Kurban Bayramı'nda beslenme uyarısı
Kurban Bayram’ında et ve tatlı tüketiminin arttığını belirten Mardin İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Saffet Yavuz, özellikle kolesterol, diyabet, kalp-damar, yüksek tansiyon ve obezite hastalarını uyardı.
Mardin İl Sağlık Müdürü Yavuz, Kurban Bayramı dolayısıyla beslenme uyarısında bulundu. Et ve tatlı tüketiminin bayramda arttığını belirten Yavuz, özellikle kolesterol, diyabet, kalp-damar, yüksek tansiyon ve obezite hastalarını daha dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Kurban kesiminin gerekli dini hükümlere uygun, hijyenik ve sağlıklı çevre koşullarında gerçekleştirilmesinin önem arz ettiğini belirten Yavuz, gerek kurban kesiminden önce, gerek hayvanların kesilmesi, etin nakli, muhafazası esnasında, gerekse pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında temizlik ve hijyen kurallarının ihmal edilmemesi gerektiğini bildirdi.
“Etler sindirimi zor olan besinlerdir.” diyen Yavuz, “Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle tüketmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır.” dedi.
Yavuz, sözlerine şöyle devam etti: “Et, proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller ve vitaminleri de içermesine rağmen C ve E vitaminini içermemektedir. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise 3-4 ay süreyle saklanabilir.” (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.