Kalbinizi İyileştirin, İçinde Sevdikleriniz Var!
Dokunduğu hayatları iyileştirmek için 104 yıldır tutkuyla çalışan Abdi İbrahim, 29 Eylül Dünya Kalp Günü kapsamında Abdi İbrahim Tower’da çalışanların katıldığı bir etkinlik düzenledi. Dünya Kalp Günü kapsamında Abdi İbrahim Tower’da düzenlenen seminerde Çapa Tıp Fakültesi Dahiliye Branşı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerim Güler kalp sağlığını iyileştirmeye yönelik bilgiler aktardı. 350 Abdi İbrahim çalışanının katıldığı seminerde Güler, kardiyovasküler hastalıklardan korunmanın önemini vurguladı. Dünya Kalp Günü’nde kalp sağlığına dikkat çekmek için bir araya gelen Abdi İbrahimliler, etkinlik sonunda 300 adet kalp şeklinde kırmızı balonu, günün önemine vurgu yapmak adına gökyüzüne bıraktı.
Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü de bu günde kalp hastalıklarına dikkat çekerek konuyla ilgili bilgileri paylaştı. Bu bilgilere göre dünyada ölümlerin 1. sıradaki nedeni kalp ve damar hastalıklarıdır. Her yıl 17 milyonun üzerinde kişi kalp ve damar hastalıklarından ölmektedir. Türkiye’de ise TUİK verilerine göre ölümlerin 1. sıradaki nedeni dolaşım sistemi kaynaklı ölümlerdir. Genetik ve çevresel faktörlerin ise kalp hastalıklarının ortaya çıkmasında önemli rol oynadığı görülmektedir.
Türkiye İstatistik Kurumu 2015 verilerine göre ölüm nedenleri incelendiğinde; dolaşım sistemi hastalıkları son 4 yıldır ilk sırada yer almaya devam ediyor.Dolaşım sistemi kaynaklı ölümlerin %40,5’ini iskemik kalp hastalığı, %20,4’ünü diğer kalp hastalıkları ve %9,7’sini hipertansif hastalıklar oluşturmaktadır.
Kalp hastalığı kaynaklı ölümler her geçen yıl artarken kalp sağlığının korunması ve iyileştirilmesi giderek daha da önemli hale gelmektedir. Kalp hastalıklarının bir kısmı alınan önlemlerle önlenebilir hastalıklardır.
Kalp sağlığını iyileştirmek için altın kurallar:
Yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyen kalp hastalıkları çok tehlikeli hastalıklar olarak tarif edilmektedir. Kalp hastalıkları için risk faktörlerinin prevelansı ise her geçen yıl artmaktadır. Kontrol edilemeyen hipertansiyon, tütün tüketiminin artışı, sedanter yaşam, yanlış beslenme tarzı, diyabet ve giderek artan fazla kilolu çocuklar global olarak kalp hastalığı olan hasta sayısının artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle kalp sağlığının korunması ve iyileştirilmesi son derece önemli hale gelmektedir.
Abdi İbrahim İlaç, kalp sağlığını iyileştirmek için, yaşam biçimi haline getirilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor.
- Hareket edin ve hareketsiz yaşama dur deyin. Avustralya’da Queensland Üniversitesi’nden bilim insanları 700 kişiyi 1 hafta boyunca gözlemledikleri araştırmalarında çok oturanlarda hareketli olanlara göre göbek çevresinin büyüdüğünü, kilo artışı olduğunu, kan şekeri ve kolesterol düzeyinin olumsuz etkilendiğini saptadılar.En azından bol bol yürüyün. Haftada üç-beş kez 30 dakika süreyle yapılan orta zorlukta aktivitelerin kalp hastalığı ve inme riskini azalttığı belirtilmektedir.
- Kalp sağlığına iyi gelen besinler tüketin. Şeker, tuz, doymuş yağ ya da trans yağ içeriği yüksek olan işlenmiş gıdalar yerine meyve ve sebzeler açısından zengin olan kalp sağlığı dostu bir beslenme şekli, kalp hastalığı ve inmeden korunmaya yardımcı olacaktır.
- Her türlü tütüne son verin. Sigaranın birçok kalp ve damar hastalığı için risk faktörü olduğu bilinmektedir. Sigara ve benzeri tütün kullanımı gençler arasında da giderek yaygınlaşmaktadır. Aktif ve pasif içicilikten uzak durun. Gerekirse tütünden uzaklaşmak için profesyonel destek alın.
- Kan değerlerinizi ve kilonuzu öğrenin. Düzenli sağlık kontrolleri yaptırmak, kalp hastalıkları için risk faktörlerini bilmek, bu risk faktörlerinden korunmak için önemli adımlardan biridir. Kilolu olup olmadığınızı, kan basıncı, kan şekeri ve kan yağlarınızın düzeylerini öğrenin. Düzenli olarak sağlık kontrollerinizi yaptırın.
- Stresten uzak kalın. Stres yaşamın bir parçası, ama fazlası başta kalp olmak üzere birçok organı yıpratıp sağlığı bozuyor. Stresle baş etmeyi deneyin, daha çok sosyalleşin ve sevdiklerinizle vakit geçirin.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.