Mahalle sakinleri: Yetkililerin duyarsızlığı 15 cana mal oldu
Yaklaşık 10 yıl önce yapılan 50 metre genişliğindeki 4 şeritli Malatya-Sivas Karayolu, Yeşilyurt ilçesi Sütlüce Mahallesi'nin içinden geçiyor. Mahalle sakinlerinin karşıya geçmesi için yapılan alt geçit, ışıklandırma, havalandırma ve giderinin olmaması nedeniyle kullanılamıyor. Mahalle sakinleri yolun karşısına geçmek için yoldan geçmek zorunda kalıyor.
Sütlüce Mahalle Muhtarı Mehmet Kılıç, yerleşim yeri olduğu için 50 kilometre hızlı geçmeleri gereken araçların, 120-130 kilometre hızla geçtiklerini ve şimdiye kadar yolun karşısına geçmeye çalışan 15 kişinin araçların çarpması sonucu hayatını kaybettiklerine dikkat çekti.
Sorunun giderilmesi için defalarca Elâzığ Karayolları 8. Bölge Müdürlüğüne dilekçe ile başvurduklarını belirten Kılıç, sorunlarının giderilmediğini söyledi.
Mahalle sakinlerinden Mehmet Yiğit ise son bir yıl içerisinde annesini, amcasını ve yeğenini bu yolda kurban verdiğini kaydederek, seslerinin duyulması için daha kaç kurbanın verilmesi gerektiğini sordu.
Her gün can korkusuyla yoldan geçtiklerine dikkat çeken mahalle sakinleri ya alt geçidin eksiklerinin giderilmesini ya da bir üst geçidin yapılması için yetkililere çağrıda bulundu.
"Son 10 yılda 15 kişi hayatını kaybetti"
Malatya-Sivas Karayolu yapıldığından beri sorunlar yaşadıklarını belirten Sütlüce Mahalle Muhtarı Mehmet Kılıç, "Bu yolda son 10 yılda yaklaşık 15 kişi araç çarpması sonucu hayatını kaybetti. Sadece geçen sene 3 kişi kaza nedeniyle vefat etti. Mahalle ikiye bölünmüş durumda. Karşı tarafta değirmen, okul, cami, Kur'an kursu bulunuyor. Üst geçidimiz olmadığı için özellikle öğrencilerimiz çok mağdur oluyor. Normalde burası yerleşim yeri olduğu için araçların hız sınırının 50 olması gerekirken, 120-130 ile geçiyorlar. Yaşlılar ve çocuklar bunu hesap edemiyorlar. Talebimiz; ya alt geçidimizin ıslah edilmesi ya da bize bir üst geçidin yapılmasıdır." dedi.
"9 dilekçe verdik ama bir sonuç alamadık"
Yol yapılırken alt geçidin de yapıldığını ancak ışıklandırma, havalandırma ve giderinin olmaması nedeniyle kullanılamadığını belirten Kılıç, "Alt geçidimiz, alt geçitten ziyade maden tüneline benziyor. Yağmur yağdığı zaman içerisi su doluyor. İnsanlar ancak el feneri ve çizme ile geçebilir. Sadece sokak hayvanları, üşümesinler diye alt geçidi kullanıyorlar." diye belirtti.
Yola üst geçidin yapılması için şimdiye kadar Elâzığ Karayolları 8. Bölge Müdürlüğüne 9 dilekçe verdiklerini ve bir sonuç alamadıklarını belirten Kılıç, "Söz veriyorlar ama sözlerini yerine getirmiyorlar. Bir defasında ekip geldi, onlar da söz verdi ama bir sonuç çıkmadı. Olan buradaki halkımıza oluyor." diyerek yapılan duyarsızlığa tepki gösterdi.
"Sesimizin duyulması için kaç kurban vermemiz gerekiyor?"
Bu yolda 3 yakınını kaybettiğine dikkat çeken mahalle sakinlerinden Mehmet Yiğit ise şunları söyledi:
"Annem, amcam ve yeğenimi bu yolda kurban verdik. Defalarca Karayolları, Yeşilyurt ile Büyükşehir Belediyesine gittik, kimse ilgilenmedi. Bir ara Yeşilyurt Belediyesinden bir ekip geldi. Aralarında bulunan Fen İşleri Müdürü 'Bu alt geçitten nasıl geçeceğiz?' dedi. Ben de kendisine 'Siz geçemiyorsanız biz nasıl geçeceğiz?' diye sordum. Sesimizin duyulması için daha kaç kurban vermemiz gerekiyor? Herhalde devlet bizi gözden çıkarmış. Şimdiye kadar 3 kişi ailemden olmak üzere yaklaşık 15 kişi bu yolda hayatını kaybetti. Her gün korkuyla yaşıyoruz. Babam 80 yaşında, araba çarpacak korkusuyla camiye gönderemiyoruz. Çocuklar korkuyla okula gidiyorlar. Biz her gün bu tehlikeyle yaşıyoruz. Araçlar yolda belirlenen hız sınırının çok üstünde geçiyor. Tek isteğimiz; ya bize bir üst geçidin yapılması ya da alt geçidimizin ıslah edilmesidir. Çünkü yapılan alt geçitten geçmek mümkün değil. Yıllardır bu sıkıntıyı çekiyoruz bizim canımız yandı başkalarının canının yanmaması için yetkililerin ilgilenmesini istiyoruz."
"Yetkililerin gelip alt geçidi görmelerini istiyoruz"
Yolun şehirlerarası dört şeritli bir yol olduğunu ve mahalleyi ikiye böldüğünü kaydeden Abuzer Yüce, "Yolu her kullandığımızda can korkusu yaşıyoruz. Devlet büyüklerimden rica ediyorum, lütfen ilgilenin. Yapılan bu alt geçidi hangi standartlara göre kabul ettiniz. Kaç yıldır yapılmış bir Allah'ın kulu geçemiyor. Yetkililerin gelip alt geçidi görmelerini istiyoruz. Otobüs durağı yolun içinde. Otobüs geldiğinde yolun ortasında duruyor. Günde en az 100 öğrenci bu yoldan karşıya geçiyor. Yetkilerinin sesimizi duymalarını istiyoruz." diye konuştu.
"Her gün ölüm korkusuyla yaşıyoruz!"
Araçların belirlenen hız seviyesinin çok üstünde geçtikleri için sürekli kazaların yaşandığına dikkat çeken mahalle sakinlerinden Murat Tüm ise "Her gün ölüm korkusuyla yaşıyoruz. Yola adımını attığın anda 140 kilometre hızla geçen bir araç aniden önünden geçiyor. Devlet yetkililerimize sesleniyoruz; bir an önce ya alt geçidin eksikleri giderilsin ya da bir üst geçit yapılsın." dedi.
Konuyla ilgili telefonla görüştüğümüz Elâzığ Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise konuyu Müdür Ökkeş Ceylan Bey'e iletip dönüş yapacaklarını belirtti. Ancak herhangi bir dönüş yapılmadı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.