İTTİHADUL ULEMA: Yılbaşı bileti ve şans oyunları dinimizde kesinlikle haramdır

İTTİHADUL ULEMA: Yılbaşı bileti ve şans oyunları dinimizde kesinlikle haramdır
"Milli Piyango" adı altında oynatılan şans oyunları ile ilgili konuşan İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Suat Yaşasın, yılbaşı bileti almanın dinimizde kesinlikle haram kılındığını söyledi.

Toplumda kolay yoldan zengin olma hayali kuranlar bu hayallerine ulaşmak adına "şans oyunları" adı altında kumara bulaşıyor.

İslam'a göre kesinlikle haram olan ve milletin değerleriyle bağdaşmayan bu tür oyunların başına "Milli" ibaresi konularak resmi olarak oynatılmasına izin veriliyor.

Maddi ve manevi olarak birçok problemi beraberinde getiren kumar, kısa vadede bir kazanç kapısı olarak görülse de aslında büyük felaketlere zemin oluşturuyor.

Kumar ve şans oyunlarının yanı sıra yılbaşında toplumumuzun değerleriyle bağdaşmayan birçok Batılı adetler de maalesef masum bir eğlence gibi kutlanıyor.

Şans oyunları ve kumarın hükmü ile ilgili İLKHA muhabirine önemli değerlendirmelerde bulunan İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Suat Yaşasın, şans oyunlarının tamamının Kur'an-ı Kerim'in ifadesiyle birer pislik olduğunu ve kesinlikle haram kılındığını ifade etti.

"Kumar, Kur'an-ı Kerim'de kesinlikle haram kılınmıştır"

Yaşasın, "Kumar, Allah'u Teâlâ'nın bizzat Kur'an-ı Kerim'de haram kıldığı ve tüm Müslümanların da haramlığı hususunda bilgi sahibi olduğu bir şeydir. Bu hiç bilinmeyen meçhul bir mesele değildir. Maide Suresi'nde büyük günahlar zikredilirken günahların anası olarak nitelendirilen içkiden sonra kumar gelir. Kumar çok açık bir şekilde haramdır. Hatta ayette kumar ile ilgili 'pislik' ifadesi geçer. Kumar, sadece günah olarak kalmaz. İnsanların hayatını bu şekilde etkileyen, toplumu yozlaştıran, dünya hayatının çalışma ve üretime dayalı yönünü bitiren, insani özellikleri bitiren bir fiil olduğu için Kur'an'da özellikle 'pislik' diye ifade edildiğini, şeytanın işlerinden olduğu vurgusunu görürsünüz." dedi.

Tüm şans oyunları İslam şeriatında haram kılınmıştır"

Açık bir şekilde haram olan bu gibi bir meselede tüm Müslümanların duyarlı olması gerektiğini hatırlatan Yaşasın, "Sadece Müslümanlar değil, kendisini insan olarak ifade eden herkesin uzak durması gerekir. Özel olarak Müslümanların kesinlikle uzak durması gerekir. Sadece yılbaşı vesilesiyle yoğun bir şekilde ortaya çıkarılan veya her ayın belli günlerinde çekiliş yapılan piyangodan değil hangi insanın kazanacağı belli olmayan şansa dayalı tüm oyunlar İslam şeriatında haram kılınmıştır. Bunlardan uzak durmak gerekir. Allah'ın haram kıldığı hususlar insanların maslahatı içindir. Kısa vadede bir ferahlık verebilir ama genelde sonu kötüdür. Milyonlarca insanın hüsranına sebep olduğu için kesinlikle uzak durulması gerekiyor." diye konuştu.

"Devlete de büyük sorumluluk düşüyor"

Birçok kurumun kapatıldığı pandemi sürecinde şans oyunları oynatan mekanlarında rahatlıkla kapatılabileceğini ve bunun için devlete büyük sorumluluk düştüğünü hatırlatan Yaşasın, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Burada önemli bir nokta da devlete düşüyor. Devlet, bu gibi kurumların çalışmalarını serbest bırakmak, devretmek veya teşvik etmeyi bırakın, bu hususları kesinlikle yasak etmek zorundadır. Hele de salgın nedeniyle bu kadar yoğun bir istediği şekilde çalışma sistemi bulmuş bir devletin, devlet yetkililerinin bunu kesinlikle yerine getirmesi gerekmektedir. Büfelerin kapatılabildiği, restoranların kapatılabildiği bir süreçte çok rahat bir şekilde bu duruma engel olunabilirdi. Bizim kültürümüzle hiçbir alakası olmayan yılbaşı gibi günlere denk getirilmesi, bununla birlikte her türlü fuhşun işlendiği, içkinin çok yoğun bir şekilde tüketildiği ve kumarların oynandığı günlerde yani günah içinde günah olduğunu hissettiğinizde Allah'ın azabını daha fazla cezbetme riski var. Bundan çekiniriz. Kendi ellerimizle işlediğimiz günahlar nedeniyle başımıza gelen bu salgın felaketinin kalkmasını bırakın, çok daha fazla musibetlerin gelmesine sebebiyet verir. Bu sebeple herkes fert ve toplum olarak kendisini kontrol etmeli, günahlardan uzak durmalıdır. Bununla birlikte 'Bu tür musibetler hangi günahlarımız nedeni ile başımıza geldi?' diye daha fazla kendisini muhasebeye çekmeli, yılbaşlarını muhasebe için bir sebep kılmalıyız. Her bir sene sonu muhasebe yapalım ve 'Ne eksik işlerim vardı da bu musibetler başımıza geldi ve neden uzak durmalıyım' gibi düşünerek geçirmek daha efdaldır. Günahlardan uzak durulması için tavsiyemiz; muhasebe yaparak günahlardan uzak durulmasıdır." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.