Lahey Grubu, işgal rejimine yönelik BM mahkemesi kararlarının uygulanmasını talep ediyor

Lahey Grubu, işgal rejimine yönelik BM mahkemesi kararlarının uygulanmasını talep ediyor
Lahey Grubu ülkeleri, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) işgal rejimine yönelik yürüttüğü soruşturmaları desteklediklerini ve ayrıca Filistin topraklarının işgaliyle ilgili olarak Birleşmiş Milletler Uluslararası Adalet Divanı’nın kararlarının uygulanması gerektiğini belirtti.

Kolombiya Dışişleri Bakan Vekili Rosa Yolanda Villavicencio, Bogotá’da düzenlenen Gazze konulu olağanüstü konferansın açılışında konuştu.

Villavicencio, “Bu konferansın amacı, sadece açıklamalarda bulunmanın ötesine geçmek; israile karşı yürütülen UCM soruşturmalarını desteklemek, Filistin topraklarının işgali konusunda Uluslararası Adalet Divanı kararlarının uygulanmasını talep etmek, somut yaptırımlar önermek ve uluslararası hukukun sunduğu tüm mekanizmaları devreye sokmaktır." dedi.

Villavicencio, Kolombiya’nın Gazze’de yaşananları açıkça soykırım olarak nitelendirdiğini hatırlattı. Kolombiya 2018’de Filistin Devleti’ni tanımış ve 2024 yılında sivil halka "orantısız güç kullanıldığı gerekçesiyle İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Güney Afrika ile ortaklaşa düzenlenen bu konferansın, Küresel Güney ülkelerinin hukukunun jeopolitik hesaplara kurban edilmesine razı olmadığını gösterdiğini belirten Villavicencio, "Filistin’de yaşananlar tesadüfi bir trajedi değil, artık uluslararası toplumun daha fazla hoşgörü gösteremeyeceği bir işgal ve dışlama rejimidir.” ifadelerini kullandı.

Gazze konulu olağanüstü bakanlar konferansı 15-16 Temmuz tarihlerinde Bogotá’da düzenleniyor. Konferansın organizatörleri, Lahey Grubu’nun dönem başkanlığını yürüten Kolombiya ve Güney Afrika oldu. Ocak ayında kurulan ve Filistin’e destek veren ülkelerden oluşan bu koalisyonun kurucu üyeleri arasında Belize, Bolivya, Honduras, Kolombiya, Küba, Malezya, Namibya, Senegal ve Güney Afrika yer alıyor.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Adalet Divanı, 19 Temmuz 2024’te Filistin topraklarının işgaline ilişkin danışma görüşünü açıkladı. Buna göre, işgal rejimi bu topraklardaki yasa dışı varlığını bir an önce sona erdirmeli, yeni yerleşim faaliyetlerini durdurmalı ve tüm yerleşimcileri tahliye etmeliydi. Ayrıca, işgal rejimi Filistin topraklarının işgali sonucunda zarara uğrayan tüm gerçek ve tüzel kişilere tazminat ödemekle yükümlü kılındı.

Öte yandan, Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığı, 2024’te mahkeme, işgal Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkarmıştı.

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.