Kırım Kongo Kanamalı Ateşine dikkat: Yaz aylarında risk artıyor
Keneler yoluyla bulaşan ve ciddi sağlık tehditleri oluşturan hastalıkla ilgili vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirten Çakırca, erken tanı ve korunma tedbirlerinin hayati öneme sahip olduğunu ifade etti.
Doç. Dr. Çakırca, KKKA’nın keneler tarafından taşınan bir virüs nedeniyle ortaya çıktığını, ateş, halsizlik, iştahsızlık, baş ve kas ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerle kendini gösterdiğini ve ilerleyen vakalarda iç ve dış kanamalara yol açarak ölümcül olabildiğini söyledi.
2002 yılında Türkiye’de ilk kez tanımlanan hastalığın, başlangıçta daha çok İç Anadolu, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzey kesimlerinde görüldüğünü belirten Çakırca, son yıllarda Şanlıurfa gibi endemik olmayan bölgelerde de KKKA vakalarının görülmeye başladığını, bunun da dikkatle takip edilmesi gereken bir durum olduğunu dile getirdi.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi’nde görevli sağlık personeline yönelik düzenlenen seminerde de KKKA’nın tanı ve tedavi süreciyle ilgili kapsamlı bilgiler paylaşıldı. Doç. Dr. Çakırca, özellikle doğayla temasın arttığı yaz dönemlerinde korunma tedbirlerinin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Açık alanlarda bulunulduğunda kıyafet seçimine dikkat edilmesi, hayvanlarla temasta tedbirli olunması ve vücut kontrolünün ihmal edilmemesi gerektiğini hatırlattı.
Hastalığın önlenebilir olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Çakırca, erken müdahalenin hayat kurtarıcı olduğunu belirterek, KKKA belirtileri görülen herkesin vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini söyledi.
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.