Memur-Sen'den "Kamu Personel Sistemi: Tarihçe-Tespit-Teklif" raporu

Memur-Sen'den "Kamu Personel Sistemi: Tarihçe-Tespit-Teklif" raporu
Memur-Sen, 30 yılı aşkın sürenin birikimiyle hazırladığı "Kamu Personel Sistemi: Tarihçe-Tespit-Teklif" raporunu kamuoyu ile paylaştı. Genel Başkan Ali Yalçın, raporun kamu görevlilerine ve Türkiye'nin geleceğine olan katkılarını vurguladı.

Memur-Sen Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, konfederasyonun uzun süredir üzerinde çalıştığı ve 4688 sayılı kanun değişikliği teklifiyle uyumlu olarak hazırlanan Kamu Personel Sistemi raporu açıklandı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu personel sistemindeki mevcut sorunlara dikkat çekerek, çözüm önerilerini içeren raporun hem kamu görevlilerine hem de tüm topluma fayda sağlayacağını belirtti.

Kamu personel sistemi tüm toplumu ilgilendiriyor

Kamu personel sisteminin sadece kamu görevlileri açısından değil, kamu kurumları, yurt içi ve yurt dışı teşkilatlar ve kamu hizmetinden yararlanan tüm bireyler için önem taşıdığını ifade eden Yalçın, bu alanın ne denli hayati olduğunu vurguladı. Yalçın, “Hangi konuda irade gösterdiysek, hangi noktada kararlı duruş sergilediysek; işin sonunda hem kamu görevlileri, hem milletimiz, hem de ülkemiz kazandı.” dedi.

Mevcut sistem dağınık ve sürdürülemez

Yalçın, kamu personel sisteminin mevcut yapısının karmaşık, dağınık ve sürdürülemez olduğunu belirterek, 4688 sayılı Kanun’un da günümüz şartlarına uygun şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca Kamu Personeli Danışma Kurulu’nun işlevini yerine getiremediğini, bu nedenle sorunların büyüyerek çözümsüz hale geldiğini kaydetti.

11 bölümden oluşan kapsamlı rapor

Memur-Sen olarak hem tarihsel süreç hem de güncel verilerle hazırladıkları raporda kamu personel sisteminin tarihçesini, mevcut durum tespitlerini ve somut çözüm tekliflerini içeren 11 bölümün yer aldığını açıklayan Yalçın, yeni sistem önerilerinin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile uyumlu şekilde kurgulandığını ifade etti.

Uygulama farklılıkları ve mülakat mağduriyetleri giderilmeli

Yalçın, kurumlar arasındaki uygulama farklılıklarının giderilmesi, hizmet, teşkilat ve kadro dengelerinin sağlanması gerektiğini vurguladı. Mülakat sisteminin oluşturduğu mağduriyetlerin arttığını belirterek, bu uygulamanın tamamen kaldırılması gerektiğini söyledi. Kadroların sadeleştirilmesi, statülerin netleştirilmesi, sözleşmeli istihdamdan vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.

Emeklilikte adil sistem vurgusu

Kamu görevlileri emekliliğinde mevcut sistemin adil olmadığını söyleyen Yalçın, görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki uçurumun çalışma hayatına olan ilgiyi azalttığını dile getirdi. Emeklilikte daha adil ve sürdürülebilir bir sistemin kurulmasının önemine dikkat çekti.

Raporun önerileri arasında neler var?

Rapor kapsamında; gelir vergisi oranının yüzde 15’e sabitlenmesi, birinci dereceye 3600 ek gösterge verilmesi, kreş uygulamasının yaygınlaştırılması, derece/kademe sınırlamasının kaldırılması ve engelli kamu görevlilerine yönelik yeni düzenlemeler yer aldı.

“Güçlü Memur, Güçlü Türkiye”

Yalçın, kamu personel sisteminin kamu hizmetlerinin kalitesiyle doğrudan bağlantılı olduğunu belirterek, toplu sözleşme süreçlerinde grev hakkı, sözleşme süresinin uzatılması ve adil bir hakem kurulu talep edeceklerini söyledi. Konuşmasının sonunda “Güçlü Memur, Güçlü Türkiye” vurgusu yapan Yalçın, kamu görevlilerinin hakkını savunarak ülkenin kalkınmasına katkı sağlamaya devam edeceklerini ifade etti.

Memur-Sen'den "Kamu Personel Sistemi: Tarihçe-Tespit-Teklif" raporu

Memur-Sen'den "Kamu Personel Sistemi: Tarihçe-Tespit-Teklif" raporu

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.