Necip Fazıl Kısakürek vefatının 39'uncu yıl dönümünde mezarı başında anıldı
Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen programa, Necip Fazıl'ın torunu, dava arkadaşları, öğrencileri, sevenleri, çok sayıda edebiyatçı, lise ve ortaokul öğrencileri katıldı.
Necip Fazıl'ın kendi döneminde maruz kaldığı sıkıntıların anlatıldığı anma programında, şairin hayat mücadelesi, eserleri ve şiirlerinin etkileri hakkında konuşmalar yapıldı.
Dedesinin vefat yıl dönümünde düzenlenen anma etkinliğine katılan Necip Fazıl Kısakürek Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Kısakürek, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Böyle bir duruma elhamdülillah diyoruz. Üstadın şuuru ortada. Dolayısıyla bundan etkilenen o zamanın gençleri kendi evlatlarını da buna göre yetiştirmişler. Onlar da üstadı merak ederek geliyorlar. Okudukça da etkilenip onlar gibi dava şuuruna sahip gençler oluyorlar." dedi.
"Üstad kimsenin olmadığı dönemde tek başına meydana çıkmıştır"
Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı ise "Aziz üstadımızın vefatının 39'uncu yılında rahmetle ve minnetle anıyoruz. Üstadın hepimiz üzerinde hakkı var. Çünkü üstad bu topraklarda İslamsızlaştırma, batılılaştırma operasyonlarına karşı her zaman dik durmuş ve bu projeyi başarısızlığa uğratmış tek adamdır. Kimsenin olmadığı bir dönemde tek başına meydan yerine çıkarak, 'durun kalabalıklar! Bu cadde çıkmaz sokak' diyesini bilmiştir. Tarihi sahte kahramanlardan temizleyerek bize gerçek kahramanlarımızı öğretmiştir." diye konuştu.
"Üstadı okumak bize kimin kahraman kimin hain olduğunu açıkça gösterir"
Necip Fazıl'ın edebiyatçı ve şair kimliğinin yanı sıra tarihi alanda da eserler verdiğini belirten Bıyıklı, "Üstattan başka o alana (tarih) eğilen olmamıştır. Abdülhamit Han'ın, Vahdettin Han'ın kötü gösterildiği, hain gösterildiği bir zamanda Abdülhamit Han'ın bir kahraman olduğunu bize gösteren ve öğreten Necip Fazlı olmuştur. Bugün baktığımızda Necip Fazıl'ın verdiği kavganın devam ettiğini görüyoruz. Çünkü Necip Fazıl'ın kavgasında hak ve batıl kavgası vardı. Bir medeniyet kavgası vardı. Bugün Abdülhamit düşmanları aynı kararlılıkla yine düşmanlıklarını devam ettiriyorlar. Biz de gençlere diyoruz ki; Tarihi de edebiyatı da medeniyeti de üstadımızı okuyarak öğrenebilirsiniz. Üstadı okumak bize kimin kahraman kimin hain olduğunu açıkça gösterir." şeklinde konuştu.
"Sistemin üstad ile mücadelesi hazin bir fotoğraftır"
Üstadın meydana çıkarak mücadele ettiği döneme bakıldığında hilafetin kaldırıldığı, alfabenin değiştirildiği bir döneme denk geldiğini hatırlatan Bıyıklı, "Üstad bu manada da medeniyet kavgasında öncülük ederek bizi yeniden yağa kaldıran bir şahsiyettir. Onun vefatı ile birlikte de davalarının devam etmesi, sistemin onunla olan mücadelesinin sürmesi bu ülke açısından hazin bir fotoğraftır. Üstadın bundan sonraki yıllarda da hakkıyla anılacağına, eserlerinden istifade edileceğine yürekten inanıyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.