Kayıt dışı ekonomi kontrol altına alınacak!

Kayıt dışı ekonomi kontrol altına alınacak!
Dünya çapında e-ticaret pazarındaki kredi kartı payı, 2014’te yüzde 30 seviyelerindeydi. Bu oranın 2019’da yüzde 23’e düşmesi bekleniyor.

Dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de dijitalleşme ile birlikte alternatif ödeme kanalları geleneksel yöntemlere önemli bir alternatif olarak ortaya çıkıyor. İnternete erişimin kolaylaşması, akıllı telefon kullanımının ve finansal bilincin artması, daha uygun fiyatlarla daha hızlı işlem yapılması ile nakit dışı ödeme yöntemlerinin yaygınlaşması, tüketicileri yeni ödeme kuruluşlarına ve servislerine yönlendiriyor. Yasalar ve düzenlemelerle çerçevesi çizilen ödeme hizmetleri ve elektronik para kullanımının desteklenmesi, kayıt dışı ekonominin azalması için de atılan önemli adımlardan biri. Pazardaki ağırlıklarını artıran finansal teknoloji girişimleri, bankalarla rekabete girebilecekleri ürünler geliştirerek mevcut pastadan pay almayı hedefliyor. Bankaların piyasaya giren yeni oyuncular karşısında zorlanması ise kaçınılmaz görünüyor.

Türkiye’de kredi ve maaş kartı kullanımı oranı yüzde 84

Amerika’da kredi ve maaş kart sisteminin toplamı yüzde 65, dijital cüzdan kullanımı yüzde 15 seviyesinde. İngiltere’de kredi kartı yüzde 14, maaş kartı yüzde 45, dijital cüzdan kullanımı yüzde 23 oranında. Dijital cüzdan, banka transferleri gibi ödeme sistemleri kullanımının bu ülkelere nazaran az olduğu Türkiye'de ise kredi ve maaş kart toplam kullanımı yüzde 84. Ödeme dünyasının güçlü oyuncusu CMT, yeni dönemde iş ortaklığı yaptığı platformlar ile vatandaşın kredi kartları ile olmayan parayı harcamaları yerine, banka hesapları ve CMT hesaplarında bulunan paraları ile alışveriş ve para transferi yapmalarını sağlıyor.

Finansal okuryazarlık artacak, nakit para dolaşımı azalacak

6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları kanunu ile ödeme sistemleri alanında yeni bir yola girildi. Bu kanun ile para transferleri, fatura ödemeleri dahil her türlü ödeme işlemleri yasal bir temele kavuşmuş oldu. Markaların kendi mağazaları içinde çalışan kapalı devre kart projeleri ve sadece bankaların uhdesinde yürüyen ön-ödemeli kart iş modelleri de bu yasa kapsamında ve e-para şirketleri vasıtasıyla açık sisteme dönüşebilecek. Pazara giren yeni ödeme oyuncuları ile ödeme pazarı son 10 yıl içinde iki kattan daha fazla büyüdü. Önümüzdeki yıllarda yeni ödeme hizmetleri ve elektronik para şirketleri ile pazar çift haneli rakamlar ile büyümeye devam edecek.

Vatandaş tek ödeme kanalına mahkûm olmayacak

CMT’nin Kapalıçarşı’dan başlattığı yaygınlaşma sürecini Anadolu’ya ve uluslararası arenaya taşımaya devam edeceklerini belirten CMT Genel Müdürü Onur Baran Çağlar, “BDDK’dan aldığımız lisans ile ulusal ve uluslararası çapta güvenli para gönderme ve alma işlemi gerçekleştiriyoruz. Uluslararası markaların karşısına çıkan yüzde 100 milli ilk şirket konumundayız. En az maliyetle, en hızlı para transferi gerçekleştirip, müşterilerimize alternatif ödeme kanallarının ayrıcalıklarını sunuyoruz. Ulusal ve uluslararası akıllı para transferi noktası konumumuzu CMTHAN ve CMTBANCO markaları ile güçlendirmeyi sürdüreceğiz. Yıl sonuna kadar 1.500 noktada CMT HAN ve CMT Banco’larımız ile tüm hizmetlerimizi sahada ve çoklu kanallarda faaliyete almayı hedefliyoruz.” dedi.

Gönderici ve alıcıya verilen özel transfer kodu ile üst düzey güvenlik

BDDK’dan aldığı lisans ile ulusal ve uluslararası çapta güvenli para gönderme ve alma işlemi gerçekleştiren CMT (Cash Money Transfer), en hızlı ve en uygun fiyat politikasıyla çalışıyor. Firma, transfer işlemlerinde herhangi bir banka hesabı gerekliliği olmadan para gönderme ve alma rahatlığı sunuyor. CMT, gönderici ve alıcıya özel verilen transfer kod numarası ile üst düzey güvenlik sağlıyor.

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.