"Mescid-i Aksa için yapılan girişimler yetersiz"
"Uluslararası Kudüs ve Mescid-i Aksa" sempozyumuna Filistin, Cezayir, Ürdün ve Mısır'dan katılan akademisyenler ve siyasiler, Kudüs için yapılan çalışmaların çok az olduğuna dikkat çekerek Müslüman liderlere önemli görevlerin düştüğünü belirtti.
Mardin Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Mardin Artuklu Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen "Uluslararası Kudüs ve Mescid-i Aksa" sempozyumu sona erdi.
Rektörlük Konferans Salonu’nda yapılan sempozyum başkanlığını Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça yaparken, katılımcılar "Uluslararası ilişkilerde denge ve Kudüs", "Kur'an-ı Kerim'de Mescid-i Aksa" gibi konu başlıklarını ele aldı ve konuların kapsamlı bir şekilde masaya yatırdı.
Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Kudüs eski Müftüsü ve Mescid-i Aksa Hatibi Şeyh İkrime Sabri, Başbakan Başmüşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa gibi akademi, siyaset ve bilim dünyasında tanınmış isimlerin de yer aldığı uluslararası sempozyumda 30’dan fazla ilim adamı ve akademisyen tebliğ sundu.
Filistin, Cezayir, Ürdün ve Mısır gibi ülkelerden katılan ilim adamı, akademisyenler ve siyasiler, sempozyumu İLKHA’ya değerlendirdi.
"Mardin; Kudüs’e nefes ve ışıktır"
Cezayir Milletvekili ve Kudüs Parlamenterler Kurumu Başkanı Jarallah El-Bachir, Mardin’in Kudüs’e bir nefes olduğunu söyledi. Kudüs’te Siyonist İsrail’in baskılarını artırdığını bir dönemi yaşadıklarını anlatan Jarallah, baskıların anlatılması için sempozyumun önemine dikkat çekti.
Jarallah, "Mardin Kudüs’e bir nefestir. Bu sempozyumun farklı dillerin ve farklı dinlerin bir arada yaşadığı Mardin’de yapılması dünyaya bir mesajdır ve aynı zamanda Müslümanlar açısından da bir uyanıştır. Mescid-i Aksa için yapılan girişimler yetersiz, bunu 2 veya 3 kat artırmamız gerekiyor. Hz. Ömer ve Selahaddin-i Eyyubi döneminde olduğu gibi çalışmamız gerekiyor. Aksi takdirde yapılan çalışmalar ve çabalar yetersiz kalacaktır. Ben hem Mardin Artuklu Üniversitesi’ne hem de Mardin Büyükşehir Belediyesine çok teşekkür ediyorum. Yapılan sempozyumla Kudüs’e bir ışık açılmış oldu, bundan dolayı çok mutluyum. Bir kez daha şunu söylemek istiyorum; Kudüs için yapılan çalışmalar çok azdır. Müslüman liderlere önemli görevler düşüyor. Çok şükür bugün hem maddi hem manevi olarak güçlüyüz. Bu yüzden liderler görevlerini çok iyi yapmaları gerekiyor. Müslüman liderler görevlerini yeterince yapmasa biz bu konuda başarılı olamayacağız." dedi.
"İlmi çalışmalar Mescid-i Aksa davasına ciddi katkı sunuyor"
Mescid-i Aksa’nın, imanın bir parçası olduğuna dikkat çeken Filistin Gurubu Genel Sekreteri Muhammed Munir Said ise Mescid-i Aksa’nın gündemde tutulması, bunun için de bu tür programların daha sık yapılması gerektiğini anlattı.
Munir, "Mescid-i Aksa, Müslümanların akidelerinin ve imanın bir parçası kabul edilebilir. Mescid-i Aksa, bilindiği gibi yaklaşık 60 yıldır işgalci terör rejimi İsrail tarafından işgal edilmiştir. İsrail, özellikle bu son dönemlerde orada Müslümanların namaz kılmalarını engelliyorlar. Bunun arkasında şu yatıyor; orayı yıkıp iddia ettikleri Hz. Süleyman mabedini inşa etmektir. Fakat Kudüs sadece Filistinlerin değil tüm Müslümanların meselesidir ve oranın muhafazası için elimizden gelen gayreti göstermeliyiz. Şehir olarak Mardin ile Kudüs arasında ciddi benzerlikler vardır. Sempozyumun Mardin’de gerçekleşmesi bu anlam önemlidir. İlmi çalışmalar Mescid-i Aksa davasına ciddi katkı sunmaktadır. Bilimsel olarak Mescidi Aksa ile ilgili tartışmaların ortaya konulması bu davaya müthiş bir enerji katıyor. Ayrıca bu gibi sempozyumlar özellikle üniversitede okuyan bir sürü genç bu konferanslardan sonra biraz daha bu konuya ilgi duyuyorlar, özel çalışmalarında Mescid-i Aksa’ya önem veriyorlar. Bu da bizleri sevindiriyor. Umudumuz bu sempozyum, diğer üniversitelere de bir örnek olsun ve diğer farklı üniversiteler de bu çalışmalara el atsın. Bu da Mescid-i Aksa’yı gündemde tutar." diye konuştu.
