Mardin’in kültürel arşivi oluşturuldu

Mardin’in kültürel arşivi oluşturuldu
Mardin Olgunlaşma Enstitüsünde oluşturulan kültürel arşiv, düzenlenen toplantı ile basına tanıtıldı.

Mardin Olgunlaşma Enstitüsü, oluşturduğu kültürel arşivi tanıttı. 2. Abdülhamit Han döneminden kalan tarihi eğitim binasında yapılan toplantıya; Mardin İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, Artuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şehmus Sümer, Mardin Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Metin Değer, Mardin'de görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileri katıldı.

Mardin ve Siirt’in el işçiliği ile yöresel ürünlerine sahip çıkıldığı enstitüde iğne oyası, taş ve ahşap oymacılığı, yüzyıllar öncesi ait motifler kullanılarak günümüze taşınırken,  bunların yanında kültürel kıyafetler, halı ve telkâri sanatı da yaşatılmaya çalışılıyor.

Milli Eğitim Müdürü Sarı, burada yaptığı konuşmasında, Mardin’in binlerce yıl farklı kültürel yaşamlara ev sahipliği yapmış bir kent olduğunu ifade etti.

Bu kültürlerin günümüze taşınmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın enstitüler ile başlattığı çalışmalar kapsamında oluştuğunu vurgulayan Sarı, konuşmasına şöyle devam etti:

"Enstitümüzde ve ilimizde birçok alanda faaliyetler yürütülmekte. İlimizde 2017-2018 yılı kapsamında toplamda 4 bin 56 kurs açıldı. 67 bin kursiyer 303 kurslarımıza katılmıştır. Okuma yazma kurslarımıza bin 278 kurs açılırken, 15 bin 86 Kursiyer okuma yazma kurslarına katıldı. Enstitümüzde bölgemizin motiflerini taşıyan ürünler, taş işlemeciliği, ahşap oymacılığı gibi daha nice kültürel ürünleri hafızalardan silinmemesi için çalışmalar devam etmekte.”

Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Metin Değer de toplantının ardından atölyelerde yapılan çalışmaları basın mensuplarına tanıtı.

Enstitüsü bünyesinde kurulan giyim atölyesinde, Nusaybin ilçesinde bulunan 12’nci yüzyıldan günümüze ulaşmış tema olan “Mezar taşı motifleri” ile süslenen yöresel kıyafetler işlenirken, taş ve ahşap işleme atölyesinde miras kalan motifler ustaların ellerinde yeniden arşivlere kazandırılıyor.

Öte yandan sandıklarda saklı kalan iğne oyası, sırma işleme sanatı da yeniden kumaşlara işlenerek kültürel miras arşivine saklanıyor. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.