İstanbul Aydın Üniversitesi'nde Zinde Yaşam Semineri

İstanbul Aydın Üniversitesi'nde Zinde Yaşam Semineri
12 Dev Adam’ın kaptanı Sinan Güler, genç girişimci Melike Abacıoğlu Güneş, Uzman Psikolog Barlas Günay ve diyetisyen Özge Basın, İstanbul Aydın Üniversitesi’nde sağlıklı ve zinde yaşam için yapılması gerekenlerle stresle baş etmenin yollarını anlattı.

İstanbul Aydın Üniversitesi, son zamanların en “sağlıklı” ve “zinde” uygulamasına imza attı. Y Combinator girişimcisi Melike Abacıoğlu Güneş’in geliştirdiği ve İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencilerinin adım attıkça kazanacağı Wellbit adlı uygulama, Türkiye A Milli Basketbol Takımı ve Galatasaray Odeabank’ın kaptanı Sinan Güler, diyetisyen Özge Basın ve Uzman Psikolog Barlas Günay’ın da katıldığı “Wellbit Zinde Gençlik Semineri” ile tanıtıldı.

 

İAÜ’DEN SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN BURS ŞARTI!

Seminerin açış konuşması için kürsüye gelen İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigâr İzmirli, teknolojinin hayatı kolaylaştırmanın yanında hareketi de sınırladığına dikkat çekerek, “Elbette hızlı günlük yaşam, zaman sorununu ortaya çıkarıyor. Bu durumda da yemek yerken vakit kaybetmemek adına fast-food tarzı yiyeceklere yöneliyoruz. Bu da zaman içinde çağımızın en önemli sorunlarından obeziteyi doğuruyor. Uzmanlar bu sorunun tek çözümü olarak diyet ve sporu öneriyor. İstanbul Aydın Üniversitesi olarak biz de verdiğimiz eğitimin temel amaçlarından biri olarak spora ve sporculara destek ile sağlıklı beslenme ve yaşamı öne çıkarıyoruz. Örneğin bazı öğrencilerimize burs şartı olarak kilo vermeyi, bazı öğrencilerimize ise sigarayı bırakmayı öne sürüyoruz. Üniversite olarak önleyici sağlık prensibi ve teknolojinin bir arada yürütüldüğü çalışmalarımız sürecek” dedi.

 

İŞTE WELLBİT UYGULAMASI!

Daha sonra söz alan Y Combinator girişimcisi ve Wellbit uygulamasının geliştiricisi Melike Abacıoğlu Güneş, İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencilerinin adım attıkça ödül kazanacağı Wellbit uygulamasının sunumunu yaptı. Türkiye’de nüfusun yüzde 34’ünün obezite sorunuyla mücadele ettiğini ve bunun en önemli nedenlerinden birinin aktif yaşamın yaygın olmaması olduğunu söyleyen Abacıoğlu, “Ülke olarak sağlıklı yaşam alışkanlığını yükseltmemiz gerekiyor. Bunun için de yapmamız gereken ilk şey sağlıklı bir yaşam için gereken motivasyonu kendimize sağlamamız. İşte Wellbit uygulaması da bunu sağlayacak. Bu uygulamayla günlük attığımız adım sayısını, içtiğimiz su miktarını izleyebileceğiz. Günlük hedeflerimize ulaşmadığımız durumda uygulama bize hatırlatma yapacak, ulaştığımız durumda ise çeşitli anlaşmalı firmalarımızdan indirimler kazanacağız. Biz buna kısaca ‘sağlıklı yaşa ödül kazan’ diyoruz. Ayrıca uygulama içinde yer alan ‘sağlık molası al’ modülü ile online meditasyon ve nefes egzersizi eğitimlerini ücretsiz olarak alabileceğiz” diye konuştu.

 

GÜNAY’DAN NEFES ALMA VE “BODY SCAN” UYGULAMASI

Melike Abacıoğlu Güneş’ten sonra söz alan Uzman Psikolog Barlas Günay ise stresin tanımı ve stresle baş etme yolları konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Stresin sadece olumsuz olaylardan kaynaklanmadığını, kimi olumlu gelişmelerin de stres kaynağı olabileceğinin altını çizen Günay, “Stres konusunda faturayı da direkt olarak modern yaşama ve günlük koşuşturmaya da kesmemek lazım. İnsan beyni, negatif olay ve gelişmeleri daha yakından algılayıp odaklanmaya programlandığı için bunu biz de ister istemez kendimiz yapıyoruz. İnsan nesli bugüne kadar bu korunma içgüdüsüyle hayatta kaldı. Genel anlamda da stresin üç ana sebebi var: Bunlardan ilki olayları hatalı yorumlamak, ikincisi, duygu ve düşüncelerimizi yargılamak, üçüncüsü ise kafa olarak şu anda bulunduğumuz yerde olmakta zorlanmak. Bizim ‘mindfullness’ dediğimiz uygulamanın temeli ise tam da bu konuda, olayları yargılamadan gözlemlemek ve o an bulunulan yere odaklanmak üzerine” ifadelerini kullandı. Günay daha sonra izleyenlere küçük bir nefes egzersizi yaptırarak doğru nefes almanın tüyolarından bahsetti ve “body scan” adını verdiği uygulamayla nefes egzersizleri eşliğinde vücudun o an sorun yaşanan bölgelerinin rahatlatılması üzerine bir uygulama gerçekleştirdi.

