18 Ekim 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C
  • İzmir19°C
  • Antalya24°C

İSTANBUL’DA “100. YILINDA TÜRKİYE’DE İLAHİYAT FAKÜLTELERİ ULUSLARARASI SEMPOZYUMU” DÜZENLENDİ

İstanbul’da İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) tarafından ilahiyat fakültelerinin kuruluşunun 100’üncü yılında “100. Yılında Türkiye’de İlahiyat Fakülteleri Uluslararası Sempozyumu” başlıklı sempozyum düzenlendi.

İstanbul’da “100. Yılında Türkiye’de İlahiyat Fakülteleri Uluslararası Sempozyumu” düzenlendi

18 Ekim 2024 Cuma 12:43

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş; İstanbul’un Üsküdar ilçesinde, İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) tarafından düzenlenen “100. Yılında Türkiye’de İlahiyat Fakülteleri Uluslararası Sempozyumu”nda konuştu. Programda, Yükseköğretim Kurulu ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Sempozyuma, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, eski Diyanet İşleri Başkanı Dr. Tayyar Altıkulaç, 29 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sinanoğlu, İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, İSAM Başkanı Prof. Dr. Mürteza Bedir, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

İSAM Dr. Tayyar Altıkulaç Konferans Salonu’ndaki sempozyum, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Programda Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş bir konuşma gerçekleştirdi.

"Biliyoruz ki din, insanlığı kötülüklerden uzaklaştırmak, her zaman iyilikleri yaygınlaştırmak için gönderilmiştir"

Batı merkezli bir anlayışın dünyayı kaosa, savaşa, yoksulluğa, umutsuzluğa, mahkûm ettiğini dile getiren Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, "Bugün dünyayı sıkıştığı bu korkunç labirentten kurtaracak varlık, bilgi, ahlak, hukuk, hikmet, sanat arasındaki bağı tahkim ederek, insanlığı dünyada refaha, ahirette felaha ulaştıracak bir çıkış yoluna ancak ilahiyatlar rehberlik edecektir, etmek zorundadır. Çünkü biz biliyoruz ki din, insanlığı kötülüklerden uzaklaştırmak, her zaman iyilikleri yaygınlaştırmak için gönderilmiştir.” diye konuştu.

Erbaş, doğru dini bilginin üretilmesi ve topluma sunulmasının, yeryüzünün imar ve ıslahına vesile olması noktasında dini yükseköğretim kurumlarına ve Diyanet İşleri Başkanlığına çok önemli görevler düştüğüne işaret ederek, İslam dininin kavramlarının temel esaslarının tarihinin, kültür ve medeniyetinin derinlemesine incelendiği, araştırıldığı ve yorumlandığı ilahiyat ve İslami ilimler fakültelerinin, ilim, irfan, bilgi ve hikmet merkezleri olduğunu söyledi.

"Yaşanan hayatın sorunları ile milletimizin ve insanlığın geleceğine dair meselelerde beraberce daha gerçekçi olmaya, daha cesur yaklaşımlarla inisiyatif kullanmaya mecburuz"

İlahiyat fakültelerinde üretilen dini bilginin toplumla buluşturulması hususunda Diyanet İşleri Başkanlığının önemli bir fonksiyon icra ettiğini dile getiren Erbaş, "Başkanlığımız, Afrika’dan Türkistan’a, Avrupa’dan Pakistan’a kadar dindaş ve soydaşın olduğu her yerde yayın, eğitim, imar, inşa, irşat ve sosyal yardım alanlarında hizmet üreten küresel bir kuruluştur. Bu açıdan milletimizin dini hayatına ve geleceğine, insanlığın huzur ve emniyetine rehberlik etme sorumluluğumuzu daha iyi şekilde yerine getirmek için sosyal ve küresel gerçeklikleri göz ardı etmeden çok boyutlu ve disiplinli çalışmalarla müşterek bir gelecek perspektifi oluşturmak müşterek çalışma planları yapmak zorundayız. Özellikle yaşanan hayatın sorunları ile milletimizin ve insanlığın geleceğine dair meselelerde beraberce daha gerçekçi olmaya, daha cesur yaklaşımlarla inisiyatif kullanmaya mecburuz. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bu hizmetleri en güzel şekilde yerine getirmek için bütün bu alanların her biriyle ilgili yeterli eğitim almış ve pedagojik formasyona sahip insan kaynağına ihtiyaç duymaktayız. Bu ihtiyacı karşılayacağımız yegâne kaynak ise ilahiyat fakülteleridir.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Yükseköğretim Kurulu ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında "Uluslararası İlahiyat Programı İş Birliği Protokolü", Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve Diyanet İşleri Başkanı Erbaş tarafından imzalandı. (İLKHA)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.