İsviçre'de Müslüman öğrencilere 'tokalaşma zorunluluğu' geri geldi
Basel Eğitim Bölümü Başkanı Monica Gschwind, yaptığı yazılı açıklamada, tokalaşma ritüelinin İsviçre toplumunda ve kültüründe önemli bir yeri olduğunu ve kararı memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.
Öğrencilerin ailesinin, okulun aldığı karara da itiraz da bulunarak kararı Basel Eğitim Kurumuna taşıma hakkı bulunuyor.
Geçen mayıs ayında, Basel'de Suriyeli 14 ve 16 yaşlarındaki iki Müslüman erkek öğrencinin, kadın öğretmenleriyle tokalaşmayı dini gerekçelerle reddetmesi sonrası kentin eğitim kurumu, öğrenciler aleyhinde karar almış ve Müslüman erkek öğrencilere, gerektiğinde kadın öğretmenlerin elini sıkma zorunluluğu getirmişti.
CEZASI 5 BİN DOLAR
Karara uymayan öğrencilerin ailelerinin 5 bin frank (yaklaşık 5 bin dolar) para cezasına çarptırılacağı belirtilmişti. Kararın erkeklerin, kadınların ellerini sıkmasının İslamın temel ilkeleriyle ters düşmediği gerekçesiyle alındığı ifade edilmişti. İsviçre'de nisan ayı başında söz konusu iki erkek öğrencinin kadın öğretmenleriyle tokalaşmayı reddetmesi üzerine, öğrencilere konuyla ilgili karar alınana kadar kendi isteklerine göre hareket etme izni verilmişti. Geride kalan iki aylık sürede İsviçre hükümeti ve eğitim kurumları, öğrencilere verilen bu geçici izin kararını eleştirmişti. İsviçre Adalet Bakanı Simonetta Sommaruga da kararı eleştirerek, tokalaşmanın İsviçre kültürünün bir parçası olduğunu belirtmişti.
VATANDAŞLIK BAŞVURULARI ASKIYA ALINMIŞTI
Öte yandan, bu iki öğrencinin ailelerinin İsviçre'de vatandaşlık başvurularının da askıya alındığı ifade edilmişti. Geçen haziranda da İsviçre'de zorunlu yüzme derslerine ve kamplara katılmayan Müslüman iki kız öğrencinin vatandaşlık başvuruları reddedilmişti. İsviçreli yetkililer, Basel'de yaşayan 12 ve 14 yaşlarındaki iki Müslüman kız öğrencinin yüzme derslerine ve kamplara katılmayı reddetmeleri nedeniyle vatandaşlık başvurularını reddetti.
Basel Vatandaşlık Komitesi Başkanı Stefan Wehrle, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İsviçre vatandaşı olmak isteyenlerin ülkenin eğitim sistemine uymak zorunda olduğunu söylemişti. Müslüman ailelerin çocuklarının yüzme derslerine katılmaması için İsviçre mahkemelerine yaptığı başvurular daha önce reddedilmiş ve Basel'de yüzme derslerine katılmayı reddeden öğrencilerin ailelerine para cezası gönderilmişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.