MÜSİAD Genel Başkanı Asmalı: Türkiye, dünyanın en büyük 5’inci tekstil üreticisi konumunda
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Batman Şubesi tarafından Batman'da 'tekstil zirvesi' düzenlendi.
Bir konferans salonunda düzenlenen programa; Batman Valisi Ekrem Canalp, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdülkadir Demir, siyasi parti temsilcileri, STK ve oda başkanları, tekstil sektörünün temsilcileri ve iş adamları ile MÜSİAD Şube Başkanları katıldı.
Sektörün sorunlarının konuşulduğu programda bir konuşma yapan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Türkiye'nin dünyanın en büyük 5’inci tekstil üreticisi ve ihracatçısı konumuna yükseldiğini söyledi.
En büyük hedeflerinin ise rakiplerini geride bırakarak, dünyanın en büyük ilk 3 tekstil ihracatçı ve üretici ülkesinden biri olmak olduğunu ifade eden Asmalı, tekstil sektörünün Türkiye’nin ekonomik büyümesine, istihdam ve ihracatının artmasına yön verdiğini vurguladı.
"Tekstil ve hazır giyim sektörleri 2 milyon kişiye iş imkânı sağlıyor"
Tekstil sektörünün sürekli artan yatırımlarıyla Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi konumunda olduğunu dile getiren Asmalı, şöyle devam etti:
"2 milyon kişiye iş imkânı sağlayan tekstil ve hazır giyim sektörleri, pandemiye rağmen 2021 yılında 30 milyar doların üzerinde ihracata imza attı. Tekstil ve hammaddeleri sektörü ihracatı ise, 16,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. 195 ülkeye ihracat gerçekleştirilen bu dönemde Türk tekstil sektörü, sadece pazar çeşitlendiren değil, ürün çeşitlendiren bir konuma da yükseldi."
OECD’nin 2020 verilerine göre Türkiye’nin küresel tekstil ihracatındaki payının yüzde 3,7 seviyesine ulaştığını aktaran Asmalı, Türkiye'nin Çin, Vietnam, Almanya, İtalya, Bangladeş ve Hindistan’ın ardından dünyada 7’nci sırada yer aldığını kaydetti.
"Tekstil ihracatında rekor kırıldı"
İş gücünün görece daha ucuz olduğu Güney ve Doğu Asya ülkelerinin hemen ardından gelen Türkiye'nin, Almanya ve İtalya gibi Avrupa’nın dev sanayi ülkeleri ile rekabet edebilecek donanıma sahip olduğunu ifade eden Asmalı, şunları söyledi:
"2021 yılında Avrupa, Amerika, Asya, Afrika Kıtaları ve Türk Cumhuriyetleri’ne yönelik tekstil ihracatında Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı. 96 ülke ve bölgeye tüm zamanların en yüksek tekstil ihracatı gerçekleştirildi. En büyük hedef pazarlarımızdan biri konumundaki Amerika’ya ise 839 milyon dolar ihracat yapıldı. 2022’nin Ocak-Ekim döneminde 8.7 milyar dolarlık ihracat yapan tekstil ve hammaddeleri sektörü, 15 milyar dolarlık yıl sonu hedefine emin adımlarla ilerlemektedir."
"Rekabet gücümüzü artırmak için Ar- Ge'ye yatırım yapmalıyız"
Tekstil sektörünü güçlü kılan en önemli özelliklerin tasarıma ve yeniliğe açık olması olduğuna işaret eden Asmalı, "Avrupa ve Amerika'daki resesyon riskine rağmen Türkiye'de, tekstil başta olmak üzere tüm sektörlerde üretimin sürdürülebilir biçimde devam ettiğini görmekteyiz. Tekstil sektöründe, üretimin markalaşma ve yüksek birim fiyatlı ihracata odaklanmaya devam etmeliyiz. Yeni nesil mühendislerimiz, başarılarımızın devamlılığına en önemli katkıyı sağlayacaktır. Rekabet gücümüzü artırmak için, Ar- Ge'ye yatırım yapmalı ve tüm endüstrilerde dijital kaynaklara ağırlık vermeliyiz." diye konuştu.
"Ar-Ge ve tasarım yatırımlarını daha da hızlandırmalıyız"
Tekstil sektöründe yeni atılımlar yapmak için tüm şartlara sahip olduklarına dikkat çeken Asmalı, son olarak şu ifadeleri kullandı:
"Ar-Ge ve tasarım yatırımlarını daha da hızlandırmalı, dijitalleşmenin odağında markalaşma sürecine odaklanmalıyız. Bu süreç zarfında sürdürülebilirliği de elden bırakmadan, atık yönetimi ve enerji verimliliğine de gereken hassasiyeti göstermeliyiz. Sürdürülebilirlik konusu için organik pamukta önde gelen ülkeler arasında yer almaktayız. Bunu avantaj olarak pazarladığımızda yeni bir katma değer daha inşa edebiliriz. Atıkların tekrar sanayiye dönüşmesi için gençlerimizin bu noktada çalışmalar gerçekleştirmelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Az su kullanan, yeni bir tekstil sektörü oluşturmak mecburiyetindeyiz."(İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.