Konya ihracatını yılın ilk yarısında yüzde 3,4 artırarak 1,69 milyar doları aştı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan 2026 yılı Haziran ayı dış ticaret verilerine göre Konya’nın ihracat performansı artışını sürdürdü.
Buna göre Konya, Haziran ayında ihracatını geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25,5 artırarak 302 milyon 412 bin dolara yükseltti. Bu artış, Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşti.
Yılın Ocak-Haziran dönemini kapsayan ilk altı aylık süreçte ise Konya’nın toplam ihracatı yüzde 3,4 artış göstererek 1 milyar 691 milyon 66 bin dolara ulaştı. Böylece kent, yılın ilk yarısını ihracat artışıyla kapatarak 1,69 milyar dolar seviyesini aştı.

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Mustafa Büyükeğen, açıklanan verileri değerlendirerek sanayicilerin üretim ve ihracattaki kararlılığının sürdüğünü vurguladı.
Büyükeğen, haziran ayındaki güçlü artışın yılın geneline olumlu yansıdığını belirtti.
İhracatta sektör bazlı dağılımda otomotiv endüstrisi 450 milyon 390 bin dolarla ilk sırada yer aldı. Makine ve aksamları sektörü 385 milyon 18 bin dolarla ikinci sırada bulunurken, demir ve demir dışı metaller sektörü ihracatını yüzde 10,7 artırdı. Hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektöründe ise yüzde 6,3 düşüş kaydedildi.
Konya’nın en fazla ihracat yaptığı ülke 156 milyon 399 bin dolarla Amerika Birleşik Devletleri olurken, ABD’yi Almanya, Rusya Federasyonu, Irak, Polonya, İtalya, Birleşik Krallık, İspanya, Suudi Arabistan ve Mısır takip etti.
Konya Sanayi Odası’nın ihracatçılara yönelik destek faaliyetlerine de değinen Büyükeğen, İhracat Destek Ofisi aracılığıyla firmalara rehberlik hizmeti verildiğini, ayrıca yurt dışı fuar gezileri, ikili iş görüşmeleri, hedef pazar araştırmaları ve eğitim programlarıyla ihracat kapasitesinin artırılmasına katkı sağlandığını ifade etti.


Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.