MAZLUMDER'den Mısırlı Mohamed Abdelhafız Abdalla için basın toplantısı

MAZLUMDER'den Mısırlı Mohamed Abdelhafız Abdalla için basın toplantısı
İstanbul Havalimanı'nda tutulan ve sınır dışı edilme tehlikesi bulunan Mısırlı Mohamed Abdelhafız Abdalla'nın Türkiye'ye girişine izin verilmesi ve üzerindeki "tahdit kodu"nun kaldırılması için basın açıklaması düzenlendi.

MAZLUMDER Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen basın toplantısına; Abdalla'nın akrabaları ve çok sayıda Mısırlı katıldı.

"8 yıldır Türkiye'de yaşıyor ve ne ülke içerisinde ne dışında suç kaydı yok"

Basın toplantısında konuşan Mohamed Abdelhafız Abdalla'nın akrabalarından Ahmet Ali Muhammed, "Mohamed Abdelhafız, Türkiye'de ve Afrika'nın çeşitli ülkelerinde davet çalışmaları yürütüyor. Bir Afrika ülkesinden Türkiye'ye dönerken üzerinde bulunan tehdit kodu nedeniyle İstanbul Havalimanı'nda bekletilerek girişine izin verilmedi. Geldiğinde kendisiyle görüştüm ve üzerindeki kod nedeniyle ülkeye giriş yapamadığını ve sınır dışı edilme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Muhammed Abdulhafiz, 8 yıldır Türkiye'de ikamet ediyor. Siyasi veya adli hiçbir suçu yok. Türkiye'de bulunduğu süre içerisinde farklı ülkelere de gidip geliyor. Ne Türkiye'de ne de farklı bir ülkede işlediği bir suç yok. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çağrı yapıyorum. Bir baba, bir edebiyatçı olan Abdelhafız'ın üzerinde bulunan tehdit kodunun kaldırılması ve Türkiye'ye girişine izin verilmesini talep ediyorum. Eğer bu kod kaldırılmazsa ve farklı bir ülkeye gönderilirse Mısır'ın söz konusu ülke ile anlaşmasının olabileceği ihtimali var. Bu da hayatının tehlikeye gireceği anlamına gelir." dedi.

MAZLUMDER adına basın açıklamasını okuyan Av. Musa Melih Demirbaşçı, "Bugün kamuoyunun dikkatine sunacağımız konu, yalnızca bireysel bir mağduriyetin ötesinde, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve devletlerin uluslararası yükümlülükleri bakımından son derece önemli bir sınav niteliği taşımaktadır. Mohamed Abdelhafız Abdalla, Mısır'daki askeri darbe sonrasında ülkedeki ağır insan hakları ihlallerinden kaçarak 8 yıl önce Türkiye'ye sığınmış, burada ailesiyle birlikte yaşamını sürdüren bir eğitimci, edebiyatçı ve 4 çocuk babasıdır. Gerek sivil toplum faaliyetleri gerekse eğitim alanındaki çalışmalarıyla kamuoyunda bilinirlik kazanmıştır. Ancak kendisi, bir yurtdışı seyahatinden dönüşü sırasında, 21 Temmuz 2025 tarihinde İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alınmış ve hakkındaki 'tahdit kodu' gerekçesiyle Türkiye'ye girişine izin verilmemiştir. Hâlihazırda havalimanı transit alanında bekletilmektedir. Bu durum, Mohamed Abdelhafız'ın, doğrudan Mısır'a veya Mısır'a iade etme ihtimali bulunan üçüncü bir ülkeye gönderilme riskiyle karşı karşıya olduğunu göstermektedir." diye konuştu.

"Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi uyarınca, hiçbir insan, zulüm görme riski bulunan bir ülkeye gönderilemez"

Mısır'da darbe sonrasında muhaliflere yönelik sistematik işkence, keyfi tutuklamalar ve infazlar yaygın bir biçimde sürdüğüne dikkati çeken Demirbaşçı, "Abdelhafız'ın iade edilmesi halinde hayati tehlike ile karşı karşıya kalacağına dair ciddi ve güçlü göstergeler mevcuttur. Daha önce benzer bir şekilde sınır dışı edilen Muhammed Abdulhafız Hüseyin'in başına gelenler, bu riskin somut ve ağır sonuçlar doğurabileceğini acı biçimde ortaya koymuştur. Bu bağlamda, geri gönderme yasağı (non-refoulement) ilkesi bir kez daha hatırlatılmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 90. maddesi, 1951 Cenevre Sözleşmesi ve ek protokolleri, Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi uyarınca, hiçbir insan, zulüm görme riski bulunan bir ülkeye gönderilemez. Bu ilkeler, iç hukuk normlarıyla da güvence altına alınmış evrensel insan hakları düzenlemeleridir. Ayrıca bu şekilde bir geri göndermenin rutin bir sınır dışı işlemi değil suçlu iadesi olduğu göz ardı edilmemelidir. İçişleri Bakanlığı benzer uygulamalarıyla sınır dışı işlemi adı altında suçlu iadesi yapmakta, bununla ilgili katı prosedürleri ve kanunu yok saymaktadır." şeklinde konuştu.

"Türkiye, son zamanlarda sıkça tekrarlanan hukuksuz geri gönderme, iade ve tahdit kodu gibi uygulamalardan vazgeçmeli"

Mohamed Abdelhafız Abdalla'nın geri gönderilmesinin hukuk açısından ağır sonuçlar doğuracağını vurgulayan Demirbaşçı, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"MAZLUMDER olarak; Mohamed Abdelhafız'a yönelik tahdit uygulamasının yeniden değerlendirilmesini, Türkiye'ye girişine derhal izin verilmesini ve hayatını Türkiye'de güvenli biçimde sürdürebilmesine imkân tanınmasını talep ediyoruz. Aksi yöndeki herhangi bir işlem, hem ulusal hem uluslararası hukuk bakımından ağır sonuçlar doğuracak ve kamu vicdanında derin yaralar açacaktır. Türkiye, son zamanlarda sıkça tekrarlanan hukuksuz geri gönderme, iade ve tahdit (sınırlama) kodu tesisi gibi uygulamalardan vazgeçmeli, zulümden kaçan mazlumlara kucak açmalıdır."

MAZLUMDER'den Mısırlı Mohamed Abdelhafız Abdalla için basın toplantısı

MAZLUMDER'den Mısırlı Mohamed Abdelhafız Abdalla için basın toplantısı

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.