İzlandalı kadınlar neden o saatte iş bıraktı?

İzlandalı kadınlar neden o saatte iş bıraktı?
Cinsiyet eşitliği listesinde üst sıralarda yer alan İzlanda’da, aynı işi yapan kadınların ortalama olarak erkeklerin yüzde 66.25’i oranında ücret aldığı ortaya çıktı.

İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te bir araya gelen binlerce kadın, saat 14.38’de iş bırakarak ‘eşit işe eşit ücret’ talep etti. Yapılan araştırmalar, ülkedeki kadınların erkeklerden yüzde 30 daha az ücret aldığını ve bunun da emeklerinin saat 14.38’den sonra ücretlendirilmediğini ortaya koydu.

9 saatlik mesainin sona ermesini beklemeden 14.38’te iş bırakan kadınlar, ücret eşitliği talebinde bulundu.

​Refinery 29’a konuşan bir protestocu, “Dünyadaki hiçbir ülkenin cinsiyet eşitliğine ulaşmadığını biliyoruz; ama bugün bana eşit haklara en çok sahip olduğumuz ülkede bile kadınlara erkeklerle aynı ödemenin yapılmadığını gösterdi” dedi.

​Sendikalar ve kadın örgütleri tarafından organize edilen grev, 41 yıl önce düzenlenen ‘Kadınların Boş Günü’ adlı tarihi grevle aynı gün gerçekleştirildi. 25 bin kadının katıldığı 1975 yılındaki grev, ülkedeki birçok düzenleme için tarihi bir adım olmuştu. Eylemin işe yaramasının ardından 1976 yılında, İzlanda Cinsiyet Eşitliği Konseyi kurulurken; iş yerlerinde ve okullarda cinsiyet ayrımcılığı yasaklandı, cinsiyet eşitliği yasası onaylandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.