Mevsimsel değişiklikte oluşan hastalıklara dikkat

Mevsimsel değişiklikte oluşan hastalıklara dikkat
Mevsim değişikliği sonucu meydana gelen hastalıklar hakkında uyarılarda bulunan uzmanlar, toplu alanlarda grip enfeksiyonuna sahip kişilerle temastan kaçınılması gerektiğini belirtti.

İnsan vücudunu ve sağlığını etkileyen en önemli nedenlerden biri de sıcak-soğuk değişimleridir. Ani değişen hava şartları ve kısa süreli ısı farklılıkları vücudun bu duruma alışmasını zorlaştırırken, bu durumda vücudun strese girmesine yol açarak savunma sistemini zayıflatabiliyor. Özellikle mevsim geçişlerinde bazı hastalıklar meydana geliyor.

Memorial Diyarbakır Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adil Çınar Akkaynak, kesinlikle kişisel hijyene dikkat edip eve gidildiği vakit, ellerin ve ağzın sabunla yıkanması ve sıvı alımına çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Bu dönemde çıkan en önemli hastalıkların gribal enfeksiyonlar olduğunu belirten Akkaynak, "Gün içinde değişen hava sıcaklıkları, güneşin batışı ile beraber aniden düşen sıcaklıklar bizim, hastalıklara yakalanmamızı artıran sebeplerden biridir. Aynı zamanda bu dönemde açılan okullar toplu bir şekilde mikropların bulaşmasına ve daha hızlı yayılıp daha çok görülmesine sebep oluyor. Bu dönemde en çok mevsimsel grip dediğimiz enfeksiyonlar görülüyor. Ve bunların en büyük sıkıntısı iş gücü kaybıdır. Yani çok hafif enfeksiyonlar olmasına rağmen bizim okula ve işe gitmemize engel olacak bir takım sorunlar yaratıyor." dedi.

"Eve girdiğimiz zaman elimizi ve ağız çevremizi sabunla yıkamalıyız"

Gribal enfeksiyon belirtilerinin burun tıkanıklığı, nefes almada zorluk, hafif derece ateş, hapşırma, vücutta halsizlik gibi semptomlar olduklarını ifade eden Akkaynak, sözlerine şöyle devam etti: "Bunlardan ilk etapta korunmak için burnu açık tutmak çok önemlidir. Bizim burnumuzun normal çalışması, o mikropları tutmayı engelleyen bir yoldur. Burnu açık tutmanın en önemli yolu burun damlaları ve burnu sık sık temizlemek önemlidir. Bunun dışında özellikle kâğıt, peçete ve mendil kullanmak enfeksiyonun yayılmasını engelleyen en önemli bir sebeptir. Eve girdiğimiz zaman hemen elimizi ve ağız çevremizi sabunla yıkamak, griplik işlerle temastan uzak durmak hastalıklardan korunmanın ayrı yöntemleridir." 

"Vücuttaki ateş 48 dereceyi geçtiği zaman kesinlikle doktora başvurmak gerekiyor"

Gribal enfeksiyonların, yeteri kadar dinlenildiği vakit kendiliğinden geçtiği fakat bazı kronik hastalıklara sahip hastaların bu durumda hemen doktora başvurması gerektiğini vurgulayan Akkaynak, "Gribal enfeksiyonlarda yeteri kadar dinlenme ile bir çok enfeksiyon kendiliğinden geçebiliyor. Ama bazı kronik hastalıkları olan; şeker, tansiyon olan ve kronik akciğer hastalarında bunların kendiliğinden geçmesi biraz daha zor oluyor. Aynı zamanda bu gibi gribal enfeksiyonların en büyük sıkıntısı ikincil enfeksiyon dediğimiz yani üzerine bir bademcik enfeksiyonu, bir sinüzit, bir orta kulak, ve bronşit gibi enfeksiyonlar geldiği zaman bu vatandaşımızın bununla kendiliğinden baş etme şansı kalmıyor. Bu gibi enfeksiyonlarda eğer vücuttaki ateş 48 dereceyi geçtiği zaman kesinlikle doktora başvurmak gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Toplu alanlarda grip enfeksiyonuna sahip kişilerle temastan kaçınmamız lazım"

Akkaynak, "Kesinlikle kişisel hijyenimize dikkat etmemiz lazım. Eve girdiğimiz gibi elimizi ve ağzımızı sabunlamamız gerekiyor. Sıvı alımımıza çok dikkat etmeliyiz. Sigara içimini bırakmalıyız. Toplu alanlarda grip enfeksiyonuna sahip kişilerle temastan kaçınmamız ve kronik bir hastalığımız varsa grip aşısı olmamız lazım." tavsiyelerinde bulundu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.