Kazak Müslümanların göçebe yaşamı
Moğolistan'da yaylalarda göçebe hayatı yaşayan Kazak Müslümanlar, besledikleri koyun ve keçilerden elde ettikleri süt, peynir, yün ve eti satarak geçimini sağlıyor.
Yaylak ve kışlak hayatı yaşayan, kıl çadırlarda teknolojiden uzak, geleneksel hayat tarzını sürdüren Kazak Müslümanlar, besledikleri koyun ve keçilerden elde ettikleri süt, peynir, yün ve eti satarak geçimini sağlıyor.
"Koyunların, keçilerin peşinden yürüye yürüye 50 yaşına geldim"
Kazak Müslümanlardan Esentay Kavletkan, konar-göçer kültürünün dedelerinden kalan yaşam tarzı olduğunu belirterek, "Koyunların, keçilerin peşinden yürüye yürüye 50 yaşına geldim." dedi.
Kavletkan, "Çadır hayatı bizim dedelerimizden gelen kültürdür. Çadır hayatında biz kışın yaşamayız. Beşinci aydan itibaren hayvan beslemek için yaylalara çadır kurmak için yerleşiriz. Eskiden dedelerimiz yaylalara çadır kurmak için deve ile göç etmişlerdir." diye konuştu.
"Nerede ot varsa o tarafa doğru göçeriz"
Sürekli göç halinde olduklarını ve kışın kaldıkları yer ile yazın kalmış oldukları yerin ayrı olduğunu ifade eden Kavletkan, "Biz sürekli olarak göç halindeyiz. Hayvan besliyor ve geçimimizi de hayvanlardan sağladığımız için nerede ot varsa o tarafa doğru göçeriz. Kışın dağ aralarında yapmış olduğumuz ahşap evlerde, İlkbahardan itibarense çadırda yaşıyoruz." şeklinde konuştu.
6 ay boyunca burada konaklayacaklarını belirten Kavletkan, "6 ay boyunca hayatımız burada geçer. Sabahın erken saatlerinde beslemiş olduğumuz hayvanları, sığırları, keçileri sağarız. Elde etmiş olduğumuz süt ile kadınlarımız yoğurt, ayran, peynir, kurut, tereyağını hazırlıyorlar. Erkeklerimiz genellikle hayvan beslerler, hayvanları dağlara götürüp nerede ot, su varsa yayarlar. Bu yaylada eylülden sonra kar yağıp havalar soğumaya başladıktan sonra tekrardan göç ederiz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.