İran’dan Trump’a nükleer cevabı

İran’dan Trump’a nükleer cevabı
​ABD başkanı Trump’un nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından önce İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamaney ardından İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi basın toplantısı düzenleyerek, santrofujlerin çalışmalarına başlanacağını duyurdu

​ABD başkanı Trump’un nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından İran, karşı adım atarak nükleer faaliyetlerine başlayacağını duyurdu.

Önceki gün İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamaney'in, İran atom enerejisi kurumuna  190 bin santrofuju  faaliyete geçirmesi yönündeki  talimatı ardından bu gün İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi basın toplantısı düzenleyerek, “santrofujlerin çalışmalarına başlanacağını” duyurdu.

Salihi bu gün sabah düzenlediği basın toplantısında, "Dün, uluslararası atom enerjisi kurumuna bir mektup yazarak,  bazı faaliyetler konusunda gerekli bilgilendirmeleri yaptık." dedi.

Söz konusu mektubu İran’ın Viyana Büyükelçiliği üzerinden  UEİA’ya teslim edildiğini belirten Salihi, "Faaliyetlere başlamak üzere ilk adımı bu gün attık. Ümit ediyorum yarın akşam da televizyon aracılığıyla Netezn‘de yeni santrofuj merkezinde yapacağımız yayınla da bunu göstereceğiz." diye konuştu.

Söz konusu faaliyetlerin nükleer anlaşmaya da aykırı olmadığını belirten Salihi, "Biz nükleer anlaşmayı biliyoruz. UF6 yapımı için gerekli stoklarımız var.  10 yıl bir askıya alma ardından söz konusu tesislerdeki eksiklikleri giderek, sarı kek’leri UF6’ya dönüştüreceğiz. Bu nükleer anlaşmaya da aykırı değil.

Hamaney'in 190 bin santroju işletmeye açma konusundaki talimatına da işaret eden Salihi, "Söz konusu talimat alt yapıyı oluşturun ve gerekli hazırlıkları yapın talimatıdır. Bu alanda çalışmaları yapacaksak kesinlikle yeni teknolojiler ve yeni teçhizatlar ile olacak. IR1 teçhizatları ile değil. Ve yeni santrofujlar olacak. Bunların hiçbiri de nükleer anlaşmaya aykırı faaliyetler değil." hatırlatmasında bulundu.

Söz konusu 190 bin nükleer santrofujları bir buçuk yıl içerisinde üretebilecek imkanlarının bulunduğunu belirten Salihi, "Ümid ediyorum önümüzdeki haftalarda  iki buçuk ay içerisinde söz konusu santrofujları yapabilecek salonları hazırlayabileceğiz. Biz bir yandan yaptırım diğer yandan  anlaşmaya bağlı kalınmasını istemiyoruz. Her şartla altarinetiflerimiz var." diye konuştu.

Fransa nükleer anlaşmanın sürmesinden yana

Öte yandan, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, İran’da faaliyet gösteren bazı avrupa şirketlerinin İran’ı terk etmeleri ve İran’ın nükleer faaliyetlerine dair son dönem gelişmelere yönelik açıklamasında, "Bu anlaşma devam etmeli" dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesine rağmen, nükleer anlaşmanın uygulamada olduğunu ileri sürerek, "Avrupa ülkeleri, Çin, Rusya ve İran, bu anlaşma için  12 yıl süren görüşmelerde bulundular. Her zaman krizler oldu. Bizi İran’ın nükleer silahı elde etme tehditlerinden korudu." diye belirtti.

Fransa şirketlerinin İran’dan çekilmelerine dair ise Drian, "İranlılar bu anlaşma ile bir dizi ekonomik çıkarlar sağlayacağına ve  kalkınma immkanı oluşturacağına inandılar.  Fakat şimdi Amerikalılar, bu anlaşmadan çekilmek istiyoruz, diyorlar. Bunlar, anlaşmanın devam etmeyeceği anlamına gelmez. Nükleer anlaşma devam edecek." diye konuştu.

Fransa Dışişleri Bakanı Drian, açıklamasında, İran’da yatırım yapan şirketlerin ABD tarafından yaptırıma tabi tutulacağına dair görüşlere de işaretle, "Tabi ki İran’da yatırım yapan şirketlerin yaptırımlara maruz kalaması halinde tabi ki,  bu yaptırımlar Fransa şirketlerini tehdit edecek. Biz burada yapıcı olmak durumundayız. İlk önce şirketler kendilerini korumalı, daha sonra nükleer anlaşma ve bizim güvenliğimiz  sağlanmalı." diye konuştu.

Bilindiği gibi İran’da faaliyet yürüten Peugeot Citroën ortaklığının oluşturduğu  PSA grubu, İran’daki faaliyetlerini askıya aldığını duyurmuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.