20 Eylül 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara16°C
  • İzmir21°C
  • Antalya24°C

İSLAMİ CİHAD YETKİLİSİ EL-HİNDİ'DEN GAZZE'DEKİ DİRENİŞİN DÜNÜ VE BUGÜNÜNE DAİR YAZI

İslami Cihad Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Muhammed El-Hindî, Gazze'nin, tarih boyunca bölgedeki işgalcilere karşı direnişin önemli bir parçası olduğunu, tüneller kazdığını ve açgözlü insanlara karşı başkaldırdığını vurguladı.

İslami Cihad yetkilisi El-Hindi'den Gazze'deki direnişin dünü ve bugününe dair yazı

26 Ağustos 2024 Pazartesi 16:23

gelişti. İslami Cihad ve Hamas, ilki şehit (Nabil El-Arair) tarafından gerçekleştirilen İslami Cihad operasyonu olmak üzere, varlık içinde cesur operasyonlarda şehitler gönderdi.

Gazze Şeridi'nin yüzölçümünün yaklaşık yüzde 45'ini kontrol eden ve 15 bin asker tarafından korunan yaklaşık 7 bin 500 siyonist yerleşimcinin yaşadığı yerleşimlere yönelik art arda düzenlenen operasyonlar, işgalciyi 2005 yılında, Ariel Şaron'un (yerleşimlerin babası) başbakan olduğu dönemde, güçlerini Gazze Şeridi'nden çekmeye ve yerleşim yerlerini sökmeye zorlamış, partisinin (Likud) bölünmesini ve Kadima adında yeni bir parti kurmayı riske atmış, Gazze'yi karada, denizde ve havada işgal güçleri tarafından kontrol edilen büyük bir hapishaneye dönüştürmüş ve direnmeye devam etmesi halinde yok etmekle tehdit etmiştir.

Direnişin kalesi

HAMAS 2006'da parlamento seçimlerine katıldı ve kazandı, ardından Haziran 2007'de israilin kuşatması altında olan Gazze Şeridi'nin kontrolünü ele geçirdi.

O zamandan bu yana HAMAS yönetimindeki Gazze Şeridi HAMAS, İslami Cihad ve genel olarak direniş gruplarının ideolojik seferberliğe paralel olarak el yapımı roketler ve füzeler, anti-tank sistemleri ve tüneller geliştirmesiyle bir direniş kalesi haline geldi.

Kendisini ulusal meselelerden soyutlama girişimlerine direnen ve Kudüs ile El Aksa'yı ayrı tutma politikasına karşı koyan Gazze Şeridi, son on buçuk yılda büyük bir siyonist şiddete maruz kalmış, İsrail birbirini izleyen yıkıcı savaşlarda Gazze Şeridi'ne saldırmıştır: 2008/2009, 2012, 2014, 2019, 2021, 2022. Direniş grupları sağlam bir halk desteğine dayanarak ustalıkla bu saldırılara direndi.

Gazze'nin kuşatmaya karşı isyanı ve tekrarlanan savaşların Gazze'yi kontrol altına almadaki başarısızlığı neticesinde “geri dönüş yürüyüşleri” patlak verdi ve işgalci “kuşatma ve ateşkes” oyununu oynadı.

Gazze Şeridi'ndeki direniş makul imkânlara kavuşur kavuşmaz “Kudüs'ün Kılıcı” operasyonu ile işgalin karşısına çıktı. Direniş ilk kez inisiyatif alarak işgal altındaki Kudüs'ü, halkını ve kutsal mekânlarını savunmak için işgal edilmiş toprakları bombalayarak işgale büyük bir meydan okudu, tehditlerini bertaraf etti ve bölgedeki Kudüs ve El Aksa hakkındaki boş açıklamaları ve kınamaları çöp kutusuna attı.

İsrailin saldırganlığını ve suçlarını sürdürmesi ve Amerika'nın Filistin halkını ve asgari haklarını inkâr etme politikasını sürdürmesi, Filistin davasını tasfiye etmekte ısrar etmesi ve her türlü çözüme meydan okuyan bir ikilem olarak ortaya çıkan Gazze'yi kuşatması halinde “Kudüs Kılıcı” Harekâtı “Aksa Tufan’ının” bir başlangıcı olabileceği gerçeğine dünyada veya bölgede hiç kimse dikkat etmedi. (İLKHA)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.