MÜSİAD'dan 2017 Yılı Büyüme Rakamlarına İlişkin Açıklama

MÜSİAD'dan 2017 Yılı Büyüme Rakamlarına İlişkin Açıklama
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2017 yılı büyüme rakamlarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2017 yılı büyüme rakamlarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

 

Kaan açıklamasında şunları kaydetti:

 

Ekonomimiz 2017 yılının son çeyreğinde %7,3 büyürken, 2017 yılı tamamında ise %7,4 oranında güçlü bir GSYH büyümesi gerçekleştirdi. MÜSİAD olarak daha önce yaptığımız açıklamalarda, 2017 yılı geneli için %7,5 oranında bir büyüme öngördüğümüzü ifade etmiştik. Bu bağlamda 2017 yılının beklenti ve öngörülerimizin gerçekleştiği bir dönem olduğunu ifade edebiliriz.

 

Böylece 2013 yılından beri en hızlı yıllık büyüme oranına imza atan Türkiye ekonomisi, bu performansıyla G-20 ülkeleri içerisinde 1. sırada, OECD ülkeleri arasında ise 2. ülke olmayı başardı. Bu bağlamda yaşanan bu gelişmenin, Türkiye ekonomisinin güçlü ve istikrarlı yapısını görmezden gelerek ve birtakım tutarsız siyasi nedenlere dayanarak, Türkiye’nin büyüme öngörülerini düşük tutan ve hatta kredi notunu düşüren uluslararası kuruluşlara önemli bir cevap olduğunu düşünüyoruz.

 

2017 yılında başta Kredi Garanti Fonu (KGF) olmak üzere birçok yatırım odaklı teşvik paketinin devreye sokulması, sağlanan güçlü büyümede etkili olmuştur. Yıl genelinde %7,3 oranında artış kaydeden yatırımlarda yalnızca inşaat değil, makine ve teçhizat yatırımlarının da güçlü bir görünüm arz etmesi, büyümede sanayi sektörünün ağırlığının arttığını ifade etmektedir. Bunu destekler şekilde sanayi sektörünün katma değerinin 2017 yılı genelinde %9,2 oranında artış kaydetmesi, Türkiye ekonomisinde sanayinin çarklarının hızlı bir şekilde dönmeye devam ettiğini göstermektedir.

 

Yalnızca sanayi sektörü değil; %8,9 oranında artış kaydeden inşaat sektörü, %4,7 oranında artış kaydeden tarım sektörü ve %10,7 oranında artış kaydeden hizmetler sektörü de 2017 yılı genelinde sağlanan %7,4’lük büyüme oranına önemli katkılar sağlamıştır.

 

Son çeyrekte %6,6 oranında artış kaydeden hanehalkı tüketimine ilave olarak %7,4 oranın artış kaydeden devletin nihai tüketim harcamaları da iç talepteki artışı desteklemiş ve büyümeye pozitif anlamda katkı sunmaya devam etmiştir. 157,1 milyar dolarla tarihimizin en güçlü ikinci ihracat performansını gerçekleştirdiğimiz 2017 yılında, mal ve hizmet ihracatının %12 oranında artış kaydetmesi, dış talebin gelecek projeksiyonu açısından önemli bir motivasyon olacaktır.

Bu motivasyonla girdiğimiz ve ilk çeyreğini geride bırakmak üzere olduğumuz 2018 yılında da Türkiye ekonomisinin güçlü büyüme performansını sürdüreceğine inanıyoruz. Mevcut teşvik paketlerinin devamı ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik atılan yeni adımların da etkisiyle ivmelenen iç talebin yanı sıra, Avro Bölgesi’ndeki ekonomik faaliyetin hızlanmasıyla canlılığını sürdüren dış talebin de 2018 yılında büyümeye pozitif katkı vermeyi sürdürmesini bekliyoruz. Bu bağlamda, 2018 yılı genelinde Türkiye ekonomisinde GSYH büyümesinin en az %5 civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.