Malatya Valisi Yavuz: Bir halk sağlığı tehdidiyle karşı karşıyayız
Malatya'da sokak hayvanlarına yönelik yürütülen çalışmalar ve çözüm önerileri, Vali Seddar Yavuz başkanlığında toplanan İl Hayvanları Koruma Kurulu toplantısında ele alındı.
Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Vali Yavuz, sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili yapılacak tüm iş ve işlemlerin dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Konunun halk sağlığı, çevre düzeni ve kamu güvenliği gibi üç temel başlık altında ele alınması önerisinde bulunan Vali Yavuz, "Sahipsiz hayvanlar, özellikle de başıboş köpekler, kuduz başta olmak üzere birçok bulaşıcı hastalığın taşıyıcısı olabilir. Çocuklarımızın parklarda, bahçelerde özgürce oynayabilmesini, vatandaşlarımızın açık alanlarda spor yapabilmesini, rahatça yürüyebilmesini engelleyen bir halk sağlığı tehdidiyle karşı karşıyayız. Özellikle veteriner hekimlerimizin sunacağı bilimsel verilerle bu tehdidin ciddiyetini daha da net şekilde görmüş olacağız." ifadelerini kullandı.
Belediyelerin büyük emeklerle hayata geçirdiği sosyal alanların, sahipsiz hayvan tehdidi nedeniyle kullanılamaz hâle geldiğini söyleyen Yavuz, bu alanların halkın güven içinde kullanabilmesi gerektiğini belirtti.
Yavuz, "Millet Bahçeleri, yürüyüş yolları, parklar; ailelerin huzurla vakit geçirmesi, gençlerin spor yapması için inşa edildi. Vatandaşlarımızın bu alanlardan uzaklaşması kabul edilemez." dedi.
"Gruplar halinde dolaşan köpekler, ciddi bir güvenlik riski oluşturmaktadır"
Özellikle gruplar hâlinde dolaşan sahipsiz köpeklerin, çocuklar, yaşlılar ve engelliler için ciddi güvenlik riski oluşturduğunu kaydeden Yavuz, "Ülkemizin çeşitli illerinde yaşanan, ölümle ya da ağır yaralanmalarla sonuçlanan çok sayıda olay ne yazık ki hepimizin malumudur. Güvenlik sadece suçla mücadele değil; aynı zamanda insan hayatının ve beden bütünlüğünün korunmasıdır." ifadelerine yer verdi.
"Ayda en az 1000 kısırlaştırma hedefi koymalıyız"
Yavuz, "Büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz ile veteriner klinikleri iş birliği yaparak ayda en az 1000 kısırlaştırma hedefi koymalıyız. Bu sayı yılda 12 bin demek ve ciddi bir kontrol sağlayacaktır." diye belirtti.
Doğal yaşam alanlarının oluşturulmasının, tel çitle çevrili güvenli alanlar yapmakla mümkün olabileceğini kaydeden Yavuz, "Bu alanlar hem hayvanların korunmasını sağlar hem de insanların güvenliği için önemlidir. Battalgazi, Yeşilyurt, Darende, Doğanşehir ve Akçadağ olmak üzere 5 İlçemizde bakımevi ve doğal yaşam alanının inşasına başlanmak üzere yer tahsisi yapılmıştır." dedi.
Toplantı, ilgili kurum temsilcilerinin yaptıkları çalışmalar hakkında kurul üyelerini bilgilendirmeleriyle devam etti. Belediye mücavir alanı dışındaki sahipsiz hayvanlar hakkındaki şikâyetlerin ve kurumlar arası koordinasyonun değerlendirildiği toplantıda, tehlike arz eden hayvanlar ile ilgili 5199 sayılı kanun çerçevesinde yapılacak iş ve işlemler görüşüldü.
Toplantıda; Malatya İli Genelinde Yürütülen Çalışmalar ve Kurul Kararlarına ilişkin bilgilendirmeler yapıldı.
Gündemde bulunan maddelerin görüşüldüğü toplantıda, ilgili kurum temsilcileri tarafından yapılan çalışmaların anlatıldığı sunumlar ve değerlendirmelerin yapılmasıyla sona erdi.
Toplantıya, Vali Yavuz'un yanı sıra, Vali Yardımcısı Talat Tabur, Kaymakamlar, İl Emniyet Müdürü Arif Çankal, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Tolunay Başer, İlçe Belediye Başkanları, ilgili kurum müdürleri, Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın ilgili birim müdürleri, Hayvanları Koruma Derneği Başkanı ve Veteriner Hekimler Odası Başkanı katıldı.
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.