Oğraş: Zorunlu eğitim gençlerin iş gücü piyasasında yer edinmesini zorlaştırmaktadır
HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Eğitim İşleri Başkanı Yahya Oğraş, bir dizi temaslarda bulunmak üzere geldiği Gümüşhane'de açıklamalarda bulundu.
Oğraş, “Zorunlu eğitim gençlerin iş gücü piyasasında yer edinmesini zorlaştırmaktadır. Öte yandan, zorunlu eğitimin standart ve tek tip bir müfredata dayalı olması, mesleki eğitimin geri plana itilmesine yol açmıştır." dedi.
"Torul-Tirebolu Karayolu Projesi bir an evvel yatırım programına alınmalıdır"
Gümüşhane-Kürtün yolunda yaşanan heyelan alanını ziyaret ederek incelemelerde bulunan Oğraş, "Gümüşhane ve Giresun'u birbirine bağlayan ve birçok ilçe ve köyün geçiş güzergâhı olan bu yol, arazi şartlarından dolayı birçok tehlikeyi bünyesinde barındırıyor. Sürekli yaşanan taş düşmeleri ve nihayetinde can ve mal kayıplarına sebep olan bu yol için ivedi bir şekilde kalıcı çözümler sağlanmalıdır. Zira hiçbir ekonomik gerekçe ve durum insan canından daha kıymetli değildir. Bu anlamda yıllardır dillendirilen ama hayata geçirilemeyen 'Torul-Tirebolu Karayolu Projesi' bir an evvel yatırım programı kapsamına alınmalıdır." ifadelerini kullandı.
"12 yıllık kesintisiz zorunlu eğitimden vazgeçilmelidir"
Yaptığı kurum ve STK ziyaretlerinde 12 yıllık kesintisiz eğitim zorunluğunun memlekete her anlamda kaybettirdiğini ifade eden Oğraş, "Bugün gelinen noktada, zorunlu eğitimin yapısal sıkıntıları göz ardı edilemeyecek boyuta ulaşmıştır. Öncelikle, zorunlu eğitim sistemi bireysel özgürlükleri kısıtlayan bir yapıya sahiptir. Öğrenciler ve veliler, eğitim sürecinde kendi tercihlerine uygun alternatif yolları seçme hakkından büyük ölçüde mahrum bırakılmaktadır. Bu durum, farklı yeteneklere ve ilgi alanlarına sahip bireylerin aynı kalıba sokulmasına neden olmakta, alternatif eğitim modellerinin gelişimini de engellemektedir." ifadelerini kullandı.
Oğraş sözlerinin devamında, "Zorunlu eğitim gençlerin iş gücü piyasasında yer edinmesini zorlaştırmaktadır. Öte yandan, zorunlu eğitimin standart ve tek tip bir müfredata dayalı olması, mesleki eğitimin geri plana itilmesine yol açmıştır. Akademik başarı odaklı bu yaklaşım, gençlerimizin iş gücü piyasasına uygun beceriler edinmesini zorlaştırmakta ve ara eleman ihtiyacını karşılamada yetersiz kalmaktadır. Diğer taraftan herhangi bir meslek sahibi olmayan vasıfsız gençlerimizin iş bulması zorlaşmaktadır." dedi.
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.