Kuraklık nedeniyle çiftçilerin borçları bir yıl erteleniyor!
Gaziantep İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Karayılan, kuraklıktan etkilenen çiftçilerin borçlarının bir yıl erteleneceğini söyledi.
Kuraklıktan sıkıntı yaşamış olan çiftçilerin borç ertelemelerini gerçekleştirdiklerini ve borçlarının bir yıl ertelendiğini söyleyen Karayılan, "Kuraklıktan etkilendim diyenlerin önce tespitleri yapılıyor. Sonra da Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankasına olan bütün borçları erteleniyor." dedi.
"Kayıtlı çiftçileri kapsıyor"
Şu ana kadar borç ertelemesi için 2 bin 500 kişinin müracaat ettiğini belirten Karayılan, "Kuraklıktan etkilenen çiftçiler İl tarım müdürlüklerine müracaat edecekler. Ayrıca şunu da belirteyim çiftçi kayıt sistemine kayıt olmayanların borcu ise ertelenmiyor. Borç ertelemeden veya diğer desteklerden de yararlanmak isteyen çiftçilerin mutlaka çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olmaları gerekiyor." ifadelerini kullandı.
"Kırsal Kalkınma projelerinin son başvuru tarihi 4 Aralık"
Kırsal Kalkınma projelerinin son başvuru tarihinin de 4 Aralık olduğunu söyleyen Karayılan, tarımsal işletme kurmak isteyenlere çağrıda bulundu.
Karayılan, "Sıfırdan yatırım yapmak isteyene, yatırımı yarım kalanlara, inşaatını veya fabrikasını tamamlıyoruz. Kapasitesini artırmak isteyene de kapasitesini artırıyoruz. Teknolojisini yenilemek isteyenin teknolojisini yeniliyoruz. Yüzde 50’si bizden yüzde 50’si sizden, yüzde yüzü sizin." dedi.
Kırsal kalkındırmaları destekleme programının da başladığını belirten Karayılan, "Kırsal Kalkınma projelerini son başvuru son tarihi 4 Aralık. Bu başvuru sürecinde, sıfırdan yatırım yapmak isteyene sıfırdan yatırım yapıyoruz. Yarım kalan inşaatını veya fabrikasını tamamlamak isteyenin inşaatını ve fabrikasını tamamlıyoruz. Kapasitesini de artırmak isteyene kapasitesini artırıyoruz. Bununla birlikte teknolojisini yenilemek isteyenin de teknolojisini yeniliyoruz." şeklinde konuştu.
Karayılan, "Bu yıl 100 proje üzerinde hala yatırımımız devam ediyor. Bu başvuru sürecinde de daha çok başvuru bekliyoruz. 200-300 başvuru olmasını istiyoruz. Hibe miktarlarımızda şu an 2 milyon TL’ye kadar değişiyor. Kırsal alanda veya organize bölgelerinde örneğin zeytin fabrikasını yapmak isteyene fabrikanın her aşamasında biz varız. İnşaat yapılırken, inşaat bitiminde ödeme yapıyoruz. Makine alırken varız. Makinenin faturalandırması, makinenin aktif hale gelmesi ve orda çalıştırıldıktan sonra ödeme yapıyoruz. Dolayısıyla kademe kademe ödeme yapıyoruz." diye konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.