Mesleki yeterlilik belgesi olmayan işverenlere para cezası
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, uygulamanın ertelenmeyeceğini belirtirken, geçen ay Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın üç bakanlıkla yaptığı protokol çerçevesinde sektörde belgelendirme işleminin hızlanacağını söyledi. Belge zorunluluğu getirilen meslekler şöyle:
“Ahşap kalıpçısı, alçı levha uygulayıcısı, alçı sıva uygulayıcısı, alüminyum kaynakçısı, bacacı, betonarme demircisi, betoncu, çelik kaynakçısı, direnç kaynak ayarcısı, doğal gaz altyapı yapım kontrol personeli, doğal gaz çelik boru kaynakçısı, doğal gaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz servis personeli, doğal gaz işletme bakım operatörü, doğal gaz polietilen boru kaynakçısı, duvarcı, endüstriyel boru montajcısı, hidrolik pnömatikçi, ısı yalıtımcısı, ısıtma ve doğal gaz iç tesisat yapım personeli, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, kaynak operatörü, makine bakımcı, otomotiv elektromeka-nikçisi, otomotiv mekanikçisi, otomotiv montajcısı, otomotiv sac ve gövde kaynakçısı, seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı, tünel kalıpçısı, yangın yalıtımcısı.” Mesleki yeterlik belgesi olmayan işçileri çalıştıran işverenlere, Çalışma ve İş Kurumu il müdürlükleri tarafından kişi başına 500 lira idari para cezası verilecek.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI VE HEKİM ZORUNLULUĞU BAŞLIYOR
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmaya dair hükümlerinin 50’den az işçi çalıştıran “az tehlikeli” iş yerlerinde uygulanmasına 1 Temmuz 2016 tarihinde başlanacak. Buna göre bir kişi çalıştıran iş yerleri dahi öngörülen yükümlülükleri yerine getirmek zorunda.
ZORLAŞACAK
Küçük iş yerlerine iş güvenliği ve iş yeri hekimi istihdam etmek yerine, “hizmet satın alma” hakkı tanınıyor. Risk değerlendirmesi yaptırmayanlara 5 bin 859 TL, iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirmeyene 13 bin 22 lira olmak üzere aylık toplam 18 bin 881 lira para cezası söz konusu olacak.
2012’den bu yana devam eden reform sürecinin son adımı da iki ay sonra yürürlüğe giriyor. Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 50’den fazla işçi çalıştıran az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde 1 Ocak 2013’te; 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde 1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe girdi. Çalışan sayısı 50’den az olan iş yerlerine 1 Temmuz 2016 tarihine kadar yapacakları risk değerlendirmesi konusunda kolaylık sağlandı. Bu tarihe kadar risk değerlendirmesi, şu kişilerden oluşan bir ekip tarafından yapılabilecek:
-İşveren veya işveren vekili olan kişi
-İş yeri çalışan temsilcileri
-İş yerindeki destek elemanı
-İş yerindeki bütün birimleri temsil edecek şekilde belirlenen ve iş yerinde yürütülen çalışmalar, mevcut veya muhtemel tehlike kaynakları ile riskler için bilgi sahibi çalışanlar. Şirketten hizmet alımıyla yapılırsa işyeri çalışan sayısı ve büyüklüğüne göre bedeli 500 ile 3 bin lira arasında değişecek.
Kaynak:HABERTÜRK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.