16 Nisan 2017 Pazar günü yapılacak olan Anayasa Değişikliği Halkoylamasında oy kullanacak olan Muşlu vatandaşlar, tercihlerini ve nedenlerini İLKHA ile paylaştı.
Din Kültürü ve Ahlak bilgisi (DİKAP) 4’üncü sınıf öğrencisi Adem Demir, referandumda 'evet' demeyi düşündüğünü söyledi.
Avrupa'daki İslam karşıtlığının kendisini 'evet' demeye ittiğini ifade eden Demir, Anayasa metnini okumadığını sadece Hayır diyenlerle aynı tarafta durmamak için bu tercihi verdiğini belirtti.
Servis şoförü Ahmet Demir de kararının 'evet' olduğunu belirterek, "Ülkenin 800 yıllık patinajından sonra 15 yıllık AK Parti hükümetinden sonra sürekli ileri gitmek için 'evet' diyoruz." dedi.
Yapı Denetim bölümü öğrencisi Furkan Mergen, referandumdaki kararının evet olduğunu, bu tercihi verme sebebinin de Türkiye’nin siyasi olarak yurtdışındaki ilişkilerinin ilerlemesi ve ekonomide ileri seviyeye gelmesi olduğunu söyledi.
Çiftçilikle uğraşan Şahabettin Oğuz, başkanlık sisteminin her konuda iyi olduğunu düşündüğü için evet diyeceğini belirtti. Oğuz, evet demesinin sebebini de "Müslümanlık için Türkiye için hem de halk için iyi olduğunu düşünüyorum ve evet diyorum." şeklinde açıkladı.
Diğer bir çiftçi Hatip Aktaş ise sandıkta milletin çıkarı için evet diyeceğini dile getirerek Başkanlık sisteminin faydalı bir sistem olacağını ifade etti.
Emekli Gıyasettin Yıldırım, sandığa gittiğinde elini vicdanına koyarak oy kullanacağını belirterek, niyetinin evet olduğunu aktardı.
Nakliye işleriyle uğraşan Yıldırım Bilgiç, hayır oyu kullanacağını açıklayarak, "Türkiye için, insanımız için ve Türkiye’nin bu gidişatı için ben hayır diyorum. Başkanlık sistemi biz Kürtler için iyi bir şey değildir. Bu güne kadar ki 15 yılda ne değişti ki bu günden sonra değişsin. Hiçbir şey değişmez aksine her şey daha kötüye gidecektir." sözlerini savundu.
Esnaflardan Nusret Tosun ise söyle konuştu: "Ben 1980’leri, 1972’leri hatırlıyorum. Bunun için evet diyorum. 1972’lerden sonra yokluk vardı. Kömür, yağ, doğalgaz yoktu, kuyruklar oluşuyordu. Elektrik bile yoktu. Ben bu durumda nasıl evet demeyeyim?"
Emekli Ziya İnce hayır oyu kullanacağını söyledi. İnce, "Bu sistem ülkeye çok şey kaybettirir. Türkiye’ye kazandıracak hiçbir şeyi yoktur. Bir şeyi tek kişinin eline verirsen kim olursa olsun her zaman halkı kandırır." dedi.
Müteahhit olan Ramazan Aykut, Muş’ta evet için çalıştıklarını söyleyerek, "Haçlı ve Siyonist ittifakına ve Türkiye’nin içerisindeki paralel yapılanmalara karşı kendi merkezimizden, kendi topraklarımızdan yöneltilmek için evet diyoruz." diye belirtti.
Esnaf olan Ercüment Yavuz, Kürt olduğu için ötekileştirildiğini iddia ederek hayır oyu kullanacağını belirtti. Yavuz, "Sandığa gittiğimizde hayırlı olan ne ise o olur inşallah. Birinci temennimiz kardeşlik, barıştır. Hayırlı olan hayır ise o çıksın, evet ise evet çıksın. Ama benim birinci temennim hayırdır. Hayır dememin sebebi de biz hep dışlandık. İnsanlar içerisinde farklı yönlere çekildik. Kürt olduğumuz için farklı yerlere gittiğimiz zaman bize farklı muamele yapıldığı için hayır diyorum." İfadelerini kullandı.
Matematik öğretmenliği son sınıf öğrencisi olan Sena Taşlı ise kararını şöyle açıkladı: "Ben referandumda evet diyeceğim. Güçlü bir Türkiye için evet diyorum, çift başlılığın ortadan kalkması için evet diyorum, meclisin daha hızlı karar alması için evet diyorum." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.