Kansere karşı soğan ve sarımsak
Kış aylarında vücut, soğuğa karşı direncini korumak için çok fazla enerji harcamaz ve metabolizmanın çalışma hızı düşer. Vücudumuz normal ısı düzeyine ulaşmak için fazladan enerjiye ihtiyaç duyar. Bu durum yemek yeme isteğimizin artmasına neden olur, dolayısıyla yüksek enerji veren karbonhidratlı gıdalar tüketilir. Bu tarz beslenmeyi alışkanlık haline getirmek bu dönemde hızla kilo artışına neden olabilir.
Batman’da faaliyet gösteren Sante – Form Medikal ve Sağlık Hizmetleri Merkezi Yöneticilerinden Dyt. Seher Başaran, Soğuk havaların, bağışıklık sisteminizi zayıflatarak vücut direncinizi düşürduğunu, bağışıklık sisteminin özellikle kış aylarında güçlendirilmesi yönünde beslenme yönünde düzenlemesi gerektiğini söyledi.
Bağışıklık sisteminin vücudu mikroplara karşı koruyan en önemli savunma olduğuna dikkat çeken Dyt. Seher Başaran şu tavsiyelerde bulundu:
BİTKİSEL ÇAYLAR DİRENCİ ARTTIRIR
Bunun için sebze ve meyve tüketimini artırın. Omega 3 kaynağı balık, keten tohumu, ceviz bağışıklı sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Kuruyemişler antioksidanlar içerir ve bu bağışıklık sistemi için önemlidir. Bitki çayları enfeksiyonlara karşı direnci arttırır.
KANSERE KARŞI SOĞAN VE SARIMSAK
Soğan ve sarımsak çok iyi birer antioksidan kaynağıdır ve kansere karşı koruma özelliğine sahiptir. Mantar, sadece hayvansal gıdalarda bulunan B12 vitamininin ve yine D vitamininin doğal olarak bulunduğu nadir besinlerden biridir. Mantarda kanserden koruyan ve bağışıklığı kuvvetlendiren antioksidan olarak da kabul edilen selenyum minerali bolca bulunmaktadır.
GÜNDE 200 GRAM YOĞURT TÜKETİMİ
Avusturya Viyana Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma,günlük 200 gram yoğurt tüketimesinin bağışıklığın arttırılmasında etkili olduğunu ortaya koymaktadır.Kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan nar,tam bir antioksidan deposudur.Yapılan araştırmalar narın anti-tümör etkisi olduğunu bu nedenle kansere karşı koruyucu olduğunu göstermektedir.Zencefil ve zerdeçalın da bağışıklığı arttırmadaki yeri önemlidir.Kış mevsiminde güneşten çok fazla yararlanamıyoruz.Bunun sonucu olarak da vücudumuz,D vitamini ihtiyacımızı tam olarak karşılayamıyor.Bu nedenle havanın güneşli olduğu günlerde 20-25 dakika kadar güneş ışığından direkt olarak yararlanmaya ve haftada 2-3 kere balık yemeye çalışın
MEVSİMİNDE SEBZE – MEYVE TÜKETİMİ
Sağlıklı beslenmenin en önemli kurallarından birisi sebzeleri ve meyveleri mevsiminde tüketmektir.Soframızda Ocak ayı boyunca mümkün olduğunca bu sebzelere ve meyvelere yer verelim.
MEYVELER: Mandalina, portakal,greyfurt,limon, elma, armut,yerli muz, ayva, nar, bal kabağı
SEBZELER: Brokoli, kereviz, pırasa, karnabahar, ıspanak, taze yeşil kabak, beyaz lahana, kırmızı lahana, brüksel lahanası, pazı, kırmızı turp, şalgam, pancar
YEMİŞLER: Kestane
YEŞİLİKLLER: Marul, roka, biberiye, soğan, nane, maydanoz, tere…
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.