Karagöz-Hacivat tasvirleri Muş'ta yaşatılıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından GENÇ-DES kapsamında desteklenen 'Karagöz Hacivat Türk Gölge Oyunu Çocukların Ellerinde Hayat Buluyor' projesiyle Karagöz-Hacivat tasvirleri öğrencilerin elinde hayat buluyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel Türk Tiyatrosu sanatçısı ve Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Okulöncesi Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdinç Öcal, üniversite yönetiminin de desteğiyle 'Karagöz-Hacivat Türk Gölge Oyunu Çocukların Ellerinde Hayat Buluyor' projesini hazırlayarak Kültür ve Turizm Bakanlığına sunduktan sonra öğrencilerle beraber çalışma başlattılar.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından GENÇ-DES programı kapsamında kabul edilip desteklenen proje ile 23 öğrenciye Karagöz-Hacivat tasvirleri eğitimi almaya başladı.
Yaptıkları tasvirleri okullarda sergileyeceklerini ve amaçlarının bu geleneğe sahip çıkmak olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Erdinç Öcal, “Kültür Bakanlığı, Türk gölge oyunu ‘Karagöz-Hacivat Çocukların Ellerinde Hayat Buluyor’ adlı proje ile Muş Alparslan Üniversitesi’nde okul öncesi öğretmen adaylarına Karagöz Hacivat tasvirleri ile ve Karagöz-Hacivat oyunlarında geçen tasvirlerini yaptırıyoruz. Dana derisinden çalışıyoruz. Daha sonra bu tarz yerlerde senaryolarını oluşturacaklar ve perdede Karagöz-Hacivat oyunlarını canlandıracaklar. Bu canlandırdıkları oyunlarını Muş’taki okullar da, İlkokullarda, Anasınıflarında ve köy okullarında gösteri düzenleyecekler. Bu gösterilerden önce bizim bir sevgimiz olacak. O sergide de tasvir yapım aşamalarını ve bu oyunun özelliklerini gelen misafirlere anlatacaklar. Projemiz bu şekildedir. Gölgemize sahip çıkalım sloganıyla yola çıktık. Bu bizim kendi gölgemiz, kendi kültürümüz, kendi geleneğimizdir. Biz de okul öncesi öğretmen adaylarıyla gölgemize sahip çıkarak bu geleneği sürdürmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Öğrencilerden Muhammed Sait Akbulut ise dana derisi üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, “Muş Alparslan Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği 3. sınıf öğrencileriyiz. Bu projeyi Erdinç Hoca ile Esra Hoca kültür Bakanlığı’ndan destek alarak yapmaya başladılar. Bizler de bunun için gönüllü olarak başladık. İnşallah daha da devam edeceğiz. Hacivat ve Karagöz tasvirleri yapmaya çalışıyoruz. Bunları ilk önce dana derisinden kesiyoruz. Ondan sonra bıçaklarla deliyoruz. Deldikten sonra da bunları su bazlı boyalarla boyuyoruz. Ondan sonra da Erdinç hocanın yardımıyla çubuklarla birleştiriyoruz. Projemiz tamamlandığında Anasınıfında, ilkokullarında sergilemeye başlayacağız. Bunu yapmamızın amacı kültürümüzü ve geleneğimizi devam ettirmek, Osmanlı’dan beri gelen Karagöz-Hacivat geleneğine sahip çıkmaktır.” şeklinde konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.