Kızılay, Yemen’e insani yardım için hazırlanıyor

Kızılay, Yemen’e insani yardım için hazırlanıyor
Son birkaç yıldır kuraklık ve beraberinde açlık yaşayan Orta Afrika ülkelerine daha önce insani yardımda bulunan Kızılay, kuraklığın yeniden hayati risk oluşturmasıyla birlikte Yemen’e kapsamlı bir insani yardım operasyonuna başlıyor.

Son birkaç yıldır kuraklık ve beraberinde açlık yaşayan Orta Afrika ülkelerine daha önce insani yardımda bulunan Türk Kızılayı, kuraklığın yeniden hayati risk oluşturmasıyla birlikte Yemen’e kapsamlı bir insani yardım operasyonuna başlamak için planlama yapıyor.

 

Birleşmiş Milletler raporlarına göre Orta ve Güney Afrika’da etkileri gittikçe derinleşen kuraklıklar yaşanıyor. Dünya kamuoyunun henüz gündeminde çok fazla yer almasa da Afrika açlıkla savaşıyor. Bu ülkelerden olan Etiyopya, Yemen, Çad, Somaliland, Somali ve Putland’a uzun süredir insani yardımda bulunan Türk Kızılayı, Yemen’de açlığa bağlı ölüm riskinin tırmanışa geçmesi, ayrıca çatışmaların sivil halkı gittikçe daha fazla etkilemesi nedeniyle kampanya başlatma kararı aldı. Gıda sorununun baş gösterdiği Yemen’de, yaklaşık 10 milyon kişi acil gıda, su, tıbbi destek ve korunmaya ihtiyaç duyuyor.

 

Yemen’de insani kriz büyüyor

 

İnsani yardımın ilk adresi, Yemen oldu. Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık BM yetkilileri, Yemen Başbakanı Ahmed Obeid bin Daghr ve Yemen Kızılayı ile görüştü. Türkiye’nin Yemen’e yardım eli uzatacağını belirten Kınık, Yemen'de yaşanan krizle ilgili sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, ülkede 3.2 milyon kişinin silahlı çatışma nedeniyle yurtlarını terk ettiğini ve çok kötü şartlarda hayatta kalmaya çalıştığını söyledi. Ülkede her 10 dakikada 5 yaş altı bir çocuğun açlık ve ona bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini aktardı.

 

Ardından Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınk kuraklıkla birlikte çatışmaların da şiddetlendiği Güney Sudan’a geçti. İnsani yardım dağıtımında çalışmalara başlayacak olan Kızılay ihtiyaç duyan herkesin bakımına sahip çıkacak.

 

Kınık, “2013 yılından bu yana Güney Sudan’da insani bir kriz yanıyor. Çatışmalar nedeniyle 1 milyon 900 bin kişi ülke içinde göçmen durumuna düştü. Komşu ülkelere kaçmak durumunda kalanların sayısı ise 1 milyon 300 bin. Bu krize kuraklık da eklenince ülkede tam anlamıyla kaos yaşanıyor” diyerek şu bilgileri verdi:

 

“Her üç kişiden birinin güvenli gıdaya erişemediği belirtiliyor. 2017 yılı tahminlerine göre 5 milyondan fazla Sudanlı güvenli gıdaya erişemeyecek. Ülkedeki 5 yaş altı 1 milyondan fazla çocuk kötü besleniyor. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) rakamlarına göre 270 binden fazla çocuğun, kötü beslenme sebebiyle hayati tehlikesi bulunuyor. Türkiye olarak, Kızılay olarak bu duruma kayıtsız kalamayız. Kendi kamuoyumuzun ve dünya kamuoyunun dikkatini bölgeye çekebilmek için bir kampanya başlatma kararı aldık. Yakın zamanda Güney Sudan’a gıda, hijyen ve tıbbi malzemeleri ulaştırmayı hedefliyoruz. Sonrasında açlıkla mücadele eden diğer bölge ülkeleri için de insani yardım çalışması başlatacağız.”

 

Bölgedeki İhtiyaçlar

 

Güney Sudan’da, insani krizden etkilenen 12 milyona yakın nüfusun yaklaşık 7,5 milyonu acilen insani yardıma ihtiyaç duyuyor. İnsani yardım alanındaki en büyük ihtiyacın sırasıyla koruma, sağlık, gıda güvenliği, barınma, su sanitasyonu ve hijyen alanlarında olduğu, gerek Birleşik Milletler, gerekse Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu tarafından ifade ediliyor.

 

Hayırseverler 2868’e Yemen yazıp mesaj atmaları karşılığında, her SMS için 10 Lirabağış yapmış olacaklar. Ayrıca tüm bankalardaki Kızılay bağış hesapları üzerinden de nakdi bağış yapılabilecek. Kızılay’ın bağış kanallarından olan 168 çağrı merkezi de ücretsiz olarak aranabilecek. Firmalar ise gıda, giyim ve benzeri bağışlarını Kızılay’a yaparak, Yemen halkına destek olabilecek. Bunun karşılığında alacakları bağış makbuzlarıyla vergi muafiyeti sağlayabilecekler.

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.