Ketojenik Diyetle Zayıflamak Sağlıklı Mı?

Ketojenik Diyetle Zayıflamak Sağlıklı Mı?
Çakmak Erdem Hastanesi’nden Diyetisyen Sena Altunbaş, son zamanlarda sıkça tercih edilen ketojenik diyet hakkında açıklamalarda bulundu.

Yaz mevsiminin de başlamasıyla beraber çoğu kişi hızlı kilo vermenin yollarını araştırmaya başladı. Bazı internet sitelerinde hızlı zayıflamanın kolay yolu olarak adlandırılan ketojenik diyet, aslında sağlıklı insanlar için çok da uygun bir diyet değil. Peki, ketojenik diyet nedir? Kimler için uygulanır? Diyetisyen Sena Altunbaş bu konu hakkında şunları söylüyor: “Ketojenik diyet tedavi amacıyla kullanılan düşük karbonhidratlı özel bir diyet modelidir. Bu diyet çocukluk çağındaki dirençli epilepsilerinin nonfarmakolojik tedavisinde etkili olması için geliştirilmiştir ve otizm için olası bir tedavi yöntemi olabileceği kısıtlı çalışmalarla desteklenmektedir. Ketojenik diyet, günlük alınan enerjinin  %60 ve üzerinin yağ kaynaklarından gelmesini amaçlamaktadır. Bu diyet modeli düşük karbonhidrat, orta düzeyde protein ve yüksek miktarda yağ içerir. Karbonhidrat alımının azalmasıyla vücudu ketozis denilen duruma sokmayı amaçlar. Bu nedenle uzman kontrolünde ve tedavi amaçlı olduğu sürece olumlu etkileri olan bir beslenme modelidir. Vücudun ketozise geçmesiyle enerji kaynağı olarak yağlar kullanılır. Bunun sonucunda oluşan ketonlar, vücutta kullanıldığında metabolik, nörolojik veya insülinle ilgili hastalıkların tedavisinde etkili olduğu düşünülmektedir. Karaciğerin ürettiği ketonlar, özellikle beyin için yakıt olarak kullanılır. Beyin ketonları enerji kaynağı olarak kullanabilmektedir. Ancak ketonlar uzun vadede beynin enerji ihtiyacını karşılayamaz, bu nedenle ketozisin uzatılması sağlık sorunlarına yola açabilir. Uzun süreli ketojenik diyet uygulamaları vücuda zarar verebilir. Sağlık üzerindeki riskler ve uygulamadaki zorluklar sebebiyle diyet sırasında kontrol altında olmak büyük önem taşır. Ketojenik diyet içerik olarak; kırmızı et, balık, tavuk, yumurta, peynir gibi protein grubu ile kabuklu yemişler ve zeytinyağı, tereyağı gibi yağ grubunu içerir. Diyetin genellikle ilk birkaç gününde zihinsel bulanıklık, baş dönmesi-ağrısı, asabiyet, kabızlık, mide bulantısı, aseton kokan nefes, yorgunluk gibi durumlar görülebilir.”

 

KETOJENİK DİYET UZUN VADEDE BÖBREK TAŞI YAPABİLİR

 

Ketojenik diyetin sebze, meyve ve tahıl grubundan kısıtlı bir diyet modeli olması sebebiyle düşük lif içerdiğini ve vitamin alımı ile günlük ihtiyacının karşılanmadığını belirten Dyt. Altunbaş, sözlerine şöyle devam etti: “Ketojenik diyetin -az da olsa- uzun vadede görülen bazı etkileri vardır. Bunlar; ketoasidoz, böbrek taşları ve sorunları, yüksek kolesterol seviyeleri, bağırsak problemleri (şiddetli kabızlık gibi), karaciğer rahatsızlıkları, yetersiz vitamin-mineral alımından dolayı besin eksikliğine bağlı rahatsızlıklarve kemik erimesidir. Sonuç olarak; bir sağlık problemi yoksa sadece kilo vermek maksadıyla ketojenik diyet uygulaması önerilmemektedir. Karbonhidratı kesmeden doğru miktarlarda tüketilen yağ, karbonhidrat ve protein üçlüsüyle de sağlıklı bir şekilde kilo kaybı sağlanabilir.”

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.