Mardinli çiftçiler ‘Damlama Sulama Sistemi’ne geçiyor

Mardinli çiftçiler ‘Damlama Sulama Sistemi’ne geçiyor
Mardinli çiftçiler, pamuk ve mısır ekili tarlalarında damlama sistemi kurmaya başladılar.

Pamuk ve mısır ekili tarlalarında Damla Sulama Sistemi kurmaya başlayan Mardinli çiftçiler, sistemin, toprağı koruyarak verimi arttırdığını ve enerjide tasarruf sağladığını belirttiler.

Mardinli çiftçiler, pamuk ve mısır ekili tarlalarında damlama sistemi kurmaya başladılar. Çiftçiler, yeni sistemin toprağı koruyarak verimi arttırdığını ve böylelikle enerjide tasarruf sağlayarak israfın önüne geçildiğini söylediler.

Türkiye genelinde tarımsal sulamanın yüzde 60'ı vahşi sulama yöntemiyle yapılıyor. Bu da suyun israf edilmesine neden oluyor. Sulama teknolojilerindeki yenilikler su israfını önlüyor. Bu yeniliklerin başında damlama sulama sistemi geliyor.

Mezopotamya bölgesinde bulunan ve geniş tarım arazileri ile verimli topraklara sahip Mardin Ovası’ndaki çiftçiler, özellikle DEDAŞ ile yaşadıkları enerji sorunundan dolayı vahşi olarak adlandırılan salma sulamanın yerine damla sulama sistemine geçmeye başladılar.

Damlama sistemine geçen çiftçiler, yeni yöntemden oldukça memnun.  Damla sulama sisteminin toprağı koruyarak verimi artırdığını ifade eden çiftçiler, enerjide tasarruf sağlayarak israfın önüne geçtiklerini söyledi.

 “Damlama sistemi çok avantajlı”

Bölgede ikinci ürün olan pamuk ve mısırda damlama sistemine geçtiklerini ve damlama sisteminin vahşi olarak adlandırılan salma sulamadan daha avantajlı olduğunu söyleyen Bağrıbütün (Dêmira köyü) mahallesi çiftçilerinden İbrahim Aydın, sistemi tüm çiftçilere tavsiye ettiğini söyledi.

Aydın, “Damlama sistemi enerji konusunda tasarruf sağlıyor, tarlanın tuzlamasını da önlüyor ve ürünün verimini artırıyor. Damlama sistemine geçmeden önce 125 dönüm arazime 36 bin TL elektrik faturası ödüyordum. Geçen sene damlama sistemine geçtiğimde buğday mahsulüyle beraber 21 bin TL elektrik parasını ödedim. Salma olarak tabir ettiğimiz sulama sistemi tarlaları bozuyor. Bunun en büyük örneğini de Şanlıurfa da gördük. Bu bölgede de gerçekten bu sisteme geçilmesinden büyük fayda görüyoruz. Damlama sulama sistemini tüm çiftçi kardeşlerimize tavsiye ediyorum.” dedi.

“Buğdaydaki kaybı pamukta gidereceğiz”

Bu sene 100 dönüm pamuk mahsulünde de damlama sistemine geçtiğini belirten Aydın, konuşmasına şöyle devam etti:

“Tabi bu devletin hibe desteğiyle oldu. Tarım Bakanlığımızın başlattığı hibe desteğine herkes müracaat edebilir. Bağrıbütün köyündeki çiftçiler olarak; yaklaşık 60 kuyunun müracaatını yaptık ve hibe desteği tamamına çıktı. Şimdi herkes damlama sistemine geçiyor. Tüm çiftçi kardeşlerime sesleniyorum. Damlama sisteminde sadece mısırla kalmayalım, pamuk mahsulü içinde damlama ya geçelim. Pamuk mahsulü bu sene çok güzel yetişiyor ve çiftçinin yüzünü güldürüyor. Bu sene birinci mahsul olan Buğdayda yaşanan ürün kaybını pamuğun gidereceği görülüyor.”

“Damlama sisteminde mahsul de gübreleniyor”

Damlama sisteminde aynı zamanda mahsulünde gübrelenebildiğini söyleyen Aydın, “Depoya 6 torba yani 300 kilo gübre bırakılıyor. Damlama sulama yapıldığı esnada mahsulde gübreleniyor. Daha önce sifrikle yaptığımız sulamada mahsul sadece bir defa gübrelenebiliyordu ama bu sistemle biçim zamanına kadar yani sulama bitene kadar mahsulü gübreleyebiliyorsun. Bu sayede üründe de artış sağlanacak. Bu da çiftçinin yararınadır.” dedi.

Damlama sulama sistemi nedir?

Sulama suyunun, filtre edilerek süzüldükten sonra, eriyebilir gübre ile veya gübresiz olarak toprak yüzeyine veya içine damlalar halinde verilmesine damla sulama denir. Suyun kapalı borular vasıtasıyla bitki kök bölgesine, bitkinin istediği oranda ve istediği zamanda verilmesini sağlayan modern bir sulama sistemi de denilebilir. Damlama sulama sistemi sıraya ekilen tüm tarla bitkilerinde kullanılmakta, hububat ve yem bitkilerinde de toprak altı damlama sulama sistemi kullanılarak çok başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.

Damla sulama sisteminin avantajları

-Bu sistemde gübre sulama suyun iyice seyreltildiğinden dolayı bitki köklerinde yanma yapmaz.

-Emek, zaman ve iş gücünden tasarruf sağlar.

-Yetiştirilecek bitkiye bağlı olarak enerji ve sulama suyundan yüzde 40-70 arasında tasarruf sağlar.

-Bazı mantar hastalıklarının oluşmasını engeller.

-Eğimli arazilerde ve rüzgârlı havalarda rahatlıkla sulama yapılabilir.

-Damla sulama yöntemi ile sulanan bitkilerden daha yüksek ve kaliteli ürün elde edilir.

– Bu yöntemde tuzlu sular sık aralıklarla toprağa verilmezse, toprak suyundaki tuz miktarı aşırı düzeye ulaşmaz ve bitkilerin tuzdan zarar görmesi önlenir.

– Damla sulama yöntemi ile yabancı ot mücadelesi de daha başarılı olmaktadır. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.