Kayıp 33 mayın köylüleri tehdit ediyor
Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Asmakaya köyünde karakol güvenliği için araziye döşenen mayınların 1997 yılında temizlendiğini ancak 33 mayının halen kayıp olduğunu söyleyen köy sakinleri, hayatlarından endişe duyduklarını belirtti.
Bingöl'ün Solhan İlçesine bağlı Asmakaya köyünde 90'lı yıllarda askeri karakolun güvenliği için 100 dönümlük köy arazisine 208 adet mayın döşenmişti. Güvenlik tehdidinin kalkmasıyla birlikte 1997 yılında mayınlar temizlenmeye başlandı ancak çalışmaların sonlanmasıyla 33 mayının kayıp olduğu anlaşıldı. Hayatlarından endişe duyan köy sakinleri, yıllardır arazi ekimi yapamadıklarını ifade ettiler.
Asmakaya köyü sakinlerinden Vahdettin Tügen, döşenen DM11 AP/P tipi mayınların temizlenmesinin ardından askeri yetkililerin, köylülerin araziyi kullanabileceğini söylediklerini ancak hayvanların otlatılması sonucunda bir hayvanın mayına basması sonucu telef olduğunu ifade etti.
Yaşanan bu durumla birlikte kayıp mayınların olduğunun ortaya çıktığını söyleyen Tügen, yaklaşık 100 dönümlük araziye o günden beridir giremediklerini belirtti.
Askeri karakoldaki yetkililer tarafından 2013 yılında arazi sahipleri olarak çağrıldıklarını ifade eden Tügen, yaşadıkları sorunun bir metne aktarıldığını belirterek metnin içeriğini şöyle paylaştı:
“Asmakaya güçlendirilmiş Jandarma karakol komutanlığı Ekim 2011 tarihinde Kuptepesi üzerinde bulunan ve TOKİ tarafından yapılan bu yeni binasına taşınmıştır. Eski karakol yerleşkesinin Güney batısında bulunan Gabir tepesi üzerine ve çevresinde 1996- 1997 yılında döşenen 208 adet DM11 AP/P mayınlarının yine 1997 yılında yapılan temizleme sonucunda 33 mayın bulunamamıştır. Söz konusu mayın tarlasına mayınlı bölge olduğu belirtir yazı, işaret ve levhalar mevcut olup da önceden mayın tarlasının etrafına çekili fens tellerinin bulunduğu arazi sahibi Hasan Tügen’in, İç İşleri Bakanlığına müracaatı sonucunda 2007 yılında kaldırıldığı tespit edilmiş olup halen araziye girişi engelleyecek tel ve engel bulunmamaktadır. Söz konusu mayın tarlasının etrafında arazisi bulunan; Halit Özdaş, Vahdettin Tügen, Mehmet Satun ve Kenan Tügen isimli şahıslar ve köy muhtarı ile yapılan görüşmede arazide 33 adet kayıp mayın olduğu bu bölgeye hiçbir surette girilmemesi gerektiği ve köy muhtarlarının camiden yaptırılarak, köy öğretmenlerinin öğrencilere anlatarak köy halkına o bölgeye girilmemesini tebliğ etmesi söylenmiştir. Ayrıca söz konusu mayın tarlasını çevreleyen arazi sahiplerine ait arazilerin kiralarının ödenmesinden sonra koruyucu tedbir olarak fens teli ve benzeri engellerin konulabileceğini belirtmiş olup belirtilen hususlar köy muhtarı Enver Yıldız’a köy karar defterine yazılması söylenildiği ve bu hususta tanzim edilen tutanak hazırda bulunanlarca müştereken imza altına alınmıştır. 08 Mayıs 2013 saat 13.20.”
2016-2017 yılında köye sulama projesinin geldiğini ancak mayın korkusuyla arazide çalışma yapılamadığı ve bu projenin de askıya alındığını söyleyen Tügen, yıllardır yaşadıkları mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkililere seslendi.
Tügen, "100 dönümlük arazimizi kayıp mayınlar yüzünden ne ekebiliyoruz ne de yanaşabiliyoruz. Askeri yetkililer burayı yasakladı. Şunu söylediler: Burayı ya istimlak yaparız ya da buranın kirasını veririz. Halen bekliyoruz. Devamlı müracaatlarımız devam ediyor ama yardım eden yok. Burada resmi olarak 33 mayın kayıp bulunamamış, ondan dolayı bu araziden faydalanamıyoruz. Yetkililerin bir an önce bu sorunu çözmelerini istiyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.