Kasaplar ucuz etin zincir marketlerde satılmasına tepkili

Kasaplar ucuz etin zincir marketlerde satılmasına tepkili
İthal et alımına tepki gösteren Adıyaman'daki kasaplar, ithal et yerine hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye genelinde 2 zincir markette satılmaya başlanan ucuz et satışına tepki gösteren Adıyaman'daki kasaplar, ithal et yerine hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin 81 il ve ilçelerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ithal edilen etin sadece 2 zincir markete satılmaya başlanması ile beraber kasaplardan gelen tepkiler sürüyor. İthal et alımına tepki gösteren Adıyaman'daki kasaplar, ithal et yerine hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Yıllardır kasaplık yaptığını söyleyen Abdullah Keser, ithal edilen etin kasapları mağdur edeceğini dile getirdi.

İthal etin halkın ihtiyacını tam olarak karşılamayacağını savunan Keser, "Çünkü halkımız gözü ile görerek ve istediği miktarda et almak ister. Ancak marketlerde satılacak olan ithal et paket halinde hazır olarak bulunacaktır." dedi.

"Kasapların sunduğu hizmeti marketlerde halkımız bulamaz"

Keser, "İthal edilen et daha önce de piyasa da vardı. Ancak ithal et, ızgara ve benzeri tarzda pişirimler için uygun değildir. Sadece yemeklerde kullanılabilir. Kasapların sunduğu hizmeti marketlerde halkımız bulamaz." ifadelerini kullandı.

İthal et yerine hayvancılığın ve çiftçiliğin teşvik edilmesi gerektiğine vurgu yapan Keser, "İthal et piyasada bittiği an fırsatçılık yapmak isteyenleri eti yüksek bir fiyattan piyasaya sürebilirler. Ayrıca Müslüman bir toplum olmamız hasebiyle helal haram noktalarında hassasiyetimiz var. Kesilen hayvanların kesim şekilleri bizi düşündürüyor." diye belirtti.

Köylünün öncelikle desteklenmesi gerektiğini vurgulayan kasap Muhsin Çelikten, çiftçinin ürettiği ürünleri devlete uygun fiyata satabilmesi gerektiğini aksi halde köyden şehre göçlerin olacağını, bu durumun da tarım ve hayvancılığı gerilemesine neden olduğunu kaydetti.

Çelikten, "Hayvan üreticisi, hayvan yemi, arpa, buğdayı pahalı almak zorunda kalıyor. Bu ise ister istemez canlı hayvanın satış fiyatını yükseltiyor. Yüksek fiyattan alan hayvan alan kasap ise ona beli bir kâr katınca fiyatlar yükseliyor." dedi.

"Devlet neden kuzu eti de ithal etmiyor?"

"Devlet sadece dana eti ithal ediyor. Kuzu eti isteyen vatandaşlar için neden kuzu eti de ithal etmiyor?" diye soran Çelikten, "Elektrik, maliye ve diğer vergilerimizi zor öder durumdayız. Böyle bir uygulama esnaf olarak bizi daha sıkıntılı bir sürecin içerisine götürecektir. Bu şekilde küçük esnaflar bitme noktasına geliyor. Neden sadece 2 marketler zincirinde satılıyor. O halde kasaplara ucuz maliyet ile verilsin biz de ucuz satalım. Peki, neden kuzu eti de satmıyorlar aynı fiyata." dedi.

Kasapların sunduğu kolaylığı, marketlerin sunmadığını anlatan Çelikten, "Biz mahallede kim var, kim yok biliriz. Yabancı bir insan mahallede birkaç kez gezince hemen fark ediyoruz. Ayrıca bizden et almaya gelen komşularımız bazen eti alır, ayrıca bizden borç para da alır. Ama marketlere teşvik edilen vatandaşların böyle imkânları olmuyor. Marketlerde de sadece müşteri esnaf ilişkisi var." diye konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.