Küresel Katılım Finans Zirvesi
MÜSİAD Genel Başkanı Kaan: Peygamber Efendimizin(s) ticarette güzel ahlakı, erdemi, adaleti temel alan anlayışı, her zaman bizlerin iş hayatına ışık tutmaktadır. Şimdi amacımız, bu değerli yaklaşımı yalnızca kendi işletmelerimizde, kendi sosyal çevremizde uygulamakla yetinmeyip, tüm iş dünyasına adapte etmektir, dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)'un katkıları ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)'ın organizasyonuyla gerçekleştirilen Küresel Katılım Finans Zirvesi (GPAS İSTANBUL 2017) İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde başladı.
Adaletin Tesisi, En Başta Müslümanların Vazifesidir
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, İslam dininin daha ilk günden itibaren, sosyal adalete vurgu yaptığını belirterek, “Dolayısıyla, İslam'ın bu prensip ve hikmetine uygun bir şekilde, adaletin tesisi, en başta Müslümanların vazifesidir. Günümüzde ne yazık ki, Dünya çapında gelir adaletsizliği devam ediyor, azalmıyor. Yoksulluk giderek büyüyen bir problem haline geliyor, düzelmiyor. Bundan en çok da Müslüman ülkeler etkileniyor” dedi. İslam'ın özünde bir ilim ve irfan medeniyeti olduğuna işaret eden TOBB Başkanı, “Aldığı ilk emri ‘oku' olan, beşikten mezara kadar ilim öğrenmeyi tavsiye eden bir dinin mensuplarıyız. Ama bugün İslam dünyasındaki nüfusun yarısı, okuma yazma dahi bilmiyor. Yine baktığımızda, Dünya nüfusunun dörtte biri, Müslüman. Ama dünya üretiminin sadece yüzde 9'u, Müslüman ülkelerden geliyor. Yani ortalama bir dünya vatandaşının, üçte biri kadar üretiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Bu Zirve, Faize Dayalı Olmayan, Finansal Sistemin Gelişmesinde İnşallah Önemli Bir Milat Olacak
Sosyal ve iktisadi adaletsizliğin, en temel sebeplerinden birisinin faiz olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, faize dayalı ekonomide refahın, toplumun genelinden, çok küçük bir azınlığa aktığına ve eşitsizliğin büyümesine yol açtığına işaret etti. Bu sebeple faizin, ekonomideki ağırlığının azaltılmasına ihtiyaç duyulduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Katılım Bankacılığı, parayı faizle değil, üretim ve yatırımla büyütmeyi amaçlayan, daha insani ve adaletli bir finansal alternatif sunuyor. Bunu yansıtacak şekilde, burada "İnsani Finans" kavramının seçilmesini de, fevkalade yerinde buluyor ve destekliyorum. Pek çok yerli ve yabancı; siyasetçi, iş adamı, bürokrat ve akademisyenin katıldığı bu zirve, faize dayalı olmayan, finansal sistemin gelişmesi ve yaygınlaşmasında, inşallah önemli bir milat olacak.
Peygamber Efendimizin(S) Ticarette Güzel Ahlakı, Bizlerin İş Hayatına Işık Tutmaktadır
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan'da şu değerlendirmelerde bulundu: “Önceliklerinin para artırmak değil, insanların refahını yükseltmek ve bunu sürdürülebilir kılacak bir düzen kurmak olduğuna işaret eden Kaan, "Toplantımızın ana teması olarak belirlediğimiz İnsani Finans, bu arayışımızda geldiğimiz çok önemli bir durağı işaretliyor. Peygamber Efendimizin(s), ticarette güzel ahlakı, erdemi, adaleti temel alan anlayışı, her zaman bizlerin iş hayatına ışık tutmaktadır. Şimdi amacımız, bu değerli yaklaşımı yalnızca kendi işletmelerimizde, kendi sosyal çevremizde uygulamakla yetinmeyip, tüm iş dünyasına adapte etmek." diye konuştu.
Faiz ,Yüce Allah Emriyle Her Üç Dinde De Haramdır
Kaan, helal anlayışının, yenilen ve içilenle sınırlı tutulmaması gerektiğine inandıklarını vurgulayarak, "Sosyal hayatta da helal olanın yasal hale gelmesi için çalışmalar yapıyoruz. Zira faiz Yüce Allah emriyle her üç dinde de haramdır, yasaktır. MÜSİAD olarak ortak iş modelleri oluşturmayı amaçlıyoruz." şeklinde konuştu. MÜSİAD olarak ekonomide alternatif finans modelleri ile iş dünyasının üstündeki yükün azaltabileceğine inandıklarını aktaran Kaan, "Bunun basit bir finansal mekanizma dönüşümü arayışı olmadığını da biliyoruz. Bu sürecin sosyal, ekonomik, siyasal, kültürel ve psikolojik birçok farklı parametresi söz konusu olacak. Bu temel paradigma dönüşüm sürecini, bu gerçekleri göz ardı etmeden, tüm paydaşlarla beraber yürüteceğiz." İfadelerini kullandı.
Katılım Finansı Temeli Sağlam Sürdürülebilir Bir Model
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'de programda yaptığı konuşmada, " …Halbuki katılım finansına baktığınızda risk ve getiri birlikte... Burada bir paylaşım söz konusu. Temeli sağlam sürdürülebilir bir model. Zirvenin tema olarak aldığı insani finans, dayanışma ruhunu, paylaşmayı içeriyor. Getiri maksimizasyonu eğer bir finans mühendisliği ve spekülasyonlarla yapılıyorsa bunun sürdürülebilirliği mümkün olmuyor. O nedenle dünyanın ve Türkiye'nin gerçekten katılım finansının büyümesine, gelişmesine ihtiyacı var. Dünyanın aslında bunu da gördüğüne kısmen küresel kriz sonrasında şahit olduk. İlk defa G20'de IMF gündemine bu konunun girdiğini ve tartışıldığını görüyoruz” dedi.
Farklılığımızı Ortaya Koymamızın Zamanı Gelmiştir
Şimşek, "(Katılım bankalarının pazardaki payı) Bir anlamda yerinde sayıyor. Bir kere ürün geliştirmemiz lazım. Şu andaki basit şekliyle vadeli al-sat modeli bence yetersiz. Evet, basit ama bu sistemin gelişmesi için yetersiz. Bizim gerçek anlamda bir ortaklık modeline geçmemiz lazım. Bu bir çaba, iyi ekipler gerektiriyor, belki de daha fazla risk ve getiri içeriyor. Gerçekten artık geleneksel bankalardan farklılığımızı ortaya koymamızın zamanı gelmiştir. Bizim gerçek anlamda ortaklıklara odaklanıp esas fonksiyonumuzu yerine getirme zamanımız gelmiştir. Bu konuda özellikle katılım bankalarına sesleniyorum; işin kolayını artık bırakalım, artık daha inovatif, gerçek anlamda ortaklıkları içeren bir iş modeliyle büyüyelim. Bu konuda her türlü desteği göreceksiniz. Biz yanınızdayız. Önünüzü açacağız” dedi.
Kaynak:DOĞRUHABER
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.