"Müslümanlar Mescid-i Aksa’dan çok uzaktır"
Beytülmakdis Çalışmaları Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Khalıd El-Awaisi, Müslümanların Mescid-i Aksa ile ilgili ciddi ilmi araştırmalar yaparak bilgi sahibi olması gerektiğini anlattı.
El-Awaisi, "Beytülmakdis ve Mescid-i Aksa ile ilgili Müslümanlar bilgi kirliliği yaşıyorlar. Çoğu kaynakları maalesef İsrailli akademisyenler üretiyorlar. Tarihten çok iyi biliyoruz ki; Beytülmakdis ve Mescid-i Aksa fethinden önce Selahaddin-i Eyyubi bilgi fethini oluşturmuştu. Bu yüzden bilgi ile ilgili bir alt yapı hazırlamak gerekiyor. Şimdi Müslümanlara ‘Mescid-i Aksa nedir?’ diye sorsak, bilemeyecekler. Biz bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Hz. Peygamber döneminde de bunun zemini bilgi ile hazırladı. Sahabelerin Beytülmakdis ile ilgili dini, siyasi ve manevi bağlantılarını kurdu. Sonra Hz. Ebubekir askeri olarak devam etti. Sonra Hz. Ömer Beytülmakdis’i fethetti. Yoksa Mescid-i Aksa’yı fethetmek mümkün değil. Özellikle araştırma ve bilimsel ve bilgi açısından çok şey yapmak zorundayız. Ondan sonraki aşamalara gidilebilir ama şimdi çoğu Müslümanlar Mescid-i Aksa’dan çok uzaktır." diye konuştu.
"Kim Mescid-i Aksa’yı kontrol ederse İslam coğrafyasını da kontrol eder"
İslam coğrafyasında yaşanan gelişmelerin Mescid-i Aksa’ya bağlı olduğunu dile getiren El-Awaisi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kim Mescid-i Aksa’yı kontrol ederse İslam coğrafyasını da kontrol eder. Mescid-i Aksa Selahaddin-i Eyyubi döneminde olduğu gibi odak noktayla hareket etmelidir. Bütün Müslümanlar bu konuda ihtilaf etmeyecek. Bütün Müslümanlar Mescid-i Aksa’yı kabul ediyor, ondan dolayı bu bütün Müslümanları akide açısından, fıkhi açısından birçok farklı görüşler ama Mescid-i Aksa ilgili bütün Müslümanlar bir yere gelebilir. Gerçekten bilgiyi öne koymak gerekiyor. Ondan sonra aşama aşama Mescid-i Aksa’ya yakınlaşabilir. Bu sempozyum, Mescid-i Aksa ile ilgili beyinlerdeki zihinsel felaketi yavaş yavaş silebilir. Mardin’de böyle bir faaliyet oldu. Birçok farklı hocalar, katılımcılar Türkiye’den Türkiye dışından katıldılar. Mescid-i Aksa’dan hatipler geldiler ve Mescid-i Aksa’nın önemini anlattılar. Yavaş yavaş bu zemin Mardin’de ve Türkiye’de oluşturacağız. Allah’ın izniyle hem bu Sempozyum aracılığıyla hem de farklı faaliyetlerle bunu oluşturacağız."
"Kudüs istila, saldırı ve işgal altındadır"
Geçmişte Kudüs’ün fethinde Mardin’in ciddi bir rol oynadığını vurgulayan Ürdün Milletvekili Suud Ebu Mahfuz, "Kudüs şu an tamamen istila, saldırı, işgal altında ve çok zor bir durumdadır. Mardin, bir zamanlar Kudüs’ün fethedilmesinde çok ciddi bir rol oynadı. Biz Mardin’in Artuklular döneminde Kudüs’ün fethi noktasında oynamış olduğu rolüne karşılık olarak teşekkür mahiyetinde Mardin'e geldik." dedi.
"İslam ümmeti uyku halinde, uyandırılması gerekiyor"
Sempozyuma Mısır’dan katılan bayan konuşmacı Dr. Amal Khalafe, Kudüs davasının daha iyi anlaşılabilmesi için bu tür sempozyumların daha çok yapılması gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: "Üniversite; bilginin depolandığı, bilginin varlığının öğretildiği bir yerdir. Burada kendilerine iletmiş olduğumuz kitle bir gençlik kitlesidir. Burada ortaya koyduğumuz bilgilerle bu gençler ileriye yönelik ve Kudüs'e yönelik atacakları her olumlu adım pahası biçilemez. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki böylesine aktivitelerin çok daha fazla çoğalması ve çok daha fazla yapılması gerekiyor. Maalesef söylemek zorundayım şu an da İslam ümmeti uyku halinde ve uyandırılması gerekiyor." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.