 

DİYETİSYEN ÖZGE BASIN’DAN SAĞLIKLI BESLENME TÜYOLARI

Barlas Günay’dan sonra söz alan Diyetisyen Özge Basın ise doğru, sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda ufak bilgiler verdi. Konuşmasına metabolizmanın tanımı ve önemi ile başlayan Basın, “Metabolizma hızımız bizim kilo alma veya kilo verme durumumuzu yakından ilgilendiriyor. Metabolizma hızını artırmanın en önemli yolu ise kas kütlesini artırmaktan geçiyor. Bunu da doğru beslenme, yani diyet ile egzersizden geçiyor. Doğru, dengeli ve sağlıklı beslenme ise bizim ‘clean eating’ adını verdiğimiz bir sistemle mümkün. Bunun için de, mesela rafine gıdalardan uzak durarak tahıllı gıdalara yönelmek, meyve ve sebzeye ağırlık vermek, tuz tüketimine dikkat etmek ve şekeri tamamen hayatımızdan çıkarmak gibi basit yaklaşımlar yeterli. Bundan başka neyin yerine ne tüketileceğini de bilmek gerekiyor. Örneğin poğaça yerine simit, sade makarna yerine tam tahıllı makarna, krem soslar yerine doğal hazırlanmış domates ağırlıklı soslar, fast food yerine ızgara, gazlı şekerli içecekler yerine sade soda gibi tercihler yapılabilir. Sade sodayı sevmiyorsak içine taze meyve koyabiliriz. Meyve sularının yerine meyveye yönelmek, çerez yerine çiğ fındık, çiğ badem gibi atıştırmalıkları tercih etmek de önemli. En önemlisi de gün içinde öğün atlamamak ve iki öğün arasına 5 saatten fazla zaman koymamak gerekiyor. Günün en önemli öğünü ise kahvaltıdır. Ayrıca günde en az 1,5-2 litre su tüketmeli ve hızlı yemek yemekten kaçınmalıyız” dedi.

 

KAPTAN GÜLER: “PROFESYONEL SPOR SAĞLIKLI BİR YAŞAM TARZI DEĞİL”

Son olarak söz alan Türkiye A Milli Basketbol Takımı’nın kaptanı Sinan Güler ise ağırlıklı olarak liderlik ve profesyonel sporda sağlık konulu bir konuşma yaptı. Liderliğin zaman içinde de öğrenilebilen bir olgu olduğunu kaydeden Güler, “Her zaman için, gerek sahada olsun, gerek saha dışında olsun, elimden gelenin en iyisini yapabilmek benim için çok önemli. Bundan başka kendimi, başkalarının yönlendirmelerine göre değil, kendi ihtiyaçlarıma göre geliştirmeye dikkat ettim. Zira emek sarf etmeden, sadece önceden sahip olduklarınızla belli bir yere kadar gelebilirsiniz. Daha yukarılara çıkabilmek için çalışmaktan başka çareniz yok. Aslına bakarsanız profesyonel spor yaşamı sağlıklı bir yaşam tarzı değil. Ancak dengeli beslendiğiniz, yeterli dinlendiğiniz ve beyninizi de besleyip dinlendirdiğinizde başarıya ulaşma şansınız yüksek. Ayrıca odaklanma ve kaptan olarak etrafınızdaki insanların odaklanmasını da sağlamanız gerekiyor. Maç günü ise otelden çıkıp sahada hava atışıyla maça başlayana kadar yaptıklarımı rutine çevirmeye çalışıyorum. Bu süreçte her zaman için aynı şeyleri yapıyorum ki, kendi kendimi maça gittiğim yönünde programlayabileyim. Neticede aslında hepimiz kendimiz için yaşıyoruz. Ancak sporu ve sağlıklı yaşam bilincini bir yaşam tarzı olarak ilkokul seviyesine kadar indirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Seminer daha sonra öğrencilerin soruları ve katılımcılara verilen anı plaketi töreniyle sona erdi.

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.