Kur’an-ı Kerim’de ismi geçen gıdalar
Allah’ın, insanlar üzerindeki nimetlerini hatırlatmak için Kur’an-Kerim’de zikrettiği meyve ve sebze gibi gıdaların faydaları saymakla bitmiyor.
Allah, Kur’an-Kerim’de meyve ve sebze gibi bir çok gıdanın ismini zikrederek, bunların üzerinde yemin ediyor. Bir mucize olan ve kıyamete kadar insanlığa rehber olacak Kur’an-ı Kerim’de zikredilen her bir nesne çok önem arz etmektedir.
Kur’an-ı Kerim'de insanların Allah’ın sanatını keşfetmeye, tefekkür etmeye, düşünmeye, araştırmaya ve insanlar üzerinde olan nimetlerini hatırlatmak için birçok nesne zikredilerek, insanoğlunun dikkati celp ediliyor.
Allah’ın üzerine yemin ettiği birçok gıdanı faydasını öğrenmek için bilimsel araştırmalar yapılmış. Saymakla faydası bitirilmeyen bu gıdalar halk arasında en çok tüketilen gıda çeşitleridir. İşte Kur’an-Kerim’de adı zikredilen gıdalar ve faydaları:
İncir: Kur’an-Kerim’de Tin süresinin birinci ayetinde, “Andolsun o incire…” diye zikrediliyor. İncir içerdiği besin, vitamin ve mineraller sayesinde sağlığa katkı sunar. C vitamini bakımından zengin olan incir, çok miktarda B2, B3, B6 ve K vitamini içermektedir. Kemik sağlığına, kalp sağlığına iyi gelip, vücudu temizler. Sindirme sistemine ve kabızlığa iyi gelir. Ağrıları azaltır. Tansiyona iyi gelir. Cilt hastalıklarına karşı etkilidir. Kurutulmuş haliyle de bir çok hastalıklara faydalıdır.
Üzüm: İsra süresinin 91’inci ayetinde “Ya da kendi hurmalıkların ve üzüm bağların olmalı, bunların arasından ırmaklar akıtmalısın.” diye zikredilen üzüm C, E, K vitaminleri bakımında zengin olup, en çok tüketilen otantik tada sahip meyvelerden biridir. Migren ve Alzheimer hastalığına iyi gelip, hazımsızlığı giderir. Meme kanserini, göz sağlığını ve görme yeteneğini korur. Böbrek bozukluklarını giderir. Astıma iyi gelip, mikropları öldürür. Kabızlığı giderip, cilt sağlığına iyi gelir. Cildi genişlettirip, kolestrole iyi gelir.
Hurma: Nahl süresinin 11’inci ayetinde, “Allah su aracılığı ile sizin için ekinler, zeytinler, hurmalar, üzümler ve çeşit çeşit meyvalar bitirmektedir. Bunda düşünen kimseler için ibret dersi vardır.” diye zikredilen Hurmanın faydaları şunlardır: “Dünyaca en yaygın kullanılan besinlerin başında gelir. DNA’ları ve hücreleri yeniler. Zengin bir B1, C, B2 ve A vitamini bulundurur. Kansere faydalı olup, vücudu temizler. Kalbe, hafızaya, yüksek tansiyon ve diyabette iyi gelip, şeker seviyesini dengeler. Anemi hastalığına ve karaciğere, kemiklere faydalı olup, gözleri kuvvetlendirici özeliği vardır. Ruh sağlığını koruyup, çocuk gelişimine ciddi katkısı vardır. Damar sağlığı ve kolesterole iyi gelir. Cilt sağlığı ve sindirim sistemine iyi gelir. Bunun yanın birçok hastalığa faydalı olduğu bilinir.”
Zeytin: En’am süresinin 99’üncü ayetinde, “O ki, gökten suyu indirdi. Her çeşit bitkiyi bu su aracılığı ile ortaya çıkardık, her bitkiden yeşil sürgün çıkardık, bu yeşil sürgünden taneleri üst üste binmiş başaklar, hurma tomurcuğundan yere sarkan salkımlar, üzüm bağları, zeytin ve nar çıkarırız. Bu meyvelerin kimi birbirine benzer, kimi de benzemez. Bunların meyvelerine bir ham iken ve bir de olgunlaşınca bakınız. Hiç kuşkusuz müminlerin bunlardan alacakları birçok ibret dersi vardır.” Diye zikredilen zeytinin faydaları: “Hem meyvesi, hem ağacı ve yaprakları faydalıdır. A, C ve E vitaminleri içerir. Kalp sağlığına ve dolaşım sistemine faydalıdır. Kilo vermeye yardımcı olduğu gibi kanser önleyici özeliğine sahiptir. Göz sağlığını korur. Sindirme sistemini korur. Alerjiyi engeller. Çekirdek ve yağında da birçok fayda bulunmaktadır.” şeklinde bilinir.
