Kuraklık sebebiyle Güneydoğunun afet bölgesi ilan edilmesi için çalışma başlatıldı
Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde ekonomik olarak önemli bir yere sahip olan tarım sektörü de yaşanan kuraklık nedeniyle zor günler geçiriyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Cevat Delil, kuru arazilerin kurtulma şansı kalmadığını belirterek "Bölgede Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt ve Van’a kadar kuru arazilerin tamamı bitti. Şu anda yağmur yağsa bile kuru arazilerin kurtulma şansı kalmadı. Bugünlerde genel merkezimiz; Tarım Kredi Kooperatifleri borçlu olan çiftçilerin borçlarının faizsiz ertelenmesi, Bağ-Kur primlerinin bir yıl ötelenmesi, elektrik borcu ve sulama borcu olanların elektriklerinin kesilmemesi, hasattan sonra ödemelerin yapılması konularında bir çalışma yürütüyor." İfadelerini kullandı.
Bölgede yaklaşık 40 gündür yağış yok
Çiftçinin gelecek yıl ürününü ekmesi için desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Delil, "Daha önceki dönemlerde olduğu gibi dönüm bazlı mazot ve gübre desteği alırken ürün desteği almayacağız. Ürün desteği yerine de bize dönüm başına 100 ya da 150 lira destek versinler. Çünkü bu yıl buğday, arpa, mercimek ve nohut ekimi yapılan araziler hep kuru. Diyarbakır'da zaten çok az sayıda buğday alanında sulama var, onun dışında hepsi kuru tarımdır. Çiftçimiz tohum, gübre ve bahar gübresini attı. Hatta kimi yerlerde ilaçlama dahi yapıldı fakat yaklaşık 40 gündür yağış yok." şeklinde konuştu.
Kuraklık nedeniyle bölgede afet de ilan edilebileceğini belirten Delil, "Yağışlarda geçen yıllara göre ortalama yüzde 50-60 oranında düşüş var. Türkiye genelinde bir sıkıntı var bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi için çalışmalarımız var.” dedi.
Bölgede kuru ekili alan yaklaşık yüzde 80 oranında
Sulu arazilerde ürün kaybının olacağının altını çizen Delil, "Sulu tarımda geçen senenin kuru tarımı gibi olacak. Yani geçen yıl 600-700 kilo ürün alınırken bu sene en fazla 400 kilo ürün alınacağını bekliyoruz. Diyarbakır genelinde şu anda yaklaşık 600 bin dönüm mercimek, bir milyon dönüm arpa, 3 milyon dönüm kuru buğday üretimi var. Sulu tarım alanı ise en fazla yüzde 17 veya 20 civarındadır. Geriye kalan yüzde 80’i kuru tarım alanıdır." ifadelerinin kullandı.
Hayvancılık ile uğraşan vatandaşlarında zor günler geçireceğini belirten Delil, “Şu anda hayvanların otlatılacağı yerde yok. Saman fiyatında artış olacak, hayvancılık yapanlar bile sıkıntıya girecek, üretim olmadığı zaman her alanda sıkıntı olacak." diye konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.