Midyat acuru tezgâhlara çıktı

Midyat acuru tezgâhlara çıktı
Midyat ekonomisinde önemli bir yeri olan ve yazın sofralık kışın ise turşuluk olarak en çok tüketilen yaz mevsimi ürünlerinden Midyat Acuru (Tirozi) ilk mahsullerini verdi.

Mardin’in Midyat ilçesinde turşu ve sofraların vazgeçilmezi olan acurunun ilk mahsulleri tezgâhlardaki yerini aldı.

Nisan ayı başlarında nadasa bırakılan ve yabani otlardan arındırılmış tarlalarda ekilen acur meyvesi havaların ısınmasıyla ilk mahsullerini verdi.

Acur yetiştiriciliği yapan Acırlı Mahallesi sakinlerinden çiftçi İbrahim Dilekçi, 15 yıldır acur bitkisi yetiştiriciliğini yaptığını belirterek, Acur yetiştiriciliğinin zahmetli bir iş olduğunu, acurun lezzetli ve sağlıklı olması için iyi bakılması gerektiğini söyledi.

Dilekçi,” Acur işi şöyle söyleyeyim; dedelerimiz, atalarımız başladılar bu işi yapmaya. Onlardan sonra biz bu işi yapmaya başladık. Bunu ektik ve devam ediyoruz. Belki 30 senedir bu işi yapanlar var. Nisan ayında ekilir ve bu aylarda yetişir. Teklemesi, budaması (aşêf), sürülmesi, çapası derken her bakımını yapıyoruz, otunu alıyoruz ve yetiştikten sonra toplayıp satıyoruz. Özellikle turşu için kullanılıyor.  Turşu için dört dörtlüktür. Bizim buranın meşhur turşusu budur. Topladıktan sonra Midyat’a götüren arkadaşlar var. Burada yol üstünde satanlar var.” dedi.

Devletten herhangi bir destek almadıklarını belirten Dilekçi, “İlaçlama yapıyoruz, kurdu var onu ufak iken alıyoruz. Daha küçükken bu ilacı atıyoruz. Köstebeklerle mücadele ediyoruz. Köstebekler dallarını yuvalarına çekiyorlar. Sabah erkenden, saat üç gibi dört gibi topluyoruz. Saat 8.00’de topladıktan sonra, alacak olanlar gelip götürüyorlar. Acurlar yeni çıktı, yeni mahsuldür. Yavaş yavaş artacak ve Ekim’in sonuna kadar devam edecek.” bilgilerini verdi.

“Turşu için sirke ve çeşme suyu kullanmıyoruz”

Lezzetli turşunun püf noktalarını aktaran Dilekçi, “Turşusunu yapmak için tuz, kişniş, biber, sarımsak kullanılır. Ondan sonra özellikle kuyu suyu kullanıyoruz. Yani yağmur suyu kullanıyoruz, çeşme suyu değil. Acurlarımızı Türkiye’nin her yerine ve yurt dışına da gönderiyoruz.” dedi

Öte yandan Midyat’ta Acur işleme, paketleme tesis ve fabrikasının kurulmasının büyük bir ihtiyaç olduğunu, vatandaşlar tarafından her zaman dile getirilmesine rağmen henüz bir çalışma yapılmamasının tepkiye neden olduğu belirtildi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.