30 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara23°C
  • İzmir27°C
  • Antalya27°C

KAMU BAŞ DENETÇİSİ: YARGI DIŞINDA ALTERNATİF ÇÖZÜM YOLLARI ÇOĞALDI

Kamu Baş Denetçisi Şeref Malkoç, Türkiye'de yargı dışında alternatif çözüm yollarının çoğalmaya başladığını söyledi.

Kamu Baş Denetçisi: Yargı dışında alternatif çözüm yolları çoğaldı

12 Eylül 2019 Perşembe 21:53

Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere dün Gaziantep'e gelen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Kamu Baş Denetçisi Şeref Malkoç ve beraberindeki heyetin, kentte programları devam ediyor.

Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından düzenlenen "Ombudsman Gazianteplilerle Buluşuyor" temalı toplantıda konuşan ve Kamu Baş Denetçisi Şeref Malkoç, ombudsmanlık sistemi ile ilgili bilgiler verdi.

Türkiye'nin son 15 yılda güzel gelişmelere şahit olduğunu belirten Malkoç, "Anayasada ve yasalarda olağanüstü güzellikler, halkın hizmeti anlamında çok güzel kurumlar oluşturuldu. Hak ve özgürlükler anlamında insanımızın haklarını bilmesi ve bunları kullanabilmesi anlamında hem kurumsal bazda hem de eğitim bazında önemli mesafeler alındı. 2010 yılındaki Anayasa değişikliği ile birlikte bunlar taçlandırıldı. 2010 yılında yapılan anayasa değişikliğinde birçok kurumla, müesseseler, haklar anayasal hak olarak ilave edildi. Örneğin Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı gibi Kamu Denetçiliği Kurumu da 2010 yılındaki anaya değişikliği ile konuldu." dedi.

Malkoç, "Tabi bu güzel ortamı zehirleyen hadiseler de oldu. Bunların başında terör geliyor. PKK terör örgütünün canice faaliyetleri, DAEŞ terör örgütünün katliamları, devletin savunma mekanizmalarını çökerten FETÖ terör örgütünün faaliyeti ve darbe planı. Aslında Türkiye'deki hak ve özgürlükler anlamında bu güzel ortamı teröristler ve terör örgütleri zehirledi. Biz yeniden bu zehirlemelerin sona ermesi ve tahrip edilen hak ve özgürlükler alanının yeniden düzenlenmesi, zarar gören kurumların inşası için toplum olarak, sivil toplum örgütleri ile toplumun bütün katman ve kesimleri ve bu alanda çalışan kurumlarla elimizden gelen gayreti sürdürmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Gaziantep'te yapılan çalışmalar için Vali Gül'e teşekkür eden Malkoç, "Eğitim alanından sağlığa kadar yerel yönetimlerden belediye hizmetlerine kadar aklınıza gelen bütün alanlarda kamu hizmeti verenler, devlet, devletin imkânlarını kullanan, kamu otoritesinin gücünü kullananları ülkenin imkânları ölçüsünde hizmet sunuyorlar. Diyorlar ki devletin kamunun sunduğu bu hizmetlerden eksik olan, noksan olan, hatalı olan varsa mahkemeye gitmeden önce kurduğumuz kurumlarla dostane çözümler arayın. İşte Kamu Denetçiliği de bunlardan birisi. Sevindirici olan ise Türkiye'de yargı dışında alternatif çözüm yolları çoğalmaya başladı." şeklinde konuştu.

Toplantıda konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül ise son yıllarda özellikle de vatandaş odaklı hizmette işleyişin olabildiğince şeffaf olduğunu, vatandaşın kamu hizmetlerine ulaştığını ve kamu görevlilerinin keyfiyetten uzak olduğu ve hesap verebilir bir sistemin bütün bakanlıklarda oluşturulmaya çalışıldığını belirtti.

Konuşmasında oluşturulan bu sistemin güzel bir şekilde işlediğinin altını çizen Gül, "Gaziantep'te de gerek muhtarlarımızla her bir ilçede yaptığımız muhtarla toplantısı gerek kamu görevlileri ile yaptığımız koordinasyon toplantıları gerek haftanın 2 günü il valisi olarak bizim yaptığımız Halk Günü ve Açık Kapı'ya her istenildiğinde başvurulabilen mekanizma çok güzel işliyor." dedi.

Denetçiler, mülki idare yöneticileri, adliye ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile muhtarların katılım sağladığı toplantı soru cevap bölümü ile sona erdi. (İLKHA)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.