Molla Abdurrahim: Sürekli olarak komşuluk haklarını gözetmemiz gerekiyor
İslam dini, komşuluk haklarına riayet edilmeyi emrederek sağlam ve kaliteli toplumun oluşmasına vesile olmakta ve böylece insanlar arasında meydana gelmesi muhtemel olan sorun ve tatsızlıkların önüne geçmeyi sağlamaktadır.
Ayetlerle ve Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) hadisleriyle komşuluk haklarına değinen Timurtaş, hiçbir durumda komşularla kavga edilmemesi gerektiğini ifade etti.
Komşu haklarına değinen Timurtaş, "Bazı komşuların 3 hakkı, bazılarının 2 hakkı, bazıların da bir hakkı vardır. Kafir olan komşularımızın üzerimizde komşuluk hakkı vardır, Müslüman olan komşumuzun üzerimize hem Müslüman kardeşliği hem de komşuluk hakkı, akraba olan Müslüman komşularımızın ise hem akraba hem komşu hem de Müslüman kardeşliği hakkı üzerimizde vardır." dedi.
"Her kim Allah'a ve ahiret gününe iman etmişse komşusuna eziyet vermesin"
Komşuluk hukuku hakkında birçok ayet ve hadisin olduğunu hatırlatan Timurtaş, şunları söyledi:
"Allah-u Teala Kur'an-ı Kerim'de komşuluk hakkı ile ilgili şunları söyler; 'Allah'a ibadet edin ve ona hiç kimseyi ortak koşmayın. Anne ve babana iyilikte bulun. Akrabalarına yardımda bulun. Yetimlere yardımda bulun. Miskin ve fakirlere yardımda bulun. Akraban olan komşuna, yakın komşuna iyilikte bulun.' Allah, Müslüman olan insanlar için bu hukuk kurallarını emretmiştir. Abdullah bin Ömer ve Hazreti Aişe'den rivayetle Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi Vesellem) şöyle buyurduğu rivayet ediliyor: 'Cebrail komşuluk hakkında bana komşuluk hakkı için o kadar nasihat etti ki ben, Allah komşuyu komşuya varis kılacak sandım.' Bir başka hadiste Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vesellem) şöyle buyuruyor: 'Her kim Allah'a ve ahiret gününe iman etmişse komşusuna eziyet vermesin. Yani komşuya yapılacak eziyet imanın gitmesine dahi sebep olabilir.' "
"Komşumuz bir yere gittiğinde evini rahatlıkla bize emanet edebilmelidir"
"Yine Peygamber Efendimiz 3 defa yemin ederek 'İman etmiş olamaz.' diye buyuruyor. Sahabeler kimin iman etmediğini sorunca 'Komşusunun kendisi hakkında güvende olmadığı kişi iman etmiş olamaz.' buyuruyor." diyen Timurtaş, "Her zaman komşularımızın bize güvenmesi lazım. Komşumuz bir yere gittiğinde evini rahatlıkla bize emanet edebilmelidir. Evine göz kulak olmamızı bizden isteyebilmelidir. Yani komşumuza eziyet etmeyeceğiz ki bize güvenebilsin. Bir adam Hazreti Peygamber'e gelip (Sallallahu Aleyhi Vesellem), 'Ya Resullallah falan kadın çok namaz kılıyor, oruç tutuyor, sadaka veriyor ancak diliyle komşusuna eziyet ediyor.' Peygamber Efendimiz 'O ateştedir' buyuruyor. Demek ki yaptığı ibadetle onu o ahlaksızlıktan kurtaramıyor. Eğer yaptığımız nafile ibadetler az da olsa ahlakımız güzel olursa, komşularımız bize güveniyorsa, insanlar bizden razı ise Allah da bizi affedecektir."
Timurtaş, "Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi Vesellem) komşunun komşu üzerinde hakları olduğunu belirterek, 'Hasta olduğunda ziyaret edersin. Öldüğünde cenazesinde bulunursun. Senden borç para istediğinde ona borç verirsin. Giyecek bir şeyi yoksa onu giydirirsin. Başına hayırlı bir şey gelirse kutlarsın. Başına bir musibet gelirse kendisine taziyede bulunursun. Komşundan izin almadan evini de onun evinden daha yüksek yapıp rüzgârını kapatmazsın. Evinde yaptığın etin kokusu ile komşuna eziyet etmezsin. Evinde veya balkonunda et pişirdiğin zaman bunu komşun ile de paylaşman gerekiyor.' buyurmuştur." dedi.
"Komşular arasında meydana gelen sorunlar nasıl çözülür"
Komşular arasında herhangi bir tartışma olması halinde taraflardan birinin kendi hakkından vazgeçmesi gerektiğini ifade eden Timurtaş, "Bir kişi Peygamber efendimize (Sallallahu Aleyhi Vesellem) gelip komşusunun kendisine eziyet ettiğini söyler. Peygamber efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) 3 defa 'git ve sabret' diye buyuruyor. O kişi dördüncü defa gelince Peygamber efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) 'git bütün eşyalarını dışarı çıkar ve sana nedenini soranlar da komşum bana eziyet ediyor de' diye buyuruyor. O kişi onu yapıyor ve sonunda kötü huylu komşusu ahlakını düzeltiyor." ifadelerini kullandı.
Timurtaş, "Bir Arap atasözü der ki 'Ev alma komşu al' eğer ev alacağın yerde oturan kişiler huysuzsa ve eziyet göreceğini düşünüyorsan orada ev elma. Komşu çok önemlidir. Sürekli olarak komşuluk haklarını gözetmemiz gerekiyor. Gerekirse komşun zalim olsun sen mazlum ol. Eğer hiçbir çaremiz kalmamışsa komşularımızla aramızı bozup kavga etmek yerine evimizi başka bir yere taşıyalım." diye konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.