Nar: En’am süresi 141’inci ayetinde, “O ki, çardaklı ve çardaksız bahçeleri, ürünleri değişik hurmaları ve ekinleri, yaprakları benzer ve meyvaları benzemez zeytin ve nar ağaçlarını yarattı. Bu ağaçlar ürün verdiklerinde meyvalarından yiyiniz ve hasat günü haklarını veriniz, fakat israf etmeyiniz, çünkü Allah israf edenleri sevmez.” yüce fermanıyla zikredilen narın başlıca fayları ise şunlardır: “Suyu, kabuğu ve taneleriyle birçok faydaları bulunmakta. Kabuğu cildi yumuşatır ve enfeksiyonlardan korur. Narın suyu birçok hastalığa şifadır. Mideyi temizler, ülsere iyi gelir. Öksürüğe çok iyi gelir, akciğeri güçlendirir. Kabızlığı, kalp ve mide ağrılarını giderir. Enfeksiyon, iltihap ve yaralara faydalıdır. Kozmetik ürünlerde kullanılarak, dinç ve genç kalmayı sağlar. Narçiçeği daha çok doğal antibiyotik olarak kullanılır.”
Kiraz: Vakıa süresinin 28’ inci ayetinde, “Düzgün kiraz ağacı…” olarak işaret edilir. Kiraz C, K ve B6 vitaminleri bulundurur. Şeker hastalarına iyi gelir. İyi bir uyku çekmeye yardımcı olur. Yağları eritir. Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır. İnme ve felç riskini azaltır. Cilt hastalığını korur. Kas ağrılarını azaltır. Kalp sağlığı iyi gelir. Şiş ve iltihap sorunlarına giderir. Kolon kanserini önleyebilir. Sapında yapılan çay birçok hastalığa iyi gelir.
Muz: Vakıa süresinin 29’inci ayetinde, “Meyve yüklü muz ağaçları arasında…” zikredilen muzun, başlıca faydaları şunlardır: “Oldukça lezzetli ve sağlıklı bir meyvedir. B1, B2, B6, C, D ve E vitaminlerini de içerir. Depresyondan korur. PMS(adet öncesi sendromu), Anemi(kansızlık), Tansiyon, beyin gücü, kabızlık, ülser, ısı kontrolü, mide ekşimesi, sabah bulantısı, sivrisinek ısırıkları, sinirler ve kiloya iyi gelir.”
Zencefil: İnsan süresinin 17’inci ayetinde “Onlara orada taslar içinde zencefil karışımlı içecekler sunulur.” şeklinde zikredilen zencefil bitkisinin, çok eski zamanlarda bilinen ve doğal bitkisel ilaç olarak kullanıldığı biliniyor. Zengin bir B3, B6, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum minerallerini içermektedir. Kana, mideye, soğuk algınlığına, hazma, kolon kanserine, ağrı ve iltihaplara, solunum yollarına, yumurtalık kanserine, bağışıklık sistemine, bulantı, kusma ve şeker hastalığına faydası vardır. Ayrıca yapılan zencefil çayı birçok hastalığa iyi gelir.
Kabak: Saffat süresinin 146’ıncı ayetinde, “Üzerine gölge yapması için geniş yapraklı (kabak) bitki yetiştirdik.” diye zikredilen kabak da A,C,E,K vitaminlerini içeriyor. Kalp sağlığını koruyor. Zayıflamayı kolaylaştırır. Kanseri önler. Kemik sağlığını korur. Göz ve kolon sağlığını korur. Prostata faydalıdır. PMS sorunlarını azaltır. Bağışıklığı artırır. Bununla birlikte birçok hastalığa iyi gelir.
Reyhan: Rahman süresinin 12’inci ayetinde, “Yine orada yapraklı taneler, hoş kokulu bitkiler var.” ifadesiyle zikredilen reyhanın başlıca faydaları şunlardır: “Sağlık açısında oldukça faydalı bir bitki olup, tıbbi açısında eski yıllardan beri kullanılır. Ateşi düşürür. Üst solunum yollarına iyi gelir. Kalp sağlığını destekler. Stresle mücadele eder. Kanserden korur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Karaciğer sağlığını korur. Öksürük, böbrek, diyabet ve göz sağlığına iyi gelir. Anti bakteriyeldir. İltihaplanmalarla mücadele eder. Mide sağlığına destek olur. Kötü nefesi engeller. Ağrıyı hafifletir. Cilt sağlığını destekler. Cinsel sağlığa iyi gelir.” (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.