"Kumar; hırsın, öfkenin ve suçluluk duygusunun birleştiği bir psikolojik çöküşün tetikleyicisidir"

"Kumar; hırsın, öfkenin ve suçluluk duygusunun birleştiği bir psikolojik çöküşün tetikleyicisidir"
Psikolojik Danışman Fatma Kaya, kumarın başlangıcından bağımlılığa dönüşen sürecin tehlikelerine dikkat çeken, arkadaş tavsiyesiyle başlayan bu sürecin, kazançların verdiği heyecanla kişiyi psikolojik yıkıma yol açtığını vurguladı.

Kumar, genellikle arkadaş tavsiyesiyle başlar ve hızla bağımlılığa dönüşen bir tuzaktır. İlk kazançlar, "Bir şans daha" dedirtirken, kayıplar ise daha fazla oynamaya zorlar. Ancak bu yolun sonu yoktur. Borçlar birikir, faizler katlanır, evler satılır, aileler yıkılır. Kumar, sadece parayı değil, kişinin tüm hayatını çalan bir çıkmaza dönüşür.

Bu süreç, yalnızca maddi kayıplara yol açmakla kalmaz; aynı zamanda derin bir psikolojik çöküşe de neden olabilir. Depresyon, suçluluk, öfke ve hırsın birleşimi, sağlıksız duygusal sonuçlar doğurur. Kişi, kaybettikçe daha fazla hırslanır ve bu, psikolojik dengenin bozulmasına yol açar. Sonuçta kumar, sadece finansal yıkımla kalmaz, aynı zamanda ailevi sorunlar, borçlar, kredi kartı borçları, banka faizleri, ev ve araba satışı gibi ciddi maddi problemlerle de baş başa bırakabilir.

Konuyla ilgili Psikolojik Danışman Fatma Kaya, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamalarda, kumarın başlangıcından bağımlılığa dönüşen sürecin tehlikelerine dikkat çekti.

Kaya, arkadaş tavsiyesiyle başlayan bu sürecin, kazançların verdiği heyecanla kişiyi nasıl bağımlı hale getirdiğini, kayıpların telafi edilmek istenerek maddi ve psikolojik yıkıma yol açtığını vurguladı. Ayrıca, kumarın sadece maddi kayıplara değil, psikolojik çöküşlere de neden olduğunu belirterek, bağımlılıkla mücadele etmek için profesyonel desteğin önemine değindi.

"Kumar; hırsın, öfkenin ve suçluluk duygusunun birleştiği bir psikolojik çöküşün tetikleyicisidir"

"Kumarın bağlayıcı başlangıcı kısa yoldan kazanma hırsı"

Kumar illetine kapılanların büyük bir çoğunluğunun erkeklerden oluştuğunu belirten Kaya, "Daha çok iddia, kumar, bahis, bu tarz internet ortamlarında ve sanal ortamlarda oynatılan oyunlar aracılığıyla kısa yoldan para kazanma arzusuyla başvuruyorlar. Çoğunlukla, arkadaş ortamında birinin tavsiyesiyle, 'ben oynadım, beş bin lira attım, otuz bin lira kazandım' gibi konuşmalar yapılır. Bu tarz ifadelerle kişiler, 'ben de şansımı deneyeyim, ben de yapabilirim' düşüncesiyle işe başlıyorlar. Bu tür sitelerde, önce kişiyi kendine çekebilmek, ona bağlanabilmek için genelde kazanmasına yol açacak bir karşılık veriliyor." dedi.

"Kumar, arkadaş tavsiyesiyle başlayan ve bağımlılığa dönüşen bir döngüdür"

Kumarın birkaç kez oynandığında, kendi içinde bir döngüsü olduğunu söyleyen Kaya, "İki kazan, bir kaybet şeklinde kişi kaybettiğinde, onu geri kazanabilmek adına tekrardan kumar oynama ihtiyacı duyuyor. Gelenlerden aldığımız dönüşlerde, 'bu şekilde arkadaş ortamlarından tavsiye yoluyla denedim, ilkinde de kazandım. Kaybettikten sonra, onu geri almak istemiştim; sadece amacım buydu, aslında bir hırs yapmamıştım' şeklinde dönüşler oluyor. Bunlar bağımlılık kapsamında olduğu için, bu sanal ortamda kişi, kendisine para kazanabilmek açısından oynayan kişiyi kendine bağımlı hale getirmek amacıyla, öncelikle karşı tarafın kazancını göz önünde bulundurup sonrasında kendine bağımlı hale getirerek kişinin artık oraya, yani sürekli bir kaybı telafi etmek adına yatırım yapmasına itebiliyor." diye belirtti.

"Kumar; hırsın, öfkenin ve suçluluk duygusunun birleştiği bir psikolojik çöküşün tetikleyicisidir"

"Borçlar, yıkım ve çıkmaz döngüsü"

Kumarın maddi sonuçlarının ağırlığının altından çıkmanın imkansız olduğunu ifade eden Kaya, "Bin lira, iki yüz lira, beş yüz lira, beş bin lira ya da elli bin lira, yüz bin lira gibi kişiden kişiye değişen yatırımlar olabiliyor. Kayıplar olabiliyor. Kimisi bunu sadece nakit yoluyla yaparken, kimisi kredi kartlarıyla, kredi çekerek, limitlerini harcayarak yatırım yapabiliyor. Bunları da kaybettiği takdirde, bankalara borçlanma, faizin binmesi, işin içinden çıkamadığı takdirde aileden borç alma, o borçları geri ödeyememe, varsa evini satma, varsa arabasını satma ve tefeciye başvurma gibi birçok olumsuz kayıplara yol açabiliyor. Tefeciye bulaştığı takdirde, bu işin daha farklı bir boyutuna yol açıyor." dedi.

"Depresyon, hırs ve öfke bir araya geldiğinde sağlıksız sonuçlar doğurabilir"

Kumar nedeniyle kişinin psikolojik anlamda büyük bir çöküntüye doğru gittiğini vurgulayan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Depresyon dediğimiz, suçluluk psikolojisi, kaybetmenin vermiş olduğu yoğun üzüntü, kazanma arzusunun vermiş olduğu hırs ve öfke duygusu, bunlar birbirlerine eşlik ettiği takdirde ortaya çok da sağlıklı olmayan sonuçlar çıkabiliyor."

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.