Kayyumun yetkileri TMSF'ye devredildi

Kayyumun yetkileri TMSF'ye devredildi
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan farklı olarak şirketleri sadece satmıyor, aynı zamanda gerekli gördüğü hallerde faaliyetini sürdürmesini sağlıyor, varlıkları ile şirketi ayrı ayrı satabiliyor ya da şirketi direkt feshedip tasfiye sürecine götürebiliy

Hükümet yayınladığı yeni bir Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile daha önce FETÖ bağlantıları nedeniyle kayyum atadığı şirketlerin tamamını Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devretti.

KHK ile birlikte, bugüne kadar kayyumlara devredilmiş şirketlerle bundan sonra kayyuma devredilecek tüm şirketler TMSF'nin portföyüne girecek. TMSF bu şirketleri duruma göre ya ihaleyle tümden satacak ya varlıklarını satacak ya da tasfiye edecek. TMSF portföyündeki bir şirketin mali durumu, ortaklık yapısı, ‘diğer sorunları' veya piyasa koşulları nedeniyle mevcut halinin sürdürülebilir olmadığına karar vermesi halinde satış ya da tasfiye operasyonunu yürütecek.

Daha önce kapatılan kurumlar, özel radyo ve televizyonlar, gazete, dergi, yayınevi, dağıtım kanalları ile bunların bağlı olduğu şirketlerden Hazine tarafından devralınan varlıkların satış ve tasfiyesini de Maliye'nin talebi halinde TMSF yürütecek.

3 KİŞİLİK KOMİSYONLAR SATACAK

TMSF, bugüne kadar Bankacılık Kanunu kapsamında el konulan şirketlerin satış ve tasfiye işlemini yürütüyordu. Şimdi KHK ile kendisine devredilen şirketleri de aynı yetki kapsamında değerlendirecek. Şirketlerin satışına TMSF Kurulu karar verecek. Kurul satış kararı verdiği şirket için en az 3 kişiden oluşan satış komisyonu oluşturup ihale usulünü belirleyecek. Kurul, asgari satış bedelini tespit ettirdikten sonra ihale ilanı yapılacak ve satış işlemi kapalı zarf veya açık artırma yöntemiyle yapılacak. Bu iki yöntemin ardından gerekirse pazarlık usulüne de geçilebilecek. Şirketlerin satıştan elde edilecek gelirler yargılamanın kesin hükümle sonuçlandırılmasına kadar bir hesapta nemalandırılacak. FETÖ ile bağlantısı olmayıp bu şirketlerden alacaklı olanların alacakları, ihale sonrası ödenecek.

NEDEN ÖİB YERİNE TMSF?

FETÖ ile bağlantılı olduğunu tespit ettiği şirketleri ekonomiye kazandırma yolunda hükümetin önünde iki alternatif bulunuyordu. Hükümet, bu şirketleri önce kamulaştırıp daha sonra Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) aracılığıyla da satabilirdi. Ancak TMSF tercih edilerek önemli bir karar verdi. TMSF, ÖİB'den farklı olarak şirketleri sadece satmıyor, aynı zamanda gerekli gördüğü hallerde faaliyetini sürdürmesini sağlıyor, varlıkları ile şirketi ayrı ayrı satabiliyor ya da şirketi direkt feshedip tasfiye sürecine götürebiliyor. Ayrıca, kendisine devredilen şirketlerin piyasadan alacaklarını kamu alacağı halinde hızla tahsil etme yetkisine sahip olan TMSF, İcra İflas, Devlet İhale ve Kamu İhale kanunlarına da tabi olmadan faaliyet gösterebiliyor.

BAŞKA GRUPLARA İHALESİZ DEVREDEBİLİR Mİ?

TMSF'nin yasa gereği şirket ve varlık satışlarını ihaleyle gerçekleştirmesi gerekiyor. Bu nedenle şirketleri başka grup ya da şirketlere ihalesiz devredemiyor. Bununla birlikte geçen yıl haziran ayında Digiturk'ün ihale düzenlenmeden Katar orijinli BeIn Mediya Grup'a satılması tartışma yaratmış, TMSF satışın ihalesiz yapılmasının, TMSF tarafından değil Digiturk'un sahipleri tarafından satışın yapılmış olmasından kaynaklandığını açıklamıştı.

TMSF'YE GEÇEN ŞİRKETLERDEN BAZILARI

Koza İpek Holding (Koza Altın İşletmeleri, Koza Anadolu Metal Madencilik İşl, İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim AŞ, ATP Havacılık, İnşaat, Turizm, Sigorta ve Ticaret şirketleri, Koza İpek Basım Sanayi, ATP Koza Gıda Tarım Hayvancılık ve çeşitli sektörlerde toplam 21 şirket)

Boydak Holding (İstikbal, Bellona ve Mondi başta olmak üzere çok sayıda markaya sahip 41 şirketle 8 farklı sektörde faaliyet gösteriyor.)

Kaynak Holding (Sürat Kargo, Sürat A.Ş, NT Mağazaları, Kaynak Medya, Zambak Yayınları, Sızıntı Dergisi, FEM, Anafen, Zirve, Körfez, Güvender dershaneleri ve diğer şirketleri)

Kaynak Holding'le bağlantısı nedeniyle kayyum atanan şirketler: Elbruz Enerji, Akasya Alçı, Aksan Ak Madencilik, Akasya Yapı, Aker Mağazacılık, Akerler Tekstil, Ortadoğu Tekstil, Akbulut Tekstil, Erfa Mühendislik, Ertur Mühendislik, Oden Enerji, BJ Tekstil ve Nurpak Boya

Sakarya'da kayyum atanan şirketler: Özlem Çelik Büro Mobilyaları, Tarhan Techno Art Desing, İnelsan Mühendislik, LCI Gayrimenkul Yatırım, İnelsan Mimarlık, Sakarya Ada Yaşam Yüzme ve Tenis Hizmetleri, Medtec Sağlık, İshar Otomotiv, Sentez Koleji ve SEBAT Eğitim İşletmeleri, Greenway Investment LLC, Marion Investment Trust, Granville İnvestment Trust, Goras Liberty İnvestments LLC ve Liberty Way İnvestment LLC

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.