27 Temmuz 2024
  • İstanbul24°C
  • Ankara22°C
  • İzmir29°C
  • Antalya32°C

MAZLUMDER GENEL BAŞKANI KARTAL: HÜDA PAR'IN VATANDAŞLIK KANUN TEKLİFİNİ DESTEKLİYORUZ

HÜDA PAR'ın vatandaşlık kanunda değişikliği içeren yasa teklifinin önemine değinen MAZLUMDER Genel Başkanı Av. Kaya Kartal, HÜDA PAR'ın bu anlamdaki çabasını desteklediklerini belirtti.

MAZLUMDER Genel Başkanı Kartal: HÜDA PAR'ın vatandaşlık kanun teklifini destekliyoruz

11 Haziran 2024 Salı 12:36

Av. Kaya Kartal, HÜDA PAR'ın Vatandaşlık Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair Meclis Genel Kuruluna sunduğu kanun teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Aralık 2023 tarihinde HÜDA PAR'ın söz konusu kanun teklifine göre;  evrensellik ilkesinin, ilgili kanunda düzenleniş şekline göre bahsi edilen maddede sayılan suçların ülke dışında işlenmesi halinde, failin ve mağdurun vatandaşlığına bakılmadan, failin Türkiye'de bulunması da gerekmeden hakkında Türkiye kanunları uygulanabilecektir. Bu nedenle, belirtilen suçlar, yurt dışında bir yabancı tarafından yabancılara karşı işlenmiş olsa ve kendisi de yurt dışında bulunsa dahi, Türkiye'de cezai kovuşturmaya konu olabilecektir.

"İşgalci rejim yetkilileri, destekçileri ve suça karışan çifte vatandaşlar neden Türkiye'de yargılanmıyorlar"

MAZLUMDER olarak, Türkiye genelinde çok sayıda suç duyurularında bulunduklarını belirten Kartal, "MAZLUMDER adına ve çeşitli kurumlarımızın destekleriyle Türkiye genelinde çok sayıda suç duyurusunda bulunduk. Temelde şunu söylüyoruz; soykırım suçu ve insanlığa karşı suçlar Türk Ceza Kanunu gereğince dünyanın neresinde, kime karşı işlenirse işlensin, Türkiye mahkemelerinin yargılama yetkisi var. Bu yetkinin kullanılması için TCK'nın 13. Maddesi gereğince Adalet Bakanlığının izin vermesi gerekiyor. Biz Adalet Bakanlığından bu izni niye vermediğinin hesabını sormaya geldik. Aradan geçen 8 aya rağmen soykırımın ayyuka çıkmış olmasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi tezinin de aslında soykırım işlendiği noktasında olmasına rağmen neden bu yargılama konusunda bir adım atılmıyor? İşgalci rejim yetkilileri, destekçileri ve suça karışan çifte vatandaşlar neden Türkiye'de yargılanmıyorlar? Bu yargılama izni neden verilmiyor? Demek için bugün Adalet Bakanlığının önündeydik." ifadelerine yer verdi.

"HÜDA PAR'ın bu anlamdaki çabasını destekliyoruz"

HÜDA PAR'ın vatandaşlık kanunda değişikliği içeren yasa teklifi ile ilgilide Kartal, "Çifte vatandaşlar sorunu da aynı şekilde soykırım süreciyle çok daha bariz bir şekilde ortaya çıkan bir sorun. Biz bu süreçte daha açık gördük ki Türk vatandaşı olmasına rağmen çifte vatandaş olduğu için Gazze'ye gidip Filistin topraklarında çocuk katleden ya da bu katliamlara destek olan kolaylaştıran ordunun içerisinde yer alması hasebiyle buna destek sunan insanlar var. Bununla ilgili aslında vatandaşlık kanununda bir hüküm var ama icrası noktasında da bugüne kadar bir adım atılmamıştı. HÜDA PAR'ın bununla ilgili yaptığı çalışma bunu hem daha pratize edebilecek hem daha etkin bir şekilde kullanmaya dönük bir talep içeriyor. Bu anlamda da bunu önemli buluyoruz. Hakikaten devlet acısından kabul edilemeyecek bir şeydir. Bir vatandaşınız gidiyor başka bir ülkenin ordusuna yazılıyor aynı zamanda gidip çocuk katlediyor. Bir soykırım suçu var o soykırım suçuna ortak oluyor. Buna bir defa devletin devlet olarak müsaade etmemesi lazım. Bununla ilgili yasal boşlukların da doldurularak daha pratik hale getirilmesi önemli o yüzden HÜDA PAR'ın bu anlamdaki çabasını destekliyoruz. Teşekkür ediyoruz." dedi. (İLKHA)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.