Madde kullanımına iten sebeplerin başında ilgisizlik geliyor
Adıyaman Yeşilay Şube Başkanı Hakan Özöncel, gençleri madde kullanımına iten sebeplerin başında ilgisizlik geldiğine dikkat çekerek insan fıtratında ilgi görme arzusunun var olduğunu söyledi.
Birçok bağımlılık çeşidinin ortaya çıktığına dikkat çeken Özöncel "Geleceğimizin teminatı olan gençlerimize, çocuklarımıza yönelik faaliyetlerimiz ve farkındalık oluşturma çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Bağımlılık toplumda sadece sigara ya da alkol olarak algılanıyor. Bağımlılık yelpazesi maalesef günümüzde çok geniş, özellikle ve teknolojinin gelişmesiyle teknoloji bağımlılığının hinterlandında birçok bağımlılık türü ortaya çıktı. Kumar bağımlılığı gibi bağımlılıklar da yine bu bağımlılığın merkezinde yer alıyor. Alışveriş bağımlılığı gibi bağımlılıklar, televizyon izleme dizi seyretmek dizi alışkanlıkları yani kişiyi bireysel hareket etmeye zorlayan ve toplumdan soyutlaştıran bir bağımlılık tehlikesi ile ülke olarak karşı karşıyayız. Bunun için farkında olmak lazımdır." dedi.
"Bizim sağlıklı nesillere, sağlıklı bireylere, sağlıklı zihinlere ihtiyacımız var"
Toplumun sağlıklı, milli ve manevi değerlerine sahip bir gençliğe ihtiyacı olduğunu ifade eden Özöncel "Bizim sağlıklı nesillere, sağlıklı bireylere, sağlıklı zihinlere ihtiyacımız var. Milli ve manevi değerlerini bilen bunu gözeten ve bunu geleceği aktarabilecek kapasitede insanlara ihtiyacımız var. Yeşilay aslında bu anlamda bunun için var ailelerden özellikle ricamız şudur: Aile içi iletişime çok önem verin. Bu iletişimsizlik çocukları aileden koparır ve kendisini dinleyecek başka mecralar aramaya başlarlar. Çocuklarımızı bu mecralara sürüklenmekten kurtarmak için aile içerisinde aile yapısını muhafaza etmek gerekir. Birebir evladınızla göz teması kurarak sorunlarını dinleyerek sorunlarına çözüm önerileri arayarak, sorunlarına çözümler üreterek bir yerlere gelmek lazım." şeklinde konuştu.
"Bireyini önemseyen bir devlet gerekir"
"Şunu unutmamak gerekir ki sağlıklı, üreten bir beyin için önce bireyini önemseyen bir devlet gerekir. Şükür buna sahibiz. Sonra iyi bir aile, iyi bir eğitim ve sonrasın da iyi bir çevre gerekir." şeklinde konuşan Özöncel daha sonra şöyle devam etti:
"Bütün bunları göze göz önünde bulundurarak özellikle gençlerimizle okullarımızda, çevremizde, mahallemizde, esnafımızla bir araya gelinmelidir. Aile içerisinde iletişim kurarak, akranların birbirini etkileyerek, akran iletişimine önem vererek sağlıklı bireylerle arkadaşlıklarını sağlamalıyız. Ve bunlar arasındaki iletişimi üst safhaya çıkararak gençlerimizi ve geleceğimizi bu zararlı alışkanlıklardan korumuş oluruz diye düşünüyorum."
Madde kullanımının özelikle lise ve üniversite sonrası daha çok kullanıldığını dile getiren Özöncel "Uyuşturucu ilkokullara kadar düştü şeklinde toplumda yanlış bir algı operasyonu var. Sigara ilkokullara kadar düştü şeklinde böyle bir algı yanılgısına düşmeyelim. Ülkemiz bu konuda gerek emniyet güçleri ile gerek STK'lar bazında çok üstün gayret ve çalışma sergilemektedir. İçişleri Bakanlığı olarak Sağlık Bakanlığı olarak. Özellikle lise ve üniversite den sonra böyle bir sıkıntı ile karşı karşıya kalabilme durumuz var. Ama bu diğer Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında yok denecek kadar azdır. Ülke ortalaması yüzde 3 iken Adıyaman'da yüzde 0,5 oranında bu da Adıyaman adına sevindiricidir." dedi.
"Her birey önemsenmek ister"
"Gençleri madde kullanımına iten sebeplerin başında ilgisizlik gelmektedir." diyen Özöncel "Her birey aslında önemsenmek ister bu fıtratımızda var. Kimse annesinden doğduğunda bağımlı doğmuyor. Maalesef toplumda bazı şartlar oluşuyor ki bu kopmalar ortaya çıkıyor. Onun için aile düzeninin bozulması, ailede ilişkilerin zayıflaması, çocuğu kontrol etmeme ya da edememe durumları ortaya çıktığı zaman çocuk evden, büyükten, sevgiden, saygıdan, hoşgörüden uzak bir ortama sürüklenince haliyle dalından kopan yaprağın akıbetini rüzgâr tayin eder misali evladınıza sahip çıkıyormuş gibi görünen çok kişi olur. Onun için birinci öncelik aile saadeti, aile düzeni ailen altını özellikle çiziyorum, çünkü aile son kale." ifadelerini kullandı.
Ailelerin çocuklarının madde kullanımında şüphelendikleri andan itibaren 444 79 75 Yeşillay2ın çağrı hizmetiyle diyaloğa geçmeleri gerektiğini söyleyen Özöncel bu durumda ailelerin nasıl bir strateji belirleyeceklerini, çocuklarına nasıl yaklaşması gerektiği aynı zamanda çocuklarda terapi seansları uygulayarak çocukların bu illetten nasıl kurtulabilecekleri ile alakalı eğitim verileneceklerini belirtti. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.