Muş Ovasında aspir hasadı zamanı

Muş Ovasında aspir hasadı zamanı
Muş’ta 33 bin dekar alanda, Yıldız Tarım İşletmesi tarafından ekimi yapılan aspir bitkisinin hasadı yapılıyor. Genel olarak yağ sektöründe kullanılan aspir bitkisinin hasadı 10 biçerdöverle yapılıyor.

​Muş Ovasında 33 bin dekarlık alanda yetiştirilen ve yüksek yağ oranına sahip aspir bitkisinin hasadına başlandı.

Aspir bitkisi ve hasadına ilişkin açıklamalarda bulunan Yıldız Tarım İşletme Müdürü Nufil Yeşilyurt, bitkinin yağ oranının çok yüksek olduğunu ve genellikle yağ sektöründe kullanıldığını söyledi.

Yeşilyurt, "Aspir hasadı başlayalı 10 gün oldu. 10 biçerdöverle günde 2 bin 500 dekar hasat yaparak yaklaşık beş gün sonra hasadı tamamlayacağız. Aspir ekimi bölgemizde nisan ve mayıs aylarında yapılmakta. Fakat bu yılın ekolojik ve iklim şartları biraz daha ekime elverişli olduğu için erken başladık. Şubat, mart ve nisan aylarında ekimleri tamamladık. Ortalama yetişme suresi 120 ila 150 gündür. Verim olarak da parsele göre 80 ile 150 kilo arasında değişmektedir." dedi.

"Aspir, kuru tarım uygulamalarında çok iyi bir bitkidir"

Bu yıl 33 bin dekara aspir ekildiğini söyleyen Yeşilyurt, "Aspir, kuru tarım uygulamalarında çok iyi bir bitkidir. Bitki çeşidi olarak dikenli bir yapıya sahiptir. Yağ oranı yüzde 38 ila 42 gibi yüksek.  Esasında bir yağ bitkisidir. Ülkemizde yetişen bir çeşittir. Eskişehir Araştırma Enstitüsü tarafından geliştiren ve tescil edilen bir çeşittir. Ülkemizin Orta Anadolu Bölgesi'nde üretimine başlanan daha sonra geçit bölgelerinde, Doğu Anadolu Bölgesi'ne kadar ekimi yapılan yüksek yağ oranı ve verime sahip bir çeşittir. Bunun tarımı da bilindiği üzere hububat türlerinden arpa ve buğdayın mekanizasyon ve yetiştirme teknikleri çerçevesinde yapılmaktadır. Ayrıca tarımsal destekler çerçevesinde de iyi bir destek verilmektedir. Çünkü bilindiği gibi ülkemizin önemli ölçüde yağ açığı vardır. Bu ihtiyacın karşılanması için, genelde ülkemizin önemli tarım arazilerinin büyük bir kısmı sulanamadığı için, bu sulanmayan kurak şartlardaki araziler için çok iyi bir bitkidir." ifadelerini kullandı.

"Aspir, yemeklik yağ olarak en kaliteli yağlardan birisidir"

Aspirin, ekonomik olarak bölgeye ve Türkiye'ye yağ açısında katkısının büyük olduğunu söyleyen Yeşilyurt, "Kurak alanlarda devreye sokulması açısından çok önemli bir bitkidir. Bunun pazarlanması ülkemizdeki yağ fabrikalarında gerçekleşmektedir. Yemeklik yağ olarak en kaliteli yağlardan birisidir. Kuruyemişler ve zeytinyağından sonra gelmektedir. Yanma derecesi bildiğimiz kadarıyla 250 derecedir. Yağ bileşenleri açısından kaliteli olduğu için kokusu olmayan bir yağ kalitesi vardır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.