15 Mayıs 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara19°C
  • İzmir25°C
  • Antalya23°C

KOSOVA İLE SIRBİSTAN ARASINDAKİ "PLAKA" KRİZİ SONA ERDİ

Kosova'nın Sırbistan plakalı araçların geçişlerine izin vermemesiyle sınır geçişlerinde yaşanan krize ilişkin anlaşmaya varıldı.

Kosova ile Sırbistan arasındaki "plaka" krizi sona erdi

02 Ekim 2021 Cumartesi 20:22

Kosova ile Sırbistan arasında Sırbistan plakalı araçların geçişlerine izin verilmemesiyle başlayan gerginlik sona erdi. Avrupa Birliği'nin (AB) ara buluculuğunda sağlanan anlaşma çerçevesinde Jarinje ve Bernjak sınır kapılarına gönderilen birlikler geri çekilirken, bölgeye NATO'nun Kosova Gücü (KFOR) devriyeleri konuşlandı.

Kosova İçişleri Bakanlığı, 20 Eylül'de yaptığı açıklamada, ülke sınırlarından geçmek isteyen Sırbistan plakalı araçlara izin verilmediğini ve ülkeye giren araçlara geçici Kosova plakası verileceğini bildirmişti.

İki ülke arasında 2016'da imzalanan serbest trafik dolaşımı anlaşmasının yürürlük süresinin 15 Eylül'de dolduğuna işaret edilen açıklamada, ülkede sadece Kosova Cumhuriyeti plakalı araçların dolaşımının mümkün olacağı kaydedilmişti. Açıklamada, geçici plakaların araçların ön ve arka camına yerleştirildiği, gerçek plakaların ise söküldüğü belirtilmişti.

Sırbistan, Kosova'nın plaka kararına sert tepki göstermiş ve ordu birliklerini Kosova sınırına konuşlandırmıştı. Kosova'nın da polis birlikleri sınırda konuşlanmıştı. (İLKHA)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.