Karadeniz'in yaylalar cenneti: Rize
Karadeniz'in doğu bölümünde yer alan ve yaylalar cenneti olarak bilinen Rize, doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Karadeniz Bölgesi'nin doğu bölümünde yer alan; doğuda Çayeli ve Güneysu, güneyde İkizdere, batıda Derepazarı ve Kalkandere ile çevrili olan Rize, doğal güzellikleriyle göz kamaştırıyor. Bölgenin yaylalar cenneti olarak nitelendirilebilecek kenti, her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin ilgisini çekiyor.
Karadeniz Bölgesi'nin iklim özelliklerine sahip Rize'de kış ayları kıyı kesimlerde ılıman ve yağmurlu, dağlık kesimlerde soğuk ve kar yağışlı; yaz ayları ise genellikle ılıman geçiyor.
Yıllık sıcaklık ortalaması 14 derece civarında olan kentte; rengârenk kır çiçekleri, dağ çayırları ile kaplı olan yaylaların çevresi genellikle ladin türü çam ağaçlarıyla kaplıdır.
Rize'de; Pazar, Fındıklı, İyidere, Çamlıhemşin, Derepazarı, Ardeşen, Kalkandere, Hemşin, Çayeli, İkizdere ve Güneysu ilçeleri bulunuyor.
Çay ve çayın Rize'ye gelişi
Yazılı kaynaklara göre, Türkiye'ye çay ilk olarak Sultan İkinci Abdülhamid döneminde 1894’te Japonya'dan geldi. Bursa'da deneme dikimi yapıldı. Çayı üretim amaçlı olarak düşünen ve Türkiye'ye ilk getiren ise Rize eşrafının bilinen ismi Mustafa Hulusi Karadeniz.
Rize'de toplu çay üretimi, Zihni Derin'in çabalarıyla 1937'de Rusya'dan sandıklarla getirilen ilk parti çay tohumu ve fidanlarıyla başladı.
Hem yağışı hem nemi seven çayın Türkiye'de en fazla yetiştirildiği il olan Rize, ormanlarının sıklığı dolayısıyla ziyaretçilerine rahat bir nefes aldırıyor.
Kentin yayla, kale, cami, şelale ve ilçelerini gezmeden ayrılmayan ziyaretçiler, bu tabiat harikası yerleri fotoğraflayarak, anı ölümsüzleştirmeye çalışıyorlar.
Kıble Dağı Dua Tepesi
Rize'nin Güneysu ilçesi Kıbledağı köyünde bulunan ve Kıbledağı Camisi olarak da adlandırılan Hacı Hafız Yusuf Yılmaz Camii, rakım olarak Karadeniz Bölgesi'nin en yüksekte yer alan camilerindendir. Denizden yaklaşık bin 200 metre yükseklikte bulunan cami, insanların namaz kılarken Kâbe'nin yönünü belirtmesi nedeni ile kendisine yönelerek namaz kılmaları için "Kıble Dağı" diye adlandırılan dağın zirvesinde yer alıyor.
Çevre köylerden getirilen elektrik bağlantısı ile içerisinde kimse olmasa da sabaha kadar ışığı açık tutulan cami, bu şekli ile Güneysu'dan bakıldığında Kıble Dağı'nın zirvesine oturmuş bir yıldızı andırıyor. Yıllar öncesinde ibadet, yağmur ve güneş duası için çıkılan Dağ Camii halen ibadete açık halde tutulsa da sadece yöre halkı için değil dışarıdan gelen yerli ve yabancı turistler için de gizemli bir mekân olma konumunu koruyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın köyünde yaptırdığı Kıble Dağı Camii, bulunduğu konum itibariyle göze çarpıyor.
Eşsiz manzarası karşısında oldukça ilgi gören camiyi ziyarete gelenler, burayı fotoğraflamadan kentten ayrılmak istemiyor.
Pokut Yaylası
Çamlıhemşin ilçesinde 2 bin 50 metre yükseklikte kurulmuş olan Pokut Yaylası, ilçeye 21 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Gidiş yolunun bir yanının uçurum, diğer yanının dağlarla kaplı ve engebeli olması nedeniyle buraya gidişler biraz zorlaşıyor. Ziyaretçiler, doğa harikası bu yaylaya ancak 1,5-2 saatte ulaşabiliyorlar.
Karadeniz'in sert esen rüzgârları nedeniyle bin 800 metre yükseklikten sonra pek ağaca rastlanmıyor ancak Pakut Yaylası'nda dağlar, neredeyse zirvelerine kadar ağaçlarla kaplı durumda.
Yaylalar bulutların üzerinde kaldığı için oluşan eşsiz manzara görüntülere yansıyor. Ziyaretçiler, bulutların üzerinden etrafı seyrederek, vakitlerini daha güzel değerlendirmeye çalışıyorlar.
Hazendak Yaylası
Hazendak Yaylası, Rize'nin zirvelerindeki güzel yaylarından biri. Bu yaylada girişteki evler, diğer yaylalara oranla biraz daha farklıdır.
Evlerdeki ahşap işçiliği, diğer yaylalarda görülenlerden farklı olarak oldukça süslü. Bu durum, söz konusu yaylaya ilgiyi daha da artırıyor.
Zilkale
Rize'de Ortaçağ'dan kalma çok sayıda kale bulunuyor. Bunlardan en büyüğü, tarihi milattan sonra 6'ncı yüzyıla uzanan Rize Kalesi, sonrasında ise Zilkale'dir.
Kentin en güzel ve turistik noktalarından biri olan Zilkale, Çamlıhemşin'de Fırtına Vadisi'ne hâkim bir noktada yer alıyor. Bu kale, dağların arasında yükselen görüntüsüyle ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor.
Palovit Şelalesi
Rize'nin debisi en yüksek şelalelerinden biri olan Palovit, gür bir ormanın içinde bulunuyor. Yaklaşık 15 metre yükseklikten dere yatağına doğru çağıldayan şelale ancak kayalık mevkideki yüksek bir noktadan seyredilebiliyor.
Rize Kalesi
Rize Kalesi, şehir merkezinin güneybatısında 480 metrekarelik bir alan üzerine kurulu. Kale, iç ve aşağı kalelerden oluşuyor.
İç kalenin I. Justinianus (527-565) döneminde, aşağı kalenin ise 13'üncü yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor. Kale çevresi, yapılan çevre düzenlemesiyle çay bahçesi olarak işletiliyor. Rize Kalesi, kenti seyir için kent merkezindeki ideal noktalardan biri durumunda. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.