Mardin’de şeftali hasadında yüksek rekolte bekleniyor
Ömerli ilçesinde, 7 Temmuz’dan itibaren şeftali hasadına başlandı. Mardin genelinin farklı yerlerinde hasat edilmeye başlanan şeftaliden iyi bir rekolte bekleniyor.
Mardin’de 6 çeşidi yetişen şeftali; tat, lezzet ve kokusuyla bölge halkının her zaman birinci tercihi olurken yemeklik olarak da reçel ve kompostonun yanı sıra birçok yemekte kullanılıyor.
Sabah saat 4’te şeftali bahçesine giden tarım işçileri; yüksek sıcaklara rağmen ağaçta bulunan meyveleri tek tek topluyor. Özenle toplanan ve kasalara dizilen şeftaliler, daha sonra pazara gönderiliyor. Bahçelerinde 60 tonun üzerinde rekolte beklediklerini söyleyen çiftçiler, şeftalinin kilosunun 40 liradan satıldığını belirtti.
25 yılı aşkın bir süredir şeftali işiyle uğraşan çiftçi Süleyman Öztürk, 24 dönüm araziden 50 ila 60 ton arasında bir rekolte beklediklerini ifade etti.
“Geçen sene şeftali tarlamızdan 70 ton geldi”
Hava sıcaklığı yüksek olmasına rağmen bu yıl şeftali ürününde güzel bir rekolte beklediğini ifade eden çiftçi Öztürk, “25 yılı aşkın bir süredir şeftali işiyle uğraşıyorum. Bu sene hasat iyi durumda. Ancak aşırı sıcak hava olduğundan hasadın rekoltesinde düşüş meydana gelebilir. Birçok ağacın meyvelerinde sıcaktan çürüme oldu. Ömerli İlçe Tarım Kooperatifi bizimle fazla ilgilenmedi bu konuda. Hiçbir zaman çiftçinin yanına uğramıyor. Geçen sene şeftali tarlamızdan 70 ton geldi. Bu sene daha yeni başladık. Allah bereketini koysun. Mardin genelinde şeftali hasadı bu yıl 7 Temmuz'da başladı. 45 günde hasat bitecek. Bu sene hava sıcağına göre 24 dönüm arazimizden 50-60 ton bekliyoruz. Çiftçiye fazla bakılmıyor. Çiftçiye bakmadığından halk üretmekten soğuyor. Bundan dolayı çoğu arazi boştadır.” ifadelerini kullandı.
Şeftalinin ekim ve hasat dönemi hakkında bilgi veren Öztürk, “Mardin’de şeftali Şubat'a ekip Mart'ta meyve vermeye başlıyor. Temmuz ayında da olgunlaşıp hasat dönemi başlıyor. Hasat döneminde sabah saat 4’te tarlaya girip en geç saat 8’de hasat toplama işini bırakıyoruz. bitiyor. 8'e kadar 4 saat topluyoruz. Zaten sabah saat 8’den sonra hava çok sıcak olduğundan şeftalinin rengi değişiyor. Ayrıca sıcak saatlerde şeftali vıcıklaştığından toplanıldığın da üzerinde parmak izi kalıyor. Parmak izi çıkmaması için sabah saat 4’te tarlaya girilmesi lazım.” şeklinde konuştu.
“Bir kasayı tarla fiyatıyla 80 ila 100 lira arasında veriyoruz”
Mardin’de 6 çeşit şeftalinin yetiştiğini belirten Öztürk, “Burada 6 çeşit şeftali var. Dixired, Oralet, Arap şeftalisi, Galawni, Süperbella ve 10 numara diye isimlendirilen şeftali çeşitlerimiz var. Biz burada kendi imkânımızla topladığımız şeftalileri kasaya doldurup Ömerliden Mardin'e, Kızıltepe'ye kadar tüccarlar aracılığıyla satıyoruz. Ömerli ilçesinde bir tarım kooperatifimiz olsaydı herkes malını kooperatife götürecekti. Çiftçi daha sağlıklı alışverişini yapar ve daha güvenli olacaktı. Kasada 4-5 kilo şeftali oluyor. Bir kasayı tarla fiyatıyla 80 ila 100 lira arasında veriyoruz. Ancak hal pazarında tarla fiyatının 2 katına yakın satılıyor. Şeftali ağaçlarına sinek ilacı veriyoruz. Meyvelere kurt ve sinekler girmemesi için ilaç atıyoruz. Ancak bütün ağaç ve meyvelerimize hiçbir katkı madde eklemeksizin organiktir. Ağaçların serinlemesi için de ilaç veriyoruz.” dedi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.