Nurs köyü projeleri tamamlanmasın!
Bitlis’in bağrında yetiştirdiği büyük İslam âlimi Bediüzzaman Said-i Nursi’nin doğduğu Hizan ilçesine bağlı Nurs köyündeki vatandaşalar, köylerindeki yarım bırakılan projelerin tamamlanarak inanç turizmine kazandırılmasını istiyorlar.
Daha önceki yıllarda Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından finanse edilerek hazırlanan birçok projenin yapılmadığını, yapılan projelerin de aslına uygun olmadığını belirten köy halkı, yeniden bu projelerin hayata geçirilerek, köylerinin kalkındırılması için yetkililerden destek bekliyor.
Yılda binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret amacıyla geldiği köylerinin kalkındırılması gerektiğini söyleyen Said Okur, “Burası Üstad Bediüzzaman’ın doğduğu bir köydür. Her taraftan buraya misafirler geliyor. Bu köye çok hizmetler yapılmalı. Burası için çok projeler yapıldı. Fakat yarıda bırakıldı. Dere ıslahı projesi yapıldı ama yarıda kaldı. Yapılanları da sel aldı. 5 bin kişilik kapalı mevlit alanı projesi çıkarıldı fakat olduğu gibi kaldı dokunulmadı. Köy içinde geçen ve yaklaşık 2 kilometre olan yol projede genişliği 2 buçuk metre iken bir metre 80 santimetre olarak yaptılar. Bir yüklü hayvan geçerken insanlar yanından geçemiyor.” dedi.
“Yetkililerden köyümüze sahip çıkmalarını istiyoruz”
Nurs köyünün Bediüzzaman sayesinde inanç turizmi açısından ön plana çıktığını belirten köylülerden Seyda Okur, birçok projenin yarıda bırakıldığını belirterek, şunları söyledi:
“Nurs köyü Bediüzzaman sayesinde inanç turizminde ön plana çıkan bir köydür. Buraya yurt içi ve yurt dışında insanlar akın edip geliyor. Sizler de gördüğünüz gibi insanlar perişan durumda. Buraya gelen insanlar bu manzaraları görünce yüzümüz kızarıyor. Bizlere gösterdikleri projeler ile yapılanların hiçbir alakası yoktur. Bize köy içinde mezarlığa ve üstadın evine giden yolun projede genişliği 2 buçuk metre iken, yapılan ise 180 santimetredir. Yolda yüklü bir hayvan geçince gelen misafirler yolu kullanamıyor. Dere ıslah projesini yarıda bıraktılar. Yapılan kısımları da sel aldı. Köy halkı için büyük tehlike oluştu. Yetkililerden köyümüze sahip çıkmalarını istiyoruz.”
“Geçen yıl 2-3 çocuk dereye düştü”
İnanç turizmi için yapılan projelerin hayata geçirilmediğini, yapılanların ise amacına uygun olmadığının altını çizerek yetkililerden destek bekleyen köylülerden İrfan Okur ve Eyüphan Nursayı, “Nurs köyüne büyük hizmetlerin yapılması lazım. Dere ıslahını yarıda bıraktılar. Korkuluklar yapmadılar. Geçen yıl 2-3 çocuk dereye düştü. Düşerken ciğerleri zedelendi ve uzun süre tedavi gördüler. Burası için yapılan projelere yetkililer duyarsız kaldı. Burası için çıkarılıp yarıda kalan ve hiç dokunulmayan birçok projeler var. 5 bin kişilik kapalı mevlit alanı, dere ıslah projesi, iki tane bağlantı köprüsü, çevre düzenlenmesi, mezarlığa ve üstadın evine giden yaklaşık iki kilometrelik yol, Kültür binası başta olmak üzere birçok proje yarıda kaldı yapılanlarda uygun yapılmadı.” diyerek tepkilerini dile getirdiler.
Nurs köyünün hizmetten mahrum bırakıldığını, Üstadın yaşadığı yerle doğduğu yer arsındaki hizmet farkını gören ziyaretçilerin, bunun nedenini kendilerinden öğrenmek istediklerini belirten Abdürrezak Dalar, imkânlar varken bu köyün inanç turizmine kazandırılması gerektiğini ifade etti.
"Ziyaretçiler 'Sizler Kürt olduğunuz için mi yapmıyorlar?' diye soruyorlar"
Dalar, “Nurs köyüne hizmet edilmesi gerekirken, hizmetler geciktiriliyor ya da yapılmıyor. İnanç turizmi için bu hizmetleri yetkililerden bekliyoruz. Burası bir ön yüzdür. Çok farklı ülkelerden insanlar buraya geliyor. Ziyaretçiler, üstadın gittiği Isparta, Barla gibi yerlerden buraya gelip, bu durumu görünce şaşırıyorlar. Hatta bizlere şunu söylüyorlar, ‘Oraları çok güzel yapmışlar. Buraları neden yapmıyorlar? Sizler Kürt olduğunuz için mi yapmıyorlar?’ diye soruyorlar. Bizlerde böyle bir şey olmadığını söylüyoruz. Burada coğrafi koşullar nedeniyle zordur diyoruz. Ama şu an o zorluk bitmiş. Bu hizmeti yapabilirler. Yollar bozuk araçlar gidip gelemiyor. Birçok proje yarıda bırakıldı. Nurs köyü bunu hak etmiyor.” şeklinde konuştu.
Konu hakkında görüştüğümüz Hizan Kaymakamı Bülent Hamitoğlu ise ilçede Bediüzzaman gibi birçok âlimin yetiştiğini hatırlatarak, Hizan’ın sorunlarını çözmek ve halka daha iyi hizmet götürmek için ellerinden gelen tüm gayretleri sarf ettiklerini belirtti